Sporun dünyayı değiştirme gücü var. İlham verme gücü var. Başka herhangi bir şeyin pek beceremeyeceği şekilde insanları birleştirme gücü var.
Hafta başında Londra’da Vodafone sponsorluğunda düzenlenen Laureus Ödül Töreni’ni izledim. Laureus, dünya çapında sporun Oscar’ları olarak tanınıyor. Boşuna değil... Şu isimlere bir göz atın: Boris Becker, Sergey Bubka, Nadia Comaneci, Marcel Desailly, Edwin Moses, Alexey Nemov, Monica Seles, Mark Spitz, Daley Thompson, Martine Navratilova, Katarina Witt, Mike Horn... Liste böyle uzayıp gidiyor. Bunlar akademinin üyeleri. Törene kimler katıldı derseniz... Sahneye çıkan Bar Refaeli, Thandie Newton, Clive Owen, Elsa Pataky, Luke Wilson, Alex Ferguson ve Ruud Gullit bu isimlerden birkaçı. Yılın Erkek Sporcusu ödülünü Novak Djokovic, Kadın Sporcusu ödülünü Vivian Cheruiyot, Yılın Takımı ödülünü FC Barcelona, Spora Geri Dönen Sporcu ödülünü Darren Clarke, Atılım Yapan Sporcu ödülünü Rory Mcllroy, Engelli Sporcu ödülünü Oscar Pistorius, Aksiyon Sporcusu ödülünü ise Kelly Slater aldı. Yaşam Boyu Başarı ödülü İngiltere’nin efsanevi futbolcusu Bobby Charlton’a, İyi Niyet ödülü ise eski Brezilyalı futbolcu Rai Souza Vieira de Oliveira’ya gitti. Laureus’un patronu Nelson Mandela. 2000 yılında Laureus Dünya Spor Ödülleri’nde açılış konuşmasını yapan Mandela şunları söylemişti: “Sporun dünyayı değiştirme gücü var. İlham verme gücü var. Spor, daha önce çaresizliğin olduğu yerde umutları yeşertebilir.” Bu sözler Laureus’un felsefesi, çalışmalarının itici gücü haline geldi. Laureus, sporun gücünü kullanarak insanları iyilik yolunda bir güç olarak bir araya getiren evrensel bir hareket. Üç temel unsurdan oluşuyor: Laureus Dünya Spor Akademisi, Laureus İyilik İçin Spor Kuruluşu ve Laureus Dünya Spor Ödülleri. Bu üçü hep birlikte sosyal değişimi sağlamak için sporu kullanıyor. Laureus İyilik İçin Spor Kuruluşu sosyal değişimi, dünya çapında yürüttüğü toplulukları geliştirmeye yönelik girişimlerle ilintili spor programlarıyla tetikliyor. Kuruluşundan bu yana projeleri için 40 milyon euro topladı, bu parayla da 1,5 milyon genç insanın hayatlarını iyileştirdi. Biz törende bu gençlerden bazılarının hayatlarının nasıl değiştiğini izledik. Ve gördük ki, sporun dünyayı iyileştirme gücü var.
Türk takımı ikinci oldu
Vodafone, Laureus Vakfı işbirliğiyle Vodafone Cup’ı hayata geçiriyor. Etkinliğin Türkiye ayağı kasım ve aralık boyunca İzmir, Bursa, Kayseri ve Mersin’de futbolseverleri bir araya getirdikten sonra, 24 Aralık’ta İzmir’deki finalle son buldu. Finalde zirveye uzanarak Vodafone Cup’ın şampiyonu olan İzmirli Mosi Tekstli, rakibi bir diğer İzmir temsilcisi olan Bulut Mobilya’yı 5-1 yendi. Şampiyon takım 6 Şubat’ta ülkemizi Vodafone Cup’ın uluslararası bacağında temsil etti ve ikinci oldu. Vodafone Cup’ın Türkiye ayağında geçen seneye göre yüksek bir katılım oldu. Geçen sene 220 takım ile yapılan turnuvada takım sayısı 519’a ulaştı. Bursa’dan 139, İzmir’den 173, Kayseri’den 115 ve Mersin’den 82 olmak üzere toplam 519 takım bu yıl Vodafone Cup için mücadele etti.