Paylaş
Top cambazı Zidane’ın birkaç dakikalık hikayesi. Videonun sonunda kamera formaya ve ayakkabılara odaklanıyor, dış ses “Her takımın kıvılcıma ihtiyacı vardır” diye noktayı koyuyor.
Kıvılcımı çakan takımlar, oyuncular olsa da yeşil sahalara renkli lekeler serpiştiren formalar da çıkan alevden nasibini alıyor.
Güney Afrika’da gerçekleşen Dünya Kupası maçlarını çoğu futbol için izliyor, kiminin niyeti yakışıklı futbolcuları dikizlemek, benimse arada formalara gözüm kayıyor.
Yıllar yıllar önce Dünya Kupası’nda top koşturan oyuncuların formalarını gözünüzün önüne getirin. Brezilya’nın sarısını, İspanya’nın kırmızısını ve Fransa’nın mavisini düşünün. Öyle ara tonlar değil, temel renkler. Öyle alengirli tarzlar değil, alelade çizgiler... Şimdiyse takımlar sadece oyunlarıyla değil, formalarıyla da birbirlerine fark atma peşinde. Ortaya çıkan sonuçlardan bazıları iyi, bazılarıysa yüz kızartıcı.
Geçmişe sığındılar
Malum futbol ve batıl inançlar hep flört halinde. Ve futbol dünyasında batıl inanç dendiğinde insanın dilinin ucuna “vintage” sözcüğü geliyor. Dünya Kupası’nda bazı takımlar oyuncularına şampiyonluk günlerinin formalarının benzerlerini giydirerek bir batıl inanç gösterisinde bulund. Arjantin, 1986’da şampiyon olduğunda giydiği formanın bir benzeriyle çıktı sahaya. Formanın örgüsünden tutun da takımın logosunun 80’ler tarzında işlenmesi bile bunun işareti.
İspanya takımının forması 1964’te Avrupa Kupası’nı kazandıklarında giydikleri formanın neredeyse aynısı. ABD takımının forması, 1950’de İngiltere’yi 1-0 yendikleri maçta giydikleri formadan esintiler taşıyor.
Kupanın en neşeli forması
Futbol tarzının limitlerini zorlamayı seven bir takım varsa, o Kamerun. 2002’de Puma tarafından tasarlanmış kolsuz formaları nedeniyle takım FIFA’dan azarı yemişti. Yetmedi, 2006’daki Dünya Kupası elemelerine tek parça forma giymeleri üzerine FIFA takımın altı puanını silmiş, Puma’nın 154 bin dolarlık ceza ödemesi gündeme gelmişti.
Bu kez Puma kuralları çiğnememiş ama bir yandan da takıma harika formalar tasarlamış. İncecik kırmızı çizgili sarı formaların üzerlerindeki aslan kafaları takımın lakabı “Yenilmez Aslanlar”a gönderme yapıyor.
Yeşil şortları tamamlayan kırmızı şeritli çoraplar bakana “Tak bir Reggae de, neşemizi bulalım” dedirtiyor.
Nane şekeri reklamına yakışır
Mesele farklı olmaksa burada ödül Cezayir’e gidiyor. Ne var ki farklı demek her zaman iyi demek değil. Bu Kuzey Afrika takımının oyuncularını çim sahada seçmekte zorlandıysanız suçu kendinizde aramayın, işin sorumlusu çimlerle aynı Pantone koduna sahip formalar. Bu renk daha çok nane şekeri reklamında rol alan oyunculara yakışırdı ya neyse...
Aradaki 7 farkı bulun
Nike’ın tasarımcıları Slovenya’nın formasını tasarlarken akılları Charlie Brown’a gitmiş olmalı. Zira bu zikzağı gözümüz oradan ısırıyor. Ama bunun müsebbibi Slovenya’nın ikonik sembolü Triglav dağı. Tişörtteki desen bu dağa gönderme yapıyor.
Stil şampiyonu
Yeni Zelanda’nın düz, sade, tek yaprak sembollü forması çim sahaların tartışmasız stil şampiyonu. <
Futbolun savaşçıları
İtalyanların klasik mavisi parlıyor parlamasına ama beldeki İtalyan bayrağı uyduruk bir kemer tokası gibi duruyor, gövdedeki belli belirsiz Robocop motifi zorlama bir savaşçı imajı çiziyor.
Paraguay formasının yakasının arkasına “güç, yürek ve savaş” sözcükleri işlenmiş.
Meksikalı oyuncuların formasındaki belli belirsiz kuştüyü desenleri kökenlerine, Aztek savaşçılarına gönderme yapıyor.
Paylaş