Modern çağın bir kuralı olarak günden güne eve giren paketlerin sayısı artıyor; modanın hızla değişmesi ve zevklerin günden güne yeni bir platforma taşınması nedeniyle eve her gün yeni bir ürünle geliniyor.
Durum böyle olunca, ’akıllıca depolayabilme’ kadar önemli bir yetenek yok gibi. Yaşadığımız mekánların rahat, huzurlu ve düzenli olmasını sağlamak için tasarlanmış saklama üniteleri, dolaplar, çok çekmeceli sistemler ise bugünün popüler işlev starları. Eylül sayısını organizasyon, düzenleme ve depolama çözümlerine ayıran Elle Decor dergisi, evinizin hiç bitmeyen bu problemine yeni fikirler ve önerilerle ışık tutuyor.
Çalışkan odası
Eyvah! Tatil bitti ve hiperaktif jenerasyon masa başına çağrılıyor. Ama bu kez dersi önceden siz çalışın ve renkli deko-oyunlarla çalışma saatlerinin sıkıcılığını hükmen yenin.
Çalışma masası 198 YTL; pembe sandalye 54 YTL; beyaz raf ünitesi 64,50 YTL; oyuncak ayı 12 YTL; renkli dosya káğıtları 11 YTL; boya kalemlerinin 12’li seti 14,50 YTL; plastik saklama kutularının 3’lü seti 6 YTL; yeşil tatlı tabağı 1,50 YTL; beyaz dosyalığın 5’li seti 4,50 YTL; beyaz ayakkabı kutusunun 2’li seti 16 YTL; silindir şeklinde hediye kutularının 10 adedi 18,90 YTL, IKEA. Duvar káğıdı (10m/55cm) 95 YTL, Lot. Pembe lamba 84 YTL, BUN DESIGN. Yelkenli 39 YTL; mıknatıslı harfler (A’dan Z’ye) 130 YTL; kitapların adedi
Yatak odasında raflara yığılmış kazaklar, üst üste asılmış gömlekler ve bunların arasına sıkıştırılmış ayakkabılar sizi bunaltabilir. Oysa giysi dolapları için piyasadan satın alabileceğiniz birkaç karton kutu, elbise askılığı ya da şeffaf torbalarla farklı çözümler üretebilir ve kendinize göre bir düzen sağlayabilirsiniz. Bunun için tüm giysilerinizi aynı anda görebileceğiniz bir sistem kurun. Dolapların içine asacağınız cepli bir organizer fularlarınız, eşarplarınız, gözlükleriniz için kullanışlı bir alternatif olacak. Günlük aksesuarlarınızı dolabınızda sürekli aramamak için şeffaf çekmeceler yaptırabilirsiniz. Ayakkabılarınız için dolabınızda yer açmak istiyorsanız, piyasada satılan plastik ya da karton kapaklı kutuları bunun için kullanabilirsiniz. Kemer ve ayakkabılarınız için dolabınızda yer açmak istiyorsanız, çekmece içi bölücüler ve kapaklı kutuları kullanabilirsiniz.
Giyinme odaları genellikle geniş ve yüksek tavanlı evlerde tercih ediliyor. Bir odanın bölünmesi veya küçük bir odanın dolaba dönüştürülmesiyle yaratılan giyinme odaları son yıllarda çok talep ediliyor. Giyinme odaları giysilerinizin hepsini bir anda görmenizi sağlıyor. Bu odalarda daha çok açık sistemli dolaplar ilgi çekiyor. Ayrıca dolapların içlerine alınan kutu, raf gibi aksesuarlar dolapların hacimlerinin daha kolay kullanılmasını sağlıyor.
Açık düzen politikası
Yaşadığınız mekánın hem derli toplu ve düzenli görünmesini, hem de eşyalarınızın gözünüzün önünde olmasını istiyorsanız, ’Çok zor bir şey talep ediyorum, ama ediyorum!’ diye düşünebilirsiniz. Oysa sır tutmayan malzemelerden tasarlanmış, kendi ekseninde dönebilen, modüler, çok-işlevsel depolama sistemleriyle, istediğiniz her yerde ’açık düzen’ kurabilirsiniz.
İtalyan kalitesiyle karşımıza çıkan Mercantini giyinme odalarında hiç kapak yok. Odaya girer girmez, bir anda o gün giyeceğiniz kombinasyonu belirleyebiliyorsunuz. Ahşap ve lake seçenekleri bulunan modüler raflar, kullanıcının isteğine göre belirleniyor. Sihir Mobilya.
Salonu doğru düzenlemenin 7 yolu
1 Salondaki açık, aynalı veya kapalı raf sistemli saklama üniteleri, dekoratif oldukları kadar pratik bir çözüm sunarlar.
2Büyük dolapların yanı sıra küçük depolama üniteleri (raflar, kutular, gazetelikler) sayesinde salonda daha fazla boşluğa sahip olabilirsiniz.
3CD’leri ve DVD’leri saklamak için tekerlekli büfeleri tercih edin ki salonda istediğiniz yere taşıyarak keyifle inceleyin.
4Bulmakta zorlanmamak için benzer tarzdaki ürünleri ve aksesuarları aynı yere koyun.
5Gazeteleriniz için doğal dokudaki ürünleri, CD’leriniz için metal, küçük aksesuarlar için renkli plastik kutuları tercih edin.
6Koltuğunuza saklama üniteleri monte ederek, otururken sık kullandığınız eşyalara kolayca uzanın.
7 Tekerlekli küçük kesonlardan, irili ufaklı sepet ve kutulardan da mutlaka edinin.
Nasıl organize olmalı
Yere düşen ilk yaprakla birlikte, sonbaharın geldiği resmileşiyor bu ay. Yazlıklar yavaş yavaş veda ederken, kışlıklar kıs kıs gülüyor. Biçare halde kaldır-indir-ele taklaları atarken ve ’Yeni alınanlar buradaysa, eskiden kalanlar nereye yerleşecek?’ sorusuyla boğuşurken, organize olmanın yollarını gösteren mobilya üreticileri kişisel çözümlerini anlatmışlar Elle Decor’a. İşte Arta Design Group’tan Mimar Gizem Dörter’in sırları:
Saklama ve raf ünitelerinde, açık sistemleri mi, kapalı olanları mı tercih ediyorsunuz? Neden?
- Raf ünitelerinde, eşyalara kolayca ulaşmamı sağladığı için, açık sistemleri tercih ediyorum. Kapalı üniteye ihtiyacım olduğunda, ayırt edici olması açısından renkli ve desenli kutular kullanıyorum. Her türlü saklama ünitesinde ise, toz tutmaması için, kapalı olanlar tercihim. Ama cam veya benzeri bir parça ile içinin görülmesine dikkat ederim.
Gardrop seçiminde dikkat ettiğiniz noktalar nelerdir?
- Fleksibilitesi ve farklı ihtiyaçlarımı karşılayabilmesi. Dolabın iç kompozisyonunu ve ünitelerini istediğim gibi değiştirebiliyor olmak benim için önemli. Romantik görünüşlü sabit gardroplar da hoşuma gidiyor fakat iş kullanıma geldiğinde, kesinlikle modüler sistemleri tercih ediyorum. Ek raf ve askıları istediğim gibi ekleyip çıkartabiliyorum.
Evinizde gurur duyduğunuz, sizin keşfettiğiniz bir saklama çözümü var mı?
- Daha çok, resim yapanların kullandığı ahşap insan modeli, bileziklerimi astığım bir obje olarak odamda duruyor.