Av turizmi ihaleleri iptal edilsin!

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 15 ayı, 109 yaban keçisi ve 4 çengel boynuzlu dağ keçisinin de aralarında bulunduğu birçok yabani hayvan türünün 1 Mayıs-15 Aralık tarihleri arasında avlanmasına izin verdi.

Haberin Devamı

Farklı illerde ihaleler yapılacak, en çok para ödemeyi taahhüt eden av turizmi acenteleri elde ettikleri kotaları avcılara satacak ve Türkiye’nin önemli canlı türleri av turizmine kurban edilecek.
Avlanma izni verilen hayvanlar arasında, taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere göre korumakla yükümlü olduğumuz bozayı, çengel boynuzlu dağ keçisi gibi türler de var.
Bozayı aynı zamanda ‘Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme’ kapsamında yer alıyor.
Doğal yaşam ortamları hızla daralan yabani hayvanlar ister istemez insanlarla karşı karşıya gelince sayıları artmış gibi bir algı yaratılıyor ve bu tür kararların alınmasında gerekçe olarak bu kullanılıyor.
Böylesine kritik kararların elde güvenilir bilimsel veriler olmadan, gözlemlere dayanarak verilmemesi gerekir.
Kafaya göre ekosistem düzenlenemez.
Kurtlar mesela bu keçilerle vs besleniyor.
Avcılara gerek yok.
Doğa dengesini kendi bulur.
WWF-Türkiye avlanma ihalelerinin iptal edilmesini ve Türkiye’deki yaban hayvanlarının detaylı bir envanterinin belirlenmesi için kapsamlı bir çalışma başlatılmasını talep ediyor.
Bunun için Change.org’da ‘Av turizmi ihaleleri iptal edilsin’ başlığıyla bir imza kampanyası başlattılar.
Siz de imzalayın, katkınız olsun.

Haberin Devamı


Tiyatroyla kaynak yaratıyorlar

İzmir’de geçen yıl değişik meslek grupları, yaş ve çevrelerden gelen 20 kişi tarafından Işıltılı Replikler adlı amatör bir tiyatro topluluğu kuruldu.
Amaçları, tiyatro aracılığıyla ‘ihtiyacı olan’ ile ‘imkanı olan’ arasında köprü kurmak, bu projeden elde edilen geliri kaynak ihtiyacı içinde olan sivil toplum kuruluşlarına aktarmaktı.
Kandemir Konduk ve Müjdat Gezen’in yazdığı, Vedat Murat Güzel’in yönettiği Artiz Mektebi’ni 20 Ağustos’ta Alaçatı Açıkhava Tiyatro’sunda sahnelediler.
Bir amatör tiyatro topluluğu ilk seferde, hem de biletli 2500 kişiye gösteri sunup ayakta alkışlandı.
Talep üzerine İzmir AKM’de de dolu salona oynadılar.
Her iki oyundan elde edilen geliri Ege Çağdaş Eğitim Vakfı (EÇEV) ile Ege Lösemili Çocuklar ve Onkoloji Derneği’ne bağışlayarak hem çok sayıda öğrencinin üniversiteye kadar eğitim masraflarını üstlendiler hem de birçok lösemi hastası çocuğun yüzünün gülmesine katkıda bulundular.
Bu yıl projeyi yeniden hayata geçiriyorlar.
“İkinci yılımızda daha tecrübeli, daha coşkulu, daha istekliyiz. Projenin büyüyerek devam etmesi tek amacımız. Bu amaç tüm diğer rollerimizin önüne geçti ve ihtiyacı olanlara yeni kaynak yaratacak gösterimize dört elle sarıldık” diyorlar.
Bu kez Orhan Kemal’in ‘Tersine Dünya’ oyununu İzmir, Alaçatı ve İstanbul’da sahneye koyacaklar. Gelirini de Otizm Okulu ve Otizm Köyü projelerinin sahibi olan Anadolu Otizm Vakfı’na aktaracaklar.
Yolları açık olsun.

Yazarın Tüm Yazıları