Paylaş
Nefret saldırılarında ve trans cinayetlerinde adalet de pek öyle sıklıkla tesis edilmiyor.
Eksik ve yanlı yürütülen soruşturmalarla translar, herkes için geçerli olan haklardan mahrum bırakılıyor.
Türkiye’de transların kamusal yaşamdaki durumu toplum ve devlet tarafından belirleniyor. Nefret cinayetlerindeki artış da devlet politikalarının ve toplumdaki değerler sisteminin ürünü.
Yeni Anayasa yapım sürecinde, eşitliği düzenleyen maddeye “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği” ibarelerinin eklenmemiş olması, ağır tahrik indirimlerinin kaldırılmaması, devletin trans katliamlarına “Gel gel” yapmasından başka bir şey değildir.
İşte bu nedenle, her yıl farklı bir temayla gerçekleştirilen Trans Onur Haftası’nın bu yılki başlığı “Bize Bir Yasa Lazım!”
Hafta boyunca tüm transfobi karşıtı birey ve örgütleri “susmak, suça ortak olmaktır” bilinciyle mücadeleye omuz vermeye çağırıyorlar.
Pazartesi başlayan etkinlikler kapsamında bir futbol maçı düzenlendi.
Trans evinde konaklayan misafirlere düzenli gelir sağlayabilmek, translara meslek edindirebilmek, üretirken de dayanışmayı geliştirmek için bir takı tasarım atölyesi gerçekleştirildi.
Maçka Parkı’nda piknik yapıldı.
Bugün 19.30’da Şişli Kent Kültür Merkezi’nde Türkiye’de insan hakları ve translara parçalı bir bakış atan “Trans*But” belgeseli gösterilecek.
Yarın 19.00’da İsmail Beşikçi Vakfı’nda baskıcı ve insan haklarına aykırı düzenlemeler içeren İç Güvenlik Paketi’nden LGBTİ’lerin nasıl etkileneceğinin tartışılacağı bir panel var.
Cumartesi saat 14.00’te yine İsmail Beşikçi Vakfı’nda Trans Mülteciler ve Barınma Paneli düzenleniyor.
“Mülteci olma halinin getirdiği zorluklara bir de trans olma hali eklenince ne gibi durumlar ortaya çıkıyor? Türkiye’deki trans mülteciler ile dayanışma ve iletişim kanalları nasıl oluşturulabilir? Mültecilere karşı Türkiye’de gelişen ırkçı ve ayrımcı söylem-pratikle nasıl mücadele edilebilir?” gibi sorulara yanıtlar aranacak.
Saat 16.00’daki panel, ruh sağlığı profesyonellerine yönelik. Dezavantajlı cinsel farklılıkların ruhsallığı ve ihtiyaçları çerçevesinde nasıl bir yaklaşım benimsemek gerektiği ve trans bireylerin psikiyatri kliniklerinde yaşadığı sorunlar konuşulacak.
Pazar günü ise saat 17.00’de yeni Anayasa yapım sürecinde transları gerekçeli karara mahkum eden yasa yapıcılara ses çıkarmak, “Bize bir yasa lazım!” demek için tüm transfobi karşıtları ile Taksim Meydanı’nda buluşup Trans Onur Yürüyüşü’nü gerçekleştirecekler.
“Siz yoksanız çok eksiğiz!” diyorlar.
Duyun seslerini, siz de orada olun.
Paylaş