Paylaş
Göl, önemli kuş alanı, içme ve kullanma suyu koruma sahası ve doğal sit alanı koruma statülerine sahip.
Isparta, Türkiye’nin elma üretiminin yüzde 20’sini karşılıyor.
Eğirdir Gölü Havzası, Türkiye’nin elma üretiminin yüzde 20’sini karşılayan Isparta’da önemli bir üretim alanı. Ancak aşırı gübre kullanımı nedeniyle yılda 1.060 ton azot, 725 ton fosfor ve 15 ton potasyum toprağa, buradan da göl suyuna karışıyor.
Yaklaşık 195 ton tarım ilacının kullanıldığı göl havzasında yılda 70 ton ilaç ambalajı atığı oluşuyor.
***
Yedi Renkli Göle Yedi Renkli Hayat projesi kapsamında, WWF-Türkiye ve Siemens Ev Aletleri işbirliğiyle 2008’den bu yana Eğirdir Gölü’nün doğal değerlerinin korunması için tarım, turizm ve balıkçılık alanında çeşitli faaliyetler yürütüldü.
2012’de gölün sahip olduğu değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması için tarımsal kirlilik yükünün azaltılması hedeflendi. Bu doğrultuda, Eğirdir Gölü Havzası için en önemli ekonomik faaliyet olan elma üretiminde sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması amaçlandı.
***
Pilot çalışmalar için gönüllü olarak projeye katılan Esinyurt köyüne bilgisayarlı erken uyarı ve hava tahmin sistemi kuruldu.
Elde edilen verilerden hareketle elma iç kurdunun ve elmada kara leke hastalığının oluşum ve olgunlaşma zamanlarına ilişkin hesaplamalar yapıldı ve cihazın kapsadığı tüm alanlardaki çiftçiler uyarıldı.
Elma iç kurduyla mücadele etmek ve zirai ilaç kullanımını azaltmak için biyo-teknik mücadele yöntemleri yaygınlaştırıldı.
***
2012’de beş çiftçinin katılımıyla 55 dekarlık alanda başlayan pilot uygulamanın çapı, 2013’te başvuran çiftçi sayısının 10 katına çıkması ile genişleyerek 736 dekara, yaklaşık 15 katına yükseldi.
Eğirdir Gölü’nün çevresindeki yoğun ve aşırı tarım ilacı kullanımından kaynaklanan su kalitesi düşüşü ve kirlilik sorununun çözümüne yönelik atılan adımlar sonucunda, hem yöre halkı ve çiftçiler hem de doğa için önemli kazanımlar elde edildi.
***
736 dekarlık elma bahçesinde iyi tarım uygulamaları ile üretilen 3 bin ton elmada ilaç kalıntısına rastlanmadı. Projeye katılan 55 çiftçinin tamamı, iyi tarım uygulamaları sertifikalarını aldı.
Elma hastalık ve zararlılarına karşı kullanılan biyo-teknik mücadele yöntemiyle, 75 bin adet feromon çubuğu kullanılarak iç kurduna karşı direnç sağlandı.
Elmadaki kurtlanma oranı 6.5 ila 10 kat azaldı.
Bunlar sayesinde, 2013’te 4 ilaçlama daha az yapıldı ve 880 ton ilaçlı suyun Eğirdir Gölü’ne ulaşması engellendi. Bahçelerdeki elma üretiminde yüzde 10 oranında verim artışı gerçekleşti. Tarım ilacına normal koşullarda harcanacak olan yaklaşık 88 bin TL ise çiftçilerin cebinde kaldı.
***
Uygulamanın tüm Gelendost ilçesine yaygınlaştırılması halinde, 64 bin ton ilaçlı suyun göle ulaşması engellenebilecek.
Demek ki biraz eğitim ve teşvikle verimlilik artabiliyor, çevre temizleniyor ve ilaçlamaya giden paralar cepte kalabiliyor. Yeter ki niyet bu olsun.
Paylaş