PaylaÅŸ
OTEL VE RESTORAN YETERSÄ°Z
Bozcaada’da sezon kısa: Temmuz-ağustos. Açık işletme sayısı fazla olmadığı için ada diğer aylarda buraya turist çekemiyor.
Kalacak yer sıkıntısı var. Bir pansiyona geceliği 150 TL ödüyorsunuz ama ortak tuvalet kullanılıyor. Merkezde odasında tuvaleti olan otel sayısı 15 civarında. Daha fazla otel açılması lazım.
Ama daha çok otel açıldığında da bu kez restoranlardaki kuver sayısı otellerdeki konaklama sayısını karşılamıyor. Diyelim 5 bin yatak var ama restoranlarda 3 bin kiÅŸilik yer var. Yani yeni otellerle beraber yeni restoranların da açılması gerekiyor.Â
Restoran söz konusu olduğunda yer bakımından da sıkıntı var. Sahildeki ve merkezin ara sokaklarındaki yerlerin tümü dolu. Bu konuda devletin yardımı gerek. İmara kapalı yerlere izin gerekiyor. Eski, harabe binalar projelendirilmeli, restore edilmeli.
KALÄ°FÄ°YE ELEMAN AZ
Restoranlarda fiyatlar ucuz değil. Ucuzlaması gerekmiyor, hatta kaliteli turisti buraya çekebilmek için bu seviyede tutulması bile daha yerinde olur. Fakat servis anlamında paranızın karşılığını pek alamıyorsunuz. Ciddi bir kalifiye eleman sorunu var. Çoğu Çanakkale ve İstanbul’dan geliyor. Konaklamaları sıkıntı yaratıyor. Mesela iyi bir garson Bozcaada’ya geldiğinde ister ki 1200-1300 TL civarı bir maaş alsın. Mesele onları konaklatacak yere geldiğinde, Bozcaada’da kiralar yüksek. Kimse yazlık yerini 2 bin liradan aşağı kiralamıyor. Restoran sahiplerinin çalışanları konaklatabileceği ucuz yerler yok. Bu nedenle ucuz elemanı tercih ediyorlar. Belediye yurt gibi bir yer açsa, orada 50-60 yatak olsa kalifiye eleman sıkıntısı ortadan kalkar.
Bazı koylara kaliteli ama doğaya uyumlu küçük lüks oteller açılmalı ki deniz önünde tatili tercih eden paralı turist buraya gelsin.
BİRKAÇ EĞLENCE YERİ AÇILMALI
Adanın tek bir barı var. Orada da gece 12.00’de müzik bitiyor. Başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde, adanın arka tarafındaki ücra yerlere daha geç saate kadar hizmet veren gece kulübü veya barlar açılabilir. Ki böylece eğlence arayan turiste de alternatif olur.
Rüzgar sörfü için ideal bir konumda olmasına, Çayır mevkii çok güzel poyraz almasına rağmen bu spor nedense burada fazla ilgi çekmiyor. Ada bu anlamda yurtiçi ve yurtdışında tanıtılmalı. Ada insanının da burada kabahati var. Türkiye Yelken Federasyonu’nun her sene İstanbul’dan başlayıp Alaçatı’da bitirdiği bir yarış var. Her sene 700-800 kişi bu organizasyon kapsamında adaya geliyordu. Onlar geldiğinde restoranlar fiyatları iki katına çıkarıp fırsatçılık yaptıkları için Bozcaada durağı iptal edildi.
İnsanların ellerinde şarapla güneşi batırmaya gittikleri rüzgar türbinlerinin arazisi özel mülk. Bu konuda mevzuat nedir bilemiyorum ama oraya iki-üç bank koysa belediye, bir de şarap ve su satan küçük bir büfe, ne güzel olur.
ALTERNATÄ°F TURÄ°ZM ÅžART
Haziran sonunda yerel tadım günleri yapılıyor. Bu neden daha sık yapılmasın? Bağ evlerine gidip neden şarap tadılmasın? Sadece bunun için gelecek turist bile olur. Bozcaada Turizm ve İşadamları Derneği farklı firmalarla görüşerek yeni organizasyonlar üretmeli. Bağlardaki taş evler biraz büyütülerek tadım yerlerine kolaylıkla çevrilebilir. Öncelikle bağ sahiplerinin bunu istemesi, ellerini taşın altına koymaları gerek. Bu, Bozcaada’ya insan çekmenin yanı sıra onlar için de gelir kapısı olur.
Kışın da insanları Bozcaada’ya çekmenin yolları aranmalı. Alternatif turizm yapılmalı. Mesela, yoga kursu yapılabilir. Bir yoga merkezi gelip 15 günlük bir kursu burada, doğada gerçekleştirilebilir. Bisiklet turları yapılabilir.
PaylaÅŸ