Paylaş
Eğer egzersiz yapmayı sevmeyen ancak kardiyonun sağladığı faydalardan yararlanmak isteyen biriyseniz çözümünüz yürüyüş yapmak olabilir. Yürüyüş düşük yoğunlukta bir egzersiz olduğu için birçok insan daha yoğun bir egzersizin faydalarına yürüyüşle erişemeyeceğini düşünüyor. Bu doğru değil.
KİLO VERMEYE YARDIM EDER
Yeni bir zindelik yolculuğuna başlıyorsanız binanızın çevresinde yalnızca birkaç tur atmayı deneyin. Yürüyüş yağsız kas üretimine, kilo kaybına ve metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Temponuzu ne kadar arttırırsanız ve ne kadar uzun süre yaparsanız kalori yakımı o kadar artar. Yine de her istediğinizi yiyemezsiniz. Doymuş yağ oranı düşük ve sebze temelli bir beslenme düzenine sahip olmalısınız.
STRESİ AZALTIR, İYİ HİSSETTİRİR
Egzersiz, orta tempoda yürüyüş bile olsa, vücutta endorfin salgılanmasını sağlar. Endorfin hormonu kendimizi iyi hissetmemize yardımcı olur, modumuzu yükseltir. Ruh sağlığımızı koruyabilmek için özellikle şu sıralar stres seviyemizi her zamankinden daha çok kontrol etmemiz önemli.
BEYİN FONKSİYONLARINI GELİŞTİRİR
Birkaç araştırmayla kanıtlandığı gibi aerobik yapmak beyin sağlığına ve düşünme sürecine iyi gelir. Bir araştırmaya göre genç yetişkinler sınavdan önce egzersiz yaparsa tepki sürelerinde iyileşme ve zihinsel aktivitelerde performans artışı görüldü. Yetişkinlerin de bilişsel fonksiyonlarda belirgin bir iyileşme kaydedildi. Ayrıca yürüyüş hafıza fonksiyonunu da geliştirebilir.
KANSER RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR
Güneş ışığı altında günde en az 15 dakika yürümek, ihtiyacınız olan D vitaminini sağlar. Araştırmalara göre D vitamini seviyesi yükseldikçe kişilerin telomer uzunlukları artar (bir hücrenin her bölünmesinde daha da küçülen ve hücrenin ucunda bulunan DNA). Bir diğer araştırmaya göreyse haftada yedi saat veya daha fazla yürüyen kadınların meme kanseri riski yüzde 14 azalıyor.
KAN ŞEKERİ SEVİYENİZİ KORUMANIZI SAĞLAR
Diyabet riski taşıdığı belirlenen kişilere genellikle doktorun ilk söylediği şey beslenme ve egzersizle ilgili yaşam tarzı değişiklikleri yapması gerektiğidir. Yürüyüş fiziksel aktivite seviyesini arttırmak için mükemmeldir. Eğer Tip 2 diyabetiniz varsa orta tempoda yürüyüş yapmak sabit kan şekeri seviyenizi korumaya yardımcı olur, diyabet riskini önler.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Her gün 30-45 dakika yürüyüş yapmak bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısını arttırır. Bir araştırmaya göre egzersiz yaptıktan sonraki birkaç saat boyunca katılımcıların bağışıklık sistemi hücreleri aktif kalmaya devam etti. Uzun vadede de hastalıktan koruma için birikim etkisi gösterdi.
COVID-19 ile ilgili tüm gelişmelere ve güncel bilgilere Dr. Öz ve Ekibi YouTube kanalından ulaşabilirsiniz.
Paylaş