Paylaş
* 9 Eylül 2009’da İstanbul-Ayamama Deresi bölgesinde yaşanan sel felaketinde minibüste mahsur kalan 8 kadın tekstil işçisi ve TIR garajlarında dinlenen 13 şoförün hayatını kaybetmesi üzerine Başbakan Erdoğan “Derelerin intikamı” dedi.
* 17 Mayıs 2010’da Karadon’da meydana gelen grizu patlamasında 30 işçinin hayatını kaybetmesi sonrasında Başbakan recep Tayyip Erdoğan “Ölüm madencinin kaderi”, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer “Madende ölenler güzel öldü” dedi.
* Dönemin Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği Başkanı Murat Bayrak “Gemi inşa sektöründe senede 4 ila 5 ölüm doğaldır. Trafik kazaları ne zaman biterse gemi inşa sanayinde de kazalar o zaman bitecektir,” hayatını kaybeden tersane işçileriyle ilgili olarak da “Ömürleri o kadarmış, vefat ettiler” dedi.
* 15 Temmuz 2010’da Tuzla-Torlak Tersanesi’nde gece mesaisi yapan işçi Nurettin Bingöl’ün emniyet kemeri olmadığı için düşerek hayatını kaybetmesinin ardından tersane açılışı için bölgeye gelen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan “Provokasyona gelmeyin, sektörü öldürmeyin” dedi.
* 22 Haziran 2012’de metro inşaatında meydana gelen göçük sonrasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım: “Yeraltında çalışıyoruz. Bu zor bir iştir. Buna benzer olaylar yine de beklenebilir. Dünyada da böyledir, normaldir” dedi.
* 15 Temmuz 2012’de metrobüs inşaatında meydana gelen iş cinayeti üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş “Bedelleri ağır bu işlerin, kolay işler değil” dedi.
* Sedef Tersanesi sahibi Murat Kalkavan: “Bu işten 100 bin kişi geçimini sağlıyor. Tersanede 30-60 TL yevmiyeyle çalışan işçiler, asgari ücrete göre çok iyi durumda. Bunun neresi kötü?”
* 2013’te Gaziantep Belediye Başkanı Asım Güzelbey, galvaniz fabrikası Gündoğdu'da meydana gelen patlamanın ardından denetimsizliğin hesabını vermek yerine "Daha fazla can kaybı olmaması için dua ediyoruz" demekle yetindi. Sanko Holding'in sahiplerinden ve Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu "Şirketin sahipleri de burada. Onlar da perişan olmuş durumda" dedi.
* Çocuk işçiler kayıtdışı biçimde ağır işlerde çalıştırılarak öldürülürken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı "Çocuk ve gençlerin çalışmayacakları işler" listesini yönetmelikten çıkararak 16 yaşındaki çocuk işçilerin ağır işlerde çalıştırılmasına olanak sağladı.
* Sadece çocuk için değil, yetişkin için bile kullanılması tehlikeli olan bir makinenin idaresinde çalıştırılan Ahmet Yıldız (13) hayatını kaybetti. Patron Ali Koç önce "Plakasını alamadığımız bir otomobil çarpıp kaçtı" dedi. Doktorların "Trafik kazası olması imkansız" raporundan sonra yalan söylediğini kabul ederek "Pres makinesinden çıkan numuneleri alırken kafası sıkıştı. Yaralanınca hastaneye getirdik" itirafında bulundu. Ahmet Yıldız'ın iş cinayetinin meydana geldiği pres makinesindeki kanı başka işçilere temizlettirdi.
* Marmara Park AVM inşaatında yanarak hayatını kaybeden 11 işçinin hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak Çalışma Bakanı Faruk Çelik "Esenyurt'taki işçilerin ölümü kaza değil, kader" dedi.
* Çalışma Bakanı Faruk Çelik "Emek düşmanı olan bir parti yüzde 50 oy alamaz. Emek düşmanı olan siyaset caddede yürüyemez, kırmızı plakaya binemez, rozet takamaz" dedi.
* İzmir Aliağa bölgesinde faaliyet gösteren demir çelik fabrikası Habaş'ta "lüks otomobil tutkunu" patron Mehmet Rüştü Başaran, 4.5 milyon dolara Ferrari model araba alırken 25 Ağustos'ta meydana gelen iş cinayetinde işçi Engin Solmaz ambulans olmadığı için hayatını kaybetti.
Velhasılıkelam…
Devlet erkanı ve işveren hep böyledir.
Onların ihmali yoktur, onlar sütten çıkmış ak kaşıktır.
Onlar hep yırtar…
Olan işçi ve işçi kalacaklara olur.
Paylaş