Paylaş
Bu hafta mönümüzde dünyanın dört bir köşesinden bize tuhaf, onlara kutsal gelen lezzetler var
Hindistan’da ana karnındaki sığır yavrusunun çok sevilen bir yemek olduğunu biliyor muydunuz? Sığırın rahminden alınan embriyonun, mangalın üstünde kızarmasını düşünmek bile benim midemi kaldırıyor. Hele yine Hindistan’da, yeni doğmuş, daha gözleri bile açılmamış köstebek yavrularından yapılan yemeği şahsen değil yemek, masada bile görmek istemem.
Yasaklanmasına rağmen, Güney Kore’de, Güney Çin’de, Güneydoğu Asya’da, bazı Latin Amerika ülkelerinde köpek eti, en sevilen et sınıfından sayılıyor. Çin’de köpek eti yeme alışkanlığı çok eski dönemlere dayanıyor. İki yıl önce gittiğim, Hong Kong’dan iki saat uzaklıktaki Guangzhou kentinin, köpek eti yemeklerinde dünyanın başkenti olduğunu öğrendiğimde et satan hiçbir lokantaya girmemiştim. Benim iğrendiğim bu lokantalara, rezervasyonsuz gidilmediğini öğrendiğimde de çok şaşırdığımı hatırlıyorum.
Çin ve Vietnam’da hâlâ köpek eti yeniyor. Vietnam gezim sırasında, gittiğim pazar yerinde, köpek eti satılan bölümde kokudan midem bulanmış, pazardan nasıl kaçacağımı bilememiştim. Vietnam’da, kızgın yağda, sarmısak ve sebzelerle kızartılan köpek dili, en sevilen yemekler arasında yer alıyor. Köpek bacağından yapılan paça çorbası da sevilen yemekler arasında.
Kore’de, binlerce restoranın mönüsünde, köpek etiyle yapılan yemekler yer alıyor. Fiyatları da şöyle: Köpek çorbası 10 dolar, yahni 16 dolar, pilav üstü köpek tandır 25 dolar. Vietnam’da köpek etinin yanı sıra kedi eti de yeniyor. Astım hastalığına iyi geldiğine ve seks gücünü artırdığına inanılan kedi eti gizli gizli tüketiliyor. Çünkü kedi kesmenin cezası oldukça ağır.
Fare etini sevenler de var
Kedinin baş düşmanı fare de insanların beslenme listesinde. Fare sınıfından olan sincap, Amerika’da çok seviliyor. Sadece Illinois eyaletinde, avcılar yılda 2 milyon sincap avlıyorlar. Fare tüketimi yeni bir alışkanlık değil. Geçmişi çok eskilere dayanıyor. Örneğin, Antik Roma’da, büyük sıçanlar kafeslerde fındıkla beslenip semirtildikten sonra imparator için pişirilirmiş. Marco Polo ise kitabında, Tatarların yaz aylarında fare yediklerini belirtiyor. Bazı yemek tarihi kitaplarında, 19. yüzyılda, Fransa’nın Bordeaux kentindeki lokantalarda, kızarmış veya soğanla pişirilmiş fare eti yemekleri satıldığı öne sürülüyor.
Bugün birçok Latin Amerika, Asya, Afrika ve Okyanus adalarında, lokantalarda ve evlerde fare etiyle yapılan yemekler iştahla yeniyor.
Sarmısaklı yarasa yahnisi
Birçok ülkede, yarasa etinin, erkeğin sperm kalitesini artıracağına ve onun eşinden doğacak çocukların sağlıklı, güçlü ve akıllı olacağına inanılıyor. Ayrıca yarasa etinin, mutlu ve uzun bir yaşam sağladığı da öne sürülüyor. Yarasa eti, bugün bazı Uzakdoğu ülkelerinde ve Pasifik adalarında en sevilen yemekler arasında. En çok tüketildiği yerlerin başında Filipin adaları, Endonezya ve Mikronezya geliyor.
Ağız tadıyla yenen bir başka hayvan da maymun. Maymun eti tüketiminde başı Afrika ülkeleri çekiyor. Kamerun, Kongo ve Zaire’de, maymun eti satan dükkânlar bulunuyor. Goril ve şempanze eti, domuz etinden daha ucuz olduğu için daha çok tercih ediliyor.
Maymun eti, bazı Uzakdoğu ülkelerinde de sevilerek yeniyor. Özellikle Güney Çin’de ve Güneydoğu Asya’da, sofraların en lezzetli yemekleri maymun eti ile yapılıyor. Hatta buradaki bazı lokantalarda, maymun beyni yiyebilmek için ortası delik özel masalar bulunuyor.
Az pişmiş bir kırlangıç yuvası lütfen!
Uzakdoğu Asya’nın en beğenilen ve en pahalı yemeği biraz tuhaf: Kırlangıç yuvası! Bu yuvayla yapılan çorbanın kasesi 300 dolar. Her kırlangıcın yuvası yenmiyor. Bu lezzetli yemekler, deniz kırlangıçlarının yuvalarından yapılıyor. Uçurumların ulaşılmaz köşelerinde yer alan bu yuvaları toplamak çok zor. Bu işte uzmanlaşmış köylülerin sayısı çok az. Onun için de fiyatları çok pahalı, kilosu 3 bin dolar. Kırlangıç yuvası yemeği 1500 yıldır Çin mutfağının gözdesi. Çinliler bu yemeğin çocukların sağlıklı büyümesine yardımcı olduğunu öne sürüyorlar. Her garip yemekte olduğu gibi bu yemeğin ayrıca seks gücünü artırdığına da inanılıyor.
Paylaş