Giysilere de yaşam hakkı

Her yıl tonlarca tekstil ürünü çöpü boyluyor.

Haberin Devamı

Giysilere de yaşam hakkı


Bunların yüzde 95’i giysi.
Ve pek çoğu aslında tekrar kullanılabilir, giyilebilir ya da geri dönüştürülebilir durumda.
1 kilogram kullanılmış giysiyi şu veya bu şekilde yeniden kullanıma soktuğunuzda 3,6 kilogram karbon emisyonunu, 6 bin litre su ve 0.3 kilogram gübre tüketimini, 0.2 kilogram tarım ilacı kullanımını azaltmış oluyorsunuz.
Yani, doğal kaynakları koruyor, çevreye olan etkiyi aza indirmeye katkı sağlamış oluyorsunuz.
Bu yolda tekstil ve moda markalarının ellerini taşın altına koyması şart.

***

H&M mesela “Modayı Yaşat” adlı bir proje geliştirdi, 48 ülkede kullanılmayan ürünleri toplamaya başladı.
Marka, sürdürülebilir moda felsefesinden hareketle geliştirilen proje ile yıpranmış veya giyilmeyecek durumda olan giysileri toplayıp geri dönüşüme kazandırıyor.
Ne marka olduğu fark etmez, her türlü şartta kıyafet kabul ediliyor ve gelen her poşet dolusu kıyafet karşılığında 5 TL’lik indirim çeki veriliyor.
Toplanan kıyafetlerin sonrasında tüketim malzemelerine dönüştürülerek tekrar kullanıma sokma görevini markanın çözüm ortağı
I:Collect üstleniyor.

***

I:Collect, H&M Charity Star adlı bir internet sitesi yarattı. Bu sitede 48 ülkenin kendine ait hesapları olacak ve I:Collect her ülkenin hesaplarına kilo başı 2 cent yatıracak.
Siteye giren herkes o ülkenin kaç kilo ürün topladığını ve seçtiği derneğe ne kadar yardım yapılacağını görebilecek. H&M Türkiye, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ni seçti.

***

Aslında bu proje başlayalı biraz oluyor. Şubattan beri müşteriler eskimiş, giymedikleri ürünleri seçilmiş mağazalara bırakıyor.
Eylülde proje tüm H&M mağazalarına yayıldı. Geçtiğimiz haftalarda ise marka, benim de aralarında bulunduğum birkaç kişiden ürün toplamak için sokağa çıkacak eskici arabalarını tasarlamamızı istedi. Ben arabamı LGBT renklerine boyadım.
Neden derseniz...
Çünkü çevre hakkı ve insan hakkı birbirinden çok farklı değil. İkisi de yaşam hakkı.
Bu proje çevre hakkından yola çıksa da aynı zamanda yaşam hakkını savunuyor.
Bu eskici arabaları şimdi İstanbul sokaklarını turluyor ve geri dönüşüme gönderilmek üzere sizlerden tekstil ürünleri topluyor.
Günün birinde çöpe atmak için dolabınızın bir köşesinde biriktirdiğiniz bu giysileri bu projeyle yaşama geri kazandırabilirsiniz.

***

Uzun vadede H&M, ürünlerin çevreye olan etkisini azaltarak tekstil iplikleri için kapalı bir döngü yaratmak istiyor. Amaç, tekstil ipliklerinin yeniden kullanılmasını sağlayacak teknik çözümler üretmek.
Umalım ki başarılı olsun.

Yazarın Tüm Yazıları