Akşamcıları bilirdik, şimdi bir de ‘sabahçılar’ çıktı

Obama’nın kahvaltısı tartışmanın fitilini ateşledi:

Haberin Devamı

Artık kahvaltıda çay-kahve yerine içki mi içeceğiz?

 

Kahvaltının geleneksel eşlikçileri; çay ve kahvenin pabucu dama mı atılıyor yoksa? Bu içeceklerin tahtını alkolün sallayacağı, sabahları etrafa yayılan mis gibi kahve veya demli çay kokusunun yerini içki kokusunun alacağı söyleniyor. Düşüncesi bile birçoğunuzun midesini alt üst eden bu iddia benim değil. Beslenme modasını dizayn eden uzmanlar böyle söylüyor. Tartışmayı başlatan, Barack Obama’nın Almanya’da yapılan son G-7 zirvesinde yaptığı kahvaltı oldu. Obama’nın Merkel ile yaptığı kahvaltıda elinde bira bardağıyla verdiği poz vermesi tartışmanın kapısını araladı. Obama sadece poz vermekle kalmadı; haşlanmış beyaz sosis, tuzlu ‘pretzel’, hardal ve buz gibi buğday birasından oluşan kahvaltıyı çok sevdiğini söylemesi bardağı taşıran son damla oldu.
-Kahvaltıda içki içilmeye başlanmasının başlangıcı 16’ncı yüzyıla dayanıyor. Belgeler, o yıllarda keşişlerin, askerlerin, hatta çocukların kahvaltıda bira içtiklerini gösteriyor. Özellikle keşişler, kahvaltıda kendi ürettikleri biraları içiyordu. Biranın katığı yine kendi yaptıkları ekmekti. Bira o yıllarda, bugünkü gibi ‘kafayı bulmak’ içilmiyordu. Gövdeli, yüksek alkollü ve bol karbonhidratlı bu içeceğe ‘sulu ekmek’ deniyor, günlük beslenmenin en önemli gıdalarından biri olarak kabul ediliyordu.
-Belçika ve İngiltere’de bira üreticileri, yakın zamana kadar kahvaltıda çalışanlarına ücretsiz bira veriyordu. Bu biraların işçilere enerji yüklediğini öne sürüyordu.

 

Haberin Devamı

Kraliçe içer de askeri içmez mi?

 

-Ünlü İngiliz devlet adamı Churchill de iki yumurtalı, bol jambonlu kahvaltısını yaptıktan sonra bir bardak dolusu ‘sherry’ içer, daha sonra üstünde sabahlığıyla kabine üyelerini kabul ederdi. Eğer çetrefilli bir konu varsa, ikinci bardak sherry’i de içmekten çekinmezdi.
-Kraliçe Elizabeth’in sabah 11.00’de bir bardak cin tonik içtiği bilinir. Kraliçenin duble cin koyduğu kadehine, bol buz atıp az tonikle karıştırdığı söyleniyor. Yani güne, oldukça sert alkolle başlamayı tercih ediyor.
-1890’larda savaştaki İngiliz askerlerine sabah kahvaltısında rom’lu çay servisi yapılıyordu. ‘Gunfire’ adı verilen bu çayı içen askerler, korkusuz bir savaşçıya dönüştüğüne inanılıyordu! İspanyol askerleri de kahvaltıda ‘carajillo’ denen rom’u bol, kahvesi az bir içecek içiyordu.
-Yakın bir geçmişe kadar İskoçlar geceden evlerinin önüne bir bardak dolusu viski bırakıyordu. Bu viski, sabah servisine gelen postacılar ve sütçüler içindi. Bu alışkanlığın kırsal kesimde hâlâ devam ettiği öne sürülüyor.

 

Haberin Devamı

Yaşlı kuşak arasında yaygın

 

-İrlandalıların en sevdiği kahvaltı bir bardak siyah Guinness birası.
-Boşnaklar sabah kahvesinin yanında, küçük bir bardak sert erik rakısı içmeyi pek seviyor.
-Amerikalılar sabahları votkası bol ‘bloody Mary’i tercih ediyor.
-Meksikalı çiftçiler tarlaya gitmeden önce kahve, şeker, kakao, tekila ve çiğ inek sütünden yapılan içkiden bir-iki kadeh içmenin mideyi temizlediğine inanıyor.
-Norveç’in kuzeyinde çobanlar dondurucu soğukla baş edebilmek için sabahları kahveyi votkayla karıştırıyor. ‘Karsk’ adı verilen bu içkinin bir benzerini Sibirya köylüleri de içiyor.
-Akdeniz havzasında sabahları içki içmek artık sadece yaşlı kuşak arasında yaygın. Yaşlı kuşağın vazgeçemediği sabah kahvesinin adı ‘coffee coretto’. Yani ‘düzeltilmiş kahve’. Bu düzeltme işleminde ise ‘grappa’, ‘sambuca’ veya ‘brandy’ gibi sert içkiler kullanılıyor. İspanyol yaşlıları buna ‘sabah ateşi’ diyor. Vücudun, sabah erken saatlerde aldığı bu ‘sürpriz hediye’yle güne daha neşeli başladığını söylüyor. Ama fazlasının da bütün günü berbat edeceğini eklemeyi de ihmal etmiyor.
-Son zamanlarda Londra’da kahvaltı salonlarında klasik yumurtalı jambonun yanında kahve bira servis ediliyor. Bir başka seçenek de tatlı kreple köpüklü pembe şampanya. Sağlığına düşkün olanlar ise müslilerinin yanında serin bir ‘riesling şarabı’ içmeyi tercih ediyor.

 

Haberin Devamı

“Biz çaydan, kahveden, çorbadan vazgeçmeyiz”


Tıp çevreleri, sabah içkisinin alkolizm belasını körükleyeceğini belirtiyor. Sabah içkisinin verdiği enerjinin bir kandırmaca olduğunu, bu enerjinin yerini kısa bir süre sonra yorgunluğa bırakacağını söylüyor. “Ülkemizde durum nedir?” diye sorduğum işletmeciler ise şu yanıtı verdi: “Ülkemizde sabah içki içene alkolik gözüyle bakılır. Onun için biz kahvaltıda demli çaydan, mis gibi kokan kahveden, sıcak çorbadan asla vazgeçmeyiz. Bu moda Türkiye’ye kolay kolay uğramaz. Kimse telaşlanmasın.”

 

Yazarın Tüm Yazıları