Paylaş
8 Mart Kadınlar Günü’nün ertesinde, beyni başka şeylerin yanı sıra tasarımlarla da dolu olan kadınları alkışlayalım mı?
Ayşe Birsel
New York Pratt Institute’da master yaparken tasarladığı ‘Su Odası’ adlı çalışmasıyla 1989’da Japonya’da düzenlenen ‘Design the Future’ (Geleceği Tasarla) yarışmasını kazandı. Eserleri Cooper Hewitt Ulusal Tasarım Müzesi’nin koleksiyonunda yer alan Ayşe Birsel’in Olive Design adlı stüdyosunun tasarım yaptığı firmalar arasında Authentics, Dansk, Guilford Of Maine, Herman Miller, Pentagram, Toto, Moroso ve VitrA bulunuyor. Tasarımı ‘projenin olanakları içinde bir problemi daha iyi çözme çabası’ olarak tanımlasa da son koleksiyonlarından M’Afrique, zanaat becerisini ortaya koyuyor.
Patricia Urquiola
Son dönemin en verimli tasarımcılarından. İspanyol ama Milano’da yaşıyor. Alanında dünyanın en büyüğü olan Milano Mobilya Fuarı’nı gezerken neredeyse tüm büyük markaların koleksiyonlarında ondan bir iz oluyor: Alessi, Flos, Cappellini, Cassina, Kartell, Moroso, Kettal ve diğerleri... Son olarak Berlin’de Das Stue isimli harika bir otele imza attı. Belli bir stili yok; duygulara hitap etmeyi ve kendine özgü stil kombinasyonları yaparak her seferinde şaşırtmayı seviyor.
Defne Koz
Milano’da Domus Academy Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu olan Defne Koz, mobilya, ev aksesuarları, aydınlatma sistemleri, masa üstü ürünleri, ev ve ofis içi mekân tasarımları yapıyor. Pirelli, Alessi, Cappellini, Guzzini, Sharp, Nissan, Casio, Nurus, Derin ve VitrA, çalıştığı ünlü markardan bazıları. Tasarımda her zaman yalın, çağdaş, agresif olmayan, zamana dayanıklı, basit ama banal olmayan, tutarlı bir tavrı var.
Paola Navone
Bol ödüllü İtalyan iç mimar, tasarımcı, küratör ve sanatçı Paola Navone, Doğu ve Batı, tasarım ve zanaatkârlık arasında pek çok farklı kültüre duyduğu ilgiyle doğaçlama bir tasarım dili geliştirmiş. Armani Casa, Knoll, Driade, Casamilano, Molteni, Poliform ve aynı zamanda sanat yönetmenliği de yaptığı Gervasoni gibi pek çok markanın koleksiyonunda ürünleri var. Kendine ait yaşam alanlarında da seçmeci, rahat, farklı, dinlendirici ve masalsı atmosferler yaratıyor.
İnci Mutlu
“Tasarımda işlev benim için çok önemli. Ürünün iletişimi kuvvetli olmalı ve yeni bir fikir içermeli. Kullanıcıların dikkatini ancak bu şekilde çekebilirsiniz” diyor Milano’da yaşayan İnci Mutlu. Tasarımları bugüne kadar pek çok yayın organında yer alan ve uluslararası ödüller kazanan Mutlu, Luca Milano’yla kurduğu Mutlu&Milano Design Studio’da Eczacıbaşı, Nurus, Koziol, Jungform ve Restonic gibi sektörün önemli markaları için koleksiyonlar yaratıyor.
Gaye Çevikel
O tasarım yapmıyor ancak aralarında Arik Levy, Jaime Hayon, Karim Rashid ve Harry Allen’ın da bulunduğu öyle ünlü uluslararası tasarımcılarla işbirliği yapıyor ki, dokuz yıl önce yarattığı Gaia&Gino markasının dünya lüks tasarım pazarındaki şöhreti her geçen gün artıyor. Çevikel’in ürünleri 400’den fazla mağazada satılıyor. Koleksiyonları için seçtiği tasarım dili dinamik, organik ve çokkültürlü.
Inga Sempe
Fransız tasarımcı Inga Sempe, ünlü karikatürist Jean-Jacques Sempe’nin kızı. Dolayısıyla Inga’nın genlerinde yaratma yeteneği var. Mobilya, aydınlatma, kumaş ve obje tasarımı üzerinde çalışıyor. Cappellini, Edra, Ligne Roset, Moustache, Domestic, Bacarrat gibi markalar için ürün tasarlıyor. İtalyan aydınlatma markası LucePlan ve İskandinav David Design, Hjelle, Almedahl, Amerikan Artecnica iş yaptığı diğer firmalar.
Hella Jongerius
Hollanda tasarımının ünlü ismi Droog Design ekolüyle adını duyuran Hella Jongerius, 1993’ten bu yana tasarladığı ürünlerle birçok koleksiyonda yer aldı. Tasarımcı, farklı coğrafyalardaki yerel üretimleri destekliyor. Maharram, Swarovski, VitrA, Hermés ve Ikea firmaları için pek çok ürün tasarlayan Jongerius, araştırmalarını tasarım, sanat ve el sanatları sınırlarında dolaştırıyor.
Paylaş