Melike Birgölge

GECE KAPLAYACAK HER YERİ!

5 Nisan 2013
65 yıl önce, 2 Nisan 1948'de, üstündeki siyasi baskılar nedeniyle, Bulgaristan sınırını geçmeye çalışırken öldürülen Sabahattin Ali, 8 Nisan Pazartesi akşamı, İş Sanat’ta saygıyla ve hikayeleriyle anılacak.

Modern hikâyemizin kurucularından ve toplumcu gerçekçi edebiyatın ilk temsilcilerinden olan, acımasız bir cinayete kurban giden, bu cinayeti hâlâ aydınlatılamayan Sabahattin Ali, öldürülüşünün 65. yılında saygıyla ve hikayeleriyle anılıyor.

8 Nisan Pazartesi 2013 saat 20:00’de İŞ Sanat’ta yapılacak olan ‘Gece Kapladı Her Yeri’ adlı dinletide, Sabahattin Ali’nin ‘Hanenda Melek’, ‘Gramofon Avrat’ ve ‘Hasanboğuldu’ adlı hikâyelerini; Tilbe Saran, Metin Belgin, Bülent Emin Yarar, Hakan Gerçek sanatseverlere sunacaklar.

Atilla Birkiye’nin hazırlayıp, Mehmet Birkiye’nin sahnelediği, mezzo soprano Deniz Erdoğan’ın yorumlarıyla, kemanda Seda Subaşı, klarnette Gürhan Eteke’nin de katılacağı dinletiye Serdar Yalçın’ın besteleri eşliğinde ve eski bir radyo kayıt stüdyosunun canlandırıldığı sahne düzeninde şarkılarla birlikte seslendirilecek.

8 Nisan Pazartesi 2013 saat 20:00’de İş Sanat’ta gerçekleşecek olan dinleti; Sabahattin Ali hayranlarını ve sanat severleri bekliyor.

Yazının Devamını Oku

Mis kokulu bir karnaval

1 Nisan 2013
Bir karnaval ki… Sarı sıcak renkleriyle… Mis kokulu… Mis mis… Portakal çiçekleri, bu aralar insanları ülkemin en güneyine çağırıyor. Sokaklarda yürürken, rüzgarın ara ara taşıyıp getirdiği o muhteşem kokusuyla sarıp sarmalamak için sizleri bekliyor.

Onun kokusudur ki…

Günün 24 saati bırakmaz peşinizi.

Ruhunuz arınır

İçiniz yıkanır.

Gençleşirsiniz.

Birçok şeye yeniden başlayabilme enerjisi yaratır.

En küskün olduğu eski dostu affettirebilir insana.

Ve, tehlikelidir de; insanı, yolda gördüğü ilk kişiye aşık edebilir.

Yazının Devamını Oku

HAYATI ARADIĞIMDA BULDUĞUM YER!

27 Mart 2013
Orası öyle bir yerdir ki… Gülmenin, ağlamanın, sıcaklığın, sevginin, nefesin, mutluluğun, tutkunun, samimiyetin, coşkunun, sevincin, hüznün, özlemin, umudun, kahkahanın, ‘AN’ın, yaşamın kendisidir. O öyle ince bir çizgidedir ki… Kimi zaman bir bakışın gizinde kimi zaman bir duyuşun, dokunuşun izinde… Zamanın efendisi, hayatın kendisidir o!

O;

İnsanı anlatır,
 
İnsanı bilerek.

İnsana anlatır.

İnsanı bularak.

Nefes aldırır,

Yaşama katarak.

Yazının Devamını Oku

BAŞINIZA HAYAT KAYASI DÜŞERSE!

21 Mart 2013
Hani kararsız veya arada kaldığımız konular, olaylar vardır ya, bizi zorda ya da darda bırakan. İşte son zamanlarda böyle durumlarda keşke çocuk kalsaydım diyorum. Neden derseniz. Bir ağlasaydım altımı değiştirselerdi. Bir ağlasaydım mama verselerdi. Bir bağırsam oyuncak alsalardı. Bir gülsem mutlu olsalardı. Bir düşseydim yaramı sarsalardı.

Diyorum.

Ne zaman mı?

İşim konusunda gerekli özeni gösterdiğim, yazdığım her yazıda, yaptığım her röportajda bir öncekileri aşarak, tekrara düşmeyen işlere imza attığım halde, gereğinden fazla kişiye ulaşmadığında…

Yapmak istediğim bir dolu proje varken, bunları gerçekleştirmek için birçok şartı sağlamış ama yerine oturacak bir tek taş kalmışsa ve çabalara rağmen o taş bulunamadığında…

Her konuda sade, net, dobra ve samimi bir duruşla yaşama devam ederken, yoluma çomak sokanlarla karşılaştığımda…

Birçok şeyden üstün yerde tuttuğum değerlerimin üstüne basıldığında…

İnsanları tanıdığımda…

Daha doğrusu gerçek yüzlerini gördüğümde…

Yazının Devamını Oku

MELTEM ALT KİMLİKLERE ULAŞACAK!

18 Mart 2013
Oyunculuğundan sonra ilk yönetmenlik deneyimiyle de adından başarıyla söz ettiren Meltem Cumbul, oyuncu adaylarına ve oyunculara Eric Morris metodunu kullanarak, 22 – 23 – 24 Mart’ta, 3 günlük workshop eğitimi verecek.

Amerikalı yazar Martin Sherman’ın yazdığı ve faşizmin toplum üzerindeki etkilerini gördüğümüz, Nazi Almanyası döneminde eşcinsel bireylere yapılan baskının konu edildiği ve o döneminin üzerine gidilmeyen şiddet alanlarından biri olan cinsel kimlikleri nedeniyle ötekileştirilen bireyler üzerinden iyinin, kötünün ve özgürlüğün anlatıldığı, özgürlüğün, her türlü baskıya ve şiddete karşı insanın içinde olduğu gerçeğinin paralelinde bütün bu şiddetin içinde gerçek sevginin ve fedakarlığının hatırlatıldığı ‘Bent’ oyununu yöneten Meltem Cumbul’un yakın ve yeni projeleri arasında bir workshop yapmak var.

Meltem Cumbul, profesyonel oyuncu kadrosuyla kaliteli eğitime imza atan Uniact Studio'da, 22-23-24 Mart'ta oyunculara yönelik, Eric Morris metodunu kullanarak, özel bir çalışma gerçekleştirecek.

Alt kimliklerine ulaşacaklar!

Düzenlenecek workshopta, oyuncular bu seçimsel yaklaşımı deneyimledikleri süre boyunca alt kişiliklerinin farkına varacak, keşfedecek, monolog ya da sahnelerine uygulayabilecekler.

İlk olarak enstrümantal süreç!

Workshop çalışmasında, aynı zamanda enstrümanınız üzerine de çalışılacak olup, enstrümantal çalışma, bireyin kendini engelleyen faktörleri tanımlama, ifade etme ve elemine etmeyi sağlayan bir süreci kapsayacak.

Kişisel envantarin kullanılacağı işçilik süreci!

İşçilik olarak adlandırılan süreçte ise oyuncu, karakterin gerçekliğini yaratmayı deneyimleyecek.

Yazının Devamını Oku

SANAT MASASINDA ŞİİRLERİ İÇMEK!

14 Mart 2013
Hem de nasıl içmek… Ruhum sarhoş olana kadar… Dize dize, kelime kelime, harf harf… Hiç hesapta yokken bu içmeler… Nasıl da iyi geldi kalbime.

Böyle bir hoşluk, ne hesapta vardı ne aklımda.

Olay şöyle gelişti.

Tam da hani grip olsam mı olmasam mı kırgınlığı, halsizliği üzerime yapışmışken…

İlaç almak da istemiyorken…

Battaniyeyi çekip yatma modundayken…

Ne ilaç ne yatma yaramazdı bana.

Başka bir şey olmalıydı bana iyi gelecek.

Beni kendime getirecek.

Yazının Devamını Oku

BEHZAT GERÇEKER VE ENBE KREMLİN SARAYI'NDA !

12 Mart 2013
Rusya'nın en önemli sanatçılarından Stas Mihayilov için Kremlin Sarayı’nda yapılacak kutlamada, Behzat Gerçeker yönetimindeki ENBE Orkestrası da, sarayda ilk Türk orkestrası olarak sahne alacak!

Devlet Başkanı Putin’in, Stas Mihayilov için kapılarını açtığı Kremlin Sarayı'nda, 15 Mart 2013 Çarşamba günü, ünlü sanatçı konuklarının katılımıyla gerçekleşecek olan, Mihayilov’ın 20. sanat yılını kutlayacağı gecede, Behzat Gerçeker ve ENBE Orkestrası da Kremlin Sarayı'nda, ilk Türk orkestrası olarak sahne alacak.

Mihayilov için yapılacak olan kutlamada verilecek konserde sahne alması için Türkiye'den Behzat Gerçeker yönetimindeki Enbe Orkestrası'nı davet etti. Nikolay Baskov, Lev Lesenko, Filip Kirkorov, Oleg Gazmanov, Natasa Korolova, Soso Pavliasvili gibi çok değerli Rus pop starları ile özel davetlileri katılacak.

Aldıkları bu davete çok mutlu olduklarını Moskova'daki gecenin müziğin ülkeleri nasıl yakınlaştırdığının güzel bir örneği olacağını belirten Behzat Gerçeker ve ENBE Orkestrası’nın sahne alacağı gece, Moskova Kanal 1 Tv'nin yayınlayacağı konseri yaklaşık 150 milyon kişinin izlemesi bekleniyor.

 

 

Yazının Devamını Oku

MSG! HADİ GEL DE YE!

11 Mart 2013
Günlük hayatta sıkça kullandığımız msn-mesenger’in kısaltması değil bu! Ne peki?

Tam da yorgun argın eve gelmiş, kendime gelmek için onu gözüme kestirmişken…

 

Yemek hazırlayana kadar açlığımı bastırsın diye.

 

Cips yani…

 

Cipsin koluna da sevgilisini dolamayı hayal etmişken!

 

Yazının Devamını Oku