Paylaş
Galata alternatif bir alışveriş bölgesine dönüşüyor; biraz Londra’nın Shoreditch’i tadında. Son yıllarda alternatif yaşam şeklini benimsemiş, tasarıma, sanata ve yeniliklere açık kitlelerin uğrak yeri. Olay da Serdar-ı Ekrem Sokak’ta kopuyor aslında. Buraya bir konsept mağaza yakışırdı, Atelier 55 de bu boşluğu dolduruyor.
İÇERİDEKİ HER ŞEY SATILIK
Sahipleri Başak Abacı ve Gizem Bingöl. Bingöl Milano ve Londra’da moda eğitimi aldıktan sonra Avshalom Gur’un, Abacı ise Londra’da Bora Aksu’nun yanında çalışıyor. Sonra Türkiye’de aile işleriyle ilgilenmeye başlıyorlar. Bingöl’ün işi tıp yayıncılığı, Abacı’nın ise reklamcılık ve plastik kart üretimi... ıkisi de mutsuz ama.
Bir gün kafa kafaya verip “Bu işi yaparsak birlikte yaparız” diyor ve Atelier 55’in temellerini atıyorlar. ısim olarak mağazanın kapı numarasını kullanmayı istiyorlar, Atelier ise sohbet ortamında bir arkadaşlarından çıkıyor.
Mağaza, girdiğinizde oturduğunuz sandalyeden yanınızdaki lambaya etrafınızdaki her şeyi satın alabileceğiniz türde bir yer.
İçeri giriyorsunuz, etrafınızda kıyafet de var, ayakkabı da, çatal-bıçak da, fondü seti de, çikolata da... Kafesinde soğuk sandviçler, salatalar, et ve peynir tabakları servis ediliyor. Semtteki sergi, butik gezmesine ara vermek isteyenler burada takılabiliyor.
Mağazada sadece tasarımcılar değil, sanatçılar da geniş yer sahibi. şu an üç ressamın satışa sunulan eserleri duvarları süslüyor: Bora Akıncıtürk, Karin Cincioğlu ve Uğur Çakı. Heykeller de Çakı’nın elinden çıkma. Aliye Dörtler’in yaptığı seramikler arasında duvar karoları, kapı numaraları ve spotlar var.
Mobilya tasarımlarının bir bölümü Aziz Sarıyer’in tasarım öğrencileriyle birlikte imza attığı projeden. Diğerleri ise retro hissi veren Berker Design ürünleri.
Mağazanın bitişiğinde Bingöl’ün gravür atölyesi var. Yakın gelecekte bu atölyede workshop’lar, gravür, sanat tarihi kursları düzenlemeyi planlıyorlar. Bingöl’ün gravürleri de mağazada satılıyor.
Planlar arasında mağazada bir de kitap köşesi kurmak var.
YURTDIŞINDA ALIŞVERİŞE MOLA
“Ticari anlamda da başarılı olacağımızı biliyoruz” diyen Bingöl seçtikleri markalar ve ürünlerle insanları yurtdışına gitmekten kurtardıklarını söylüyor.
Yani 140 metrekareye dünyaları sığdırıyorlar ve “Artık bunun yeri Nişantaşı veya ıstinye Park değil” diyorlar. Onlara katılıyorum; bu mağaza Galata’ya çok yakışıyor.
Bu kıyafetler sadece burada satılıyor
Atelier 55’te yer bulan tasarımcıların hepsi gelecek vadeden, moda haftalarında kendilerini kanıtlamış, piyasanın tazeleri.
Bingöl ve Abacı tasarımcıları kişisel zevklerine göre belirlemiş, ürünleri Türkiye’de başka yerde satılmayanlarla masaya oturmuşlar.
Sadece, ayakkabı koleksiyoncularının yakın takibe aldığı Charlotte Olympia’nın ürünleri daha önce Harvey Nichols’da satılıyordu; yeniden satılacak olursa Atelier 55’teki modeller buraya özel kalacak. Diğer bir istisna Bora Aksu. Onun “Coctail” koleksiyonu Midnight Express’te satılıyor; Atelier 55’teki tasarımları ise “Catwalk” koleksiyonundan.
Bingöl işe korkusuz, çok iddialı girdiklerini söylüyor. “Vassilis eşarpları alıp bu fiyatlarla satışa koymak çılgınlık, biliyoruz” diyor.
Türkiye’de ürünleri ilk kez satılacak diğer tasarımcılar Rihanna ve Beyonce’un hastası olduğu David Koma, yurtdışındaki medarı iftiharımız Ümit Benan, Avshalom Gur, Lenny, Ilesteva ve Linda Farrow.
Boa Studio’nun penyeleri ve Kısmet’in takıları da mağazanın yerlilerinden.
Paylaş