Kağıt ölümsüzdür

İnternet nihayetinde gazeteleri kovacak mı? Yıllardır tartışılan ve sonuca varılamayan konu.

Haberin Devamı

Ben ileride gazetelerin sonunun geleceğini düşünenlerdenim.

Sonuçta yeni kuşaklar haberi ellerindeki telefondan, evlerindeki bilgisayardan alıyorlar. Cep telefonu onların hayatına belki de kitaptan, yazılı herhangi bir şeyden önce giriyor.

Kağıt meraklı-sıysanız sevinin, çünkü kağıdın ölümü daha çok zaman alacak, haberiniz ola.
Bunları ben söylemiyorum; dünyada 550 gazeteye danışman-lık yapan,
63 yaşın-daki tasarım gurusu Dr. Mario Garcia böyle düşünüyor.
Dr. Mario Garcia



Ama geçtiğimiz hafta Zaman’ın Gazete Tasarım Günleri kapsamında bir konuşma yapan dünyanın en ünlü gazete tasarımcılarından Dr. Mario Garcia benim gibi düşünmüyor.

Ona göre:

Önce kitaplar vardı, sonra gazete çıktı, sonra radyo, sonra televizyon, sonra internet. Ve bunların hiçbiri kendinden bir önceki mecranın sonunu getirmedi. Hatta kendilerini geliştirip daha iyi bir noktaya gelmelerine vesile oldu. Ancak bir yandan da insanların her bir mecra için ayırdıkları zaman azaldı.

Elimizde tuttuğumuz gazetenin değeri yükselecek çünkü kendi köşemizde bir süreliğine fişi çekip hayatla bağlantıyı kesmemize yardımcı oluyor. Bir nevi terapi...

Gazeteler yok olmayacak, baskı ebedi ama her gazete hayatta kalmayacak. Hayatta kalacak olanlar, diğer medya platformlarıyla ilişiğini kesmeyen, onların
öneminin farkına varanlar olacak. 

İlerleyen yıllarda gazeteler sadece hafta sonları çıkacak. Gazete sahiplerinin yapması gereken hafta sonu yayınlarına ağırlık vermek.

Geleceğin gazeteleri Türkiye’dekiler, Brezilya’dakiler gibi birinci sayfanın vitrin görevi gördüğü, haberlerin neredeyse sadece başlıklarının verildiği, devamlarının iç sayfalarda olduğu format. 

İnsanların hikayeleri, haberleri ilk ağızdan anında öğrenmeyi sevdiği, bu nedenle Twitter, Facebook gibi sosyal medyaların patladığı, herkesin kendi başına bir gazeteci olduğu bir dönemde, gazetelerde yorum ve analizlere ağırlık verilmeli.

Haberin Devamı

8 TABLET PC GELÄ°YOR

iPad’e bu yıl sekiz rakip geliyor. 2011 sonuna kadar 45 tablet PC çıkacak.

iPad’in çıkışı gazetelerin ilk renkli baskı yapması ve internetle beraber gazetelerin online okunması gibi bir mihenk taşı. 2040’ta dünyada 800 milyon kişinin iPad gibi bir tablet PC’si olacak. Okul kitapları bile tablet PC’lerde olacak. Gazeteler ne yapıp edip tablet PC’lere sağladıkları içerikten para kazanmanın bir yolunu bulmalılar.

Ä°nsanlar internetten ve telefondan kısa metinler, gazetelerden ve tablet PC’lerden ise uzun yazılar okumayı tercih ediyorlar.Â

Haberin Devamı

HAKAN YILDIRIM'A BRAVO

Hakan Yıldırım bu yıl hızlı bir yükselişe geçti.

Londra Moda Haftası’na katıldı, yabancı dergilerde adından ve markasından övgüyle bahsedildi, taze soluklara ihtiyacı olan moda dünyasına ilaç gibi geldi.

Son olarak da Ulusal Moda Sanatını Geliştirme Derneği’nin verdiği ANDAM ödülünü (220 bin euro) 1989’dan bu yana tek başına alabilen nadir tasarımcılardan biri oldu.

Bir alkışı hak ediyor.

YENÄ° BÄ°R MÃœZÄ°K DERGÄ°SÄ°

Miller’ın üç ayda bir çıkan yeni müzik dergisini gördüğünüz yerde kapın. Müzik dünyasından son havadisler, yeni mekanlar, yeni grup ve festival önerileri burada.
Aynı şeyleri dinlemekten sıkıldınız ve yeni müzik arayışları içinde misiniz, cevap derginin sayfalarında.

Semt karşılaştırmaları, festival modası, müzik camiasının sorunları, izlenimler ve lezzetli yazılar peşindeyseniz Miller Time adlı bu dergi sizin kaleminiz.

Yazarın Tüm Yazıları