Paylaş
Bir kere, artık sadece banka olmak yetmiyor. Özellikle de üst segmentteki müşteriler açısından. Bu müşterilere paralarını artırmak için fırsatlar sunmanın yanı sıra bankaların yaratıcı ek hizmetler yaratarak farklılaşması neredeyse artık bir zorunluluk.
Ykincisi... Sanat giderek yükselen bir yatırım aracı. Sanat fuarlarına gittiğinizde kişisel zevki için eser satın alanlardan ziyade, sanata yatırım amaçlı ilginin havasını solursunuz. Sanat bir süredir yalnızca sanat değil, gelişmiş piyasalarda en çok kazandıran yatırım araçlarından biri. Bakın mesela, son krizde yatırım ortamının durgunluğuna rağmen sanata kaynak ayrılmaya devam edildi. Yüksek varlık sahiplerinin portföylerdeki sanat eserleri oranı bu dönemde yüzde 20’den 25’e, mücevher ve değerli taşların oranı ise yüzde 18’den 23’e yükseldi.
Durum böyle olunca Yapı Kredi Private Banking’in 2007’den beri müşterilerine Sanat Danışmanlığı hizmeti vermesine şaşırmamak gerek. Banka, konusunda uzman kişi ve kurumların desteğiyle koleksiyonerlere eserlerin değerlemesinden satın alacakları parçaların kredilendirilmesine kadar geniş bir yelpazede danışmanlık sunuyor.
Bankanın geçtiğimiz hafta düzenlediği “Koleksiyonerlik Sanatı” temalı konferansta konuşma yapan UniCredit Art Banking’den sorumlu direktör Domenico Filipponi, 2007’de başlayan küresel mali krizin özellikle güncel sanat eserlerinin fiyatlarını etkilediğine dikkat çekti. Tüm piyasalar gibi sanat borsalarında da dip yaşanırken Flipponi’nin de belirttiği gibi ışık yine Doğu’dan yükseliyor, Çin, Rusya ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin talebiyle toparlanma yaşanıyor. Çin, şu an en büyük uluslararası sanat pazarı. Emlak konusundaki ve borsadaki zorluklar Çinlileri yatırım aracı olarak sanata yöneltiyor.Ve Çinli alıcılar sadece ikon statüsündeki Batılı eserlere rağbet etmiyor. Aynı zamanda geleneksel Çin sanatına ait eserleri toplayarak kimlik sahibi olmaya başladılar. Qi Baishi, Zhang Dagian, Wang Meng gibi isimler belki bizlere çok bir şey ifade etmiyor ama bugün bunlar dünyanın en pahalı sanatçıları arasında.
Ancak bu ilgi salt sanat eseri için değil. Rekor fiyatların altında bir miktar para aklama faaliyetleri de yatıyor.
Mücevher de yükselen yatırım aracı
Yapı Kredi Özel Bankacılık Pazarlama ve Ürün Yönetimi Direktörü Ymre Tüylü’nün dediği gibi, yatırım evreni giderek genişliyor. Yalnızca sanat eserleri değil mücevherler, değerli taşlar, antika eşyalar da yatırım aracı olarak kabul ediliyor. Konferansta konuşma yapan mücevher piyasası ve koleksiyon danışmanı Bruno Muheim da yine gelişmekte olan piyasaların varlık portföylerinde artık daha fazla değerli taşların yer almaya başladığını söyledi.
Özellikle farklı renkteki değerli taşların Doğu ve Ortadoğulu alıcılar tarafından tercih edildiğini belirten Muheim, bunun piyasa fiyatlarını önemli ölçüde etkilediğine değindi.
Muheim’in dediğine göre mücevher fiyatları tasarımcı imzasına bağlı olarak değişkenlik gösterirken, parçanın değeri de bir koleksiyona ait olması ya da daha önce tanınmış biri tarafından kullanılmış olmasına bağlı olarak da önemli ölçüde değişiyor.
Paylaş