Paylaş
153 ülke arasında 2010’da 134’üncü, 2011’de 136’ncı; 2012’de 146 ülke arasında 137’nci, 2013 ve 2014’te ise 135 ülke arasında 128’inci sıradaydık.
Yani, en son dünyada sondan 7’nciydik.
Algı tam tersi yönde olsa da, “Biz Türkler pek yardımseveriz” sansak da, üzücü gerçek ortada.
Saint Joseph Fransız Lisesi son sınıfta okuyan Aleyna Doğan, Sinan Onukar ve Pınar Binay, toplumsal ölçekte bağışçılık ve gönüllülük eğiliminin zayıf olduğunu öğrenince, yaşıtlarının bu tarz projelere ne kadar seyrek katıldığını fark ettiler.
Çevrelerindeki insanlar bir tüketim furyasına kapılmıştı, ihtiyaçları olandan çok daha fazlasını alıyor, kullanmadıklarını bağışlamayı akla getirmiyor, aracı kurum bulmakta zorlanıyor ya da yardımların doğru insanlara ulaşacağından emin olamıyorlardı.
Bunun üzerine, çevresinde görülür bir etki ve sürdürülebilir bir değişim yaratmak isteyen bu gencecik üç insan ellerini taşın altına koydular.
Elden Ele Yardım adını verdikleri projeyle toplumda kıyafet bakımından ihtiyaç fazlası olanlarla ihtiyaç sahipleri arasında bir köprü görevi görmeye başladılar. Belediyeler, STK’lar ve firmalarla düzenli görüşmeler yapıyor ve hep daha büyük kitlelere ulaşmak için çalışıyorlar.
Beylikdüzü Belediyesi’nin kıyafet yardımı konusunda başlattığı Dost Eller projesiyle ortak bir çalışma yaptılar ve 250 parçadan oluşan ilk kolilerini gönderdiler.
Büyükçekmece Belediyesi ile hem yaşıtları hem de kendilerinden de genç olanlarla birebir etkileşimde bulunabilecekleri bir işbirliği yaptılar.
Çocuk ve genç arkadaşlarıyla beraber bir AVM’de kıyafet ve ayakkabıların olduğu Elden Ele Yardım standında teşhirde bulundular.
İhtiyaç sahibi öğrenciler de seçtikleri bazı parçaları eve götürdüler.
Geçtiğimiz yıl İTÜ Vakfı’yla yaptıkları çalışmanın akabinde ihtiyaç sahiplerine 300 adet bot bağışında bulundular.
En son, Türkiye’de eğitim göremeyen Suriyeli çocuklar için ülke çapında 4 okul açmış ve 2 binden fazla aileye, 3 bin Suriyeli çocuğa ulaşmış Suriye SÖZ Derneği ile işbirliği yaptılar. SÖZ Okulu’nu ziyaret ederek acil yardıma ihtiyacı olan 75 Suriyeli aileye kıyafet dağıttılar.
Çok erken bir yaşta insani sorumluluklarının farkına varmış bu üç genç amaçlarını şöyle anlatıyor: “Toplumda gün geçtikçe körelmekte olan cömertlik duygusunu ve yardımlaşma kültürünü özellikle yaşıtlarımıza yaymayı, bizimle birlikte ‘İhtiyacı olana ihtiyacı doğrultusunda yardım’ ilkesi etrafında harekete geçecek bir kitle oluşturmayı görev edindik.”
Elden Ele Yardım projesi, sizin de hiç giyilmemiş ya da daha önce kullanılmış ama hâlâ kullanılabilir halde olan giysi ve ayakkabı bağışlarınızı bekliyor. Ne kadar yardım alırlarsa ve ne kadar çok insanı bu projeye dahil edebilirlerse amaçları doğrultusunda o kadar yol kat etmiş olacaklar. Bu yüzden, sizi de bu gençlerin hayaline ortak olmaya davet ediyorum.
(Bağış yapmak için hiçbir koşul yok. Kişiler, firmalar, kurum ve kuruluşlar, okullar, mağazalar bağış yapabilir. İletişim için eldeneleyardim@gmail.com.)
Paylaş