Paylaş
Hafıza testi
Test: Çekmeceden almanız gereken 10 eşya sayın. Sonra, çekmeceye doğru gidin ve saydığınız 10 eşyayı alın.
Neden yapıyoruz: Normal bir insan kısa süreli bellekte, 5-9 birimlik sözcük kapasitesine sahiptir. Beynimizse ‘kullan ya da kaybet’ mantığıyla işler.
Zamanı yavaşlatın: Her gün, ağızdan veya dilaltı kapsül olarak 25 mikrogram B12 vitamini alabilirsiniz.
Denge testi
Test: Oturun ve bağdaş kurun. Oturduğunuz pozisyondan, ellerinizi kullanmadan kalkmaya çalışın.
Neden yapıyoruz: Alt vücut kuvvetiyle birlikte denge, düşme riskini azaltır. Unutmayın ki düşme, yaşlı insanlarda travmaya bağlı ölümlerin başlıca nedenidir.
Zamanı yavaşlatın: Dengenizi geliştirin. Tek bacak üzerinde 10 saniye boyunca ayakta durun. Alıştıkça, süreyi uzatın ve gözünüz kapalı yapmaya çalışın.
Kuvvet testi
Test: 10 saniyede 3 kavanoz kapağı açmayı deneyin.
Neden yapıyoruz: Kapak açma eylemi, genel kas kuvvetini ölçen basit bir test. Kavanoz açma gibi günlük işleri yapmak için yeterli kas gücüne sahip değilseniz bu, yaşlandığınızın bir göstergesi.
Zamanı yavaşlatın: Kuvvetinizi arttırmak için lastik bir topu, günde üç kere, 90 saniye boyunca sıkın. Kaslarınızı biraz da olsa kuvvetlendirmek, yaşamınıza birkaç yıl katabilir.
Dua etmenin sağlığa faydaları
Rahatlatıyor: Bir meditasyon biçimi olarak ibadet (dini tercihleriniz ne olursa olsun) nefes almayı ve beyin faaliyetini yavaşlatır, kalp atış hızını ve tansiyonu azaltıp, düzenler.
Pozitif etkileri bulunuyor: İbadetiniz bittiğinde hissettiğiniz duyguların vücut genelinde pozitif fizyolojik etkilere sebep olduğuna dair bazı kanıtlar var. Stres hormonu seviyesi düşer, daha da önemlisi, bağışıklık sistemimiz daha telaşsız hale gelir. Sonuç: Daha sakin, daha güzel bir yaşam.
Yanınıza kâr kalıyor (plasebo etkisi gibi): Dua etmenin fizyolojik faydaları olsa da olmasa da bazen plasebo etkisinin çok güçlü olduğu görülüyor. Burada demek istediğim şu: Kendiniz için iyi bir şeyler yaptığınızı düşünmek de zaten duanın önemli bir parçası.
Paylaş