Paylaş
Önerilerimi uygulamaya alırsanız kıyafetlerinizin bol gelmeye başladığını fark edeceksiniz.
Adettendir, herkes yeni yıla girerken bir seri karar alır. Kilo vermek, sigarayı bırakmak veya stresten uzaklaşmak gibi... Ama bunlar hep lafta kalır. Gelin bu sene bunu değiştirelim. Yeni amaçlarınız her ne ise ilk adımınız kendinizi motive etmek olmalı. Benim en sevdiğim sözlerden biri Gandhi’ye ait: “Dünyada görmek istediğiniz değişimin kendisi siz olun.” Bu söz hem kendi sağlığıma dikkat etmem hem de hasta ve ziyaretçilerimin mutlu ve sağlıklı kalmalarını sağlamam için beni motive ediyor.
* Yılbaşı tatilinde aldığınız kalorilerden kurtulma vakti. İşe ulaşabileceğiniz bir hedef koymakla başlayın. Mesela o ilk 4 kiloyu vermek gibi... Kulağa az gibi gelebilir ama 4 kilo vermenin hayatınızı nasıl pozitif şekilde etkileyeceğini ve uzatacağını duysanız çok şaşırırsınız.
* Egzersiz yapmak stresle başa çıkmanın harika bir yoludur. Egzersiz esnasında vücut, ruh halinizi pozitif yönde etkileyen, stresi azaltan ve enerji açığa çıkaran endorfin hormonu salgılar. Ye Başlangıç egzersizleri spor dostu bir yaşama doğru alacağınız yolun ilk adımını oluşturur. Buradan sonra da daha zor egzersizlere, yüzme derslerine, su jimnastiğine veya benim en favorim olan pilatese devam edebilirsiniz.
* Porsiyonlarınızı kontrollü tüketmek ve fast food’dan vazgeçmek herkes için ortak temel kurallardandır. Sağlıklı tariflerin olduğu internet sitelerini takip edebilirsiniz.
* Son olarak stres hayatınızda büyük bir yer kaplıyorsa 2015’i kendinize huzur dolu, stressiz yıl olarak ilan edin. Aşağıda bahsettiğim stresle başa çıkmanın yollarıyla yaşam kalitenizi artırmanın yollarını arayın.
Stres Kontrol Listesi
* Kontrolsüz yemekten kaçının: Stresli olduğunuz zaman beyin daha fazla kalori ister. Kortizol hormonu daha fazla salgılandığından, strese bağlı yeme, bel çevresinin yağlanmasına sebep olur.
* Beyaz dostunuz değil: Beyaz un ve rafine şeker içeren işlenmiş gıdalardan kaçınarak strese savaş açın. Bu gıdalar, insülin ve stres hormonu seviyelerini aniden yükseltirler. Bunların yerine stresle savaşan şu gıdaları tüketin:
* Güçlü silahınız yulaf ve somon Tam tahıllar, enerji salınım sürekliliğini sağlar. Günde bir kase yulaf ezmesi tüketebilirsiniz. Omega-3 yağı bakımından zengin balıkları da ihmal etmeyin. Haftada 2 kez somon ya da benzeri bir balık yiyin.
* Stres güncesi oluşturun.: Gerçekten aç mısınız yoksa sadece sıkıldığınız için mi yiyorsunuz? Gün içerisinde birçok kez, özellikle yemeklerden önce, gerçekten aç mısınız yoksa stres atmak için mi yiyorsunuz, belirleyin. Stres seviyenizi not alın, ne hissettiğinizi belirleyin ve açlık seviyenizi notlayın. Kendinize sorun: Şu anda kaloriye ihtiyacım var mı? Yoksa üzgün, yalnız, sıkılmış veya stresli mi hissediyorum? Bu ihtiyacımı nasıl karşılayabilirim? Duygularınızı açlıktan ayırarak, iştahınızı ve stres seviyenizi daha iyi kontrol edebilirsiniz.
* Sıkıntı savar vitaminler: Yapılan araştırmalar stres zamanlarında ya da sonrasındaki birkaç günde 50 mg B ve 1000 mg C vitamini almanın ruh halini düzenlemeye yardımcı olduğunu gösteriyor.
* Merdiven egzersizi: Stres süresince bloke hale gelen mutluluk hormonları serotonin ve dopaminin salgılamak için egzersiz yapmak şart. Örneğin merdiven çıkmak harika bir egzersizdir. Yapılan bir çalışma günde 7 dakika merdiven çıkmanın kalp krizi riskini üçte iki oranında düşürdüğünü gösterdi.
* Uygulayabileceğiniz alternatif tedaviler: Akubasınç ve aromaterapi gibi asırlık terapiler beyinde stres azaltıcı kimyasalları tetikler. Omzunuzdaki akubasınç noktasını bulun. Bu nokta, göğüs ucunuzun hizasında, omzunuzun en uç kısmının olduğu yerdir. 5 dakika boyunca bu noktaya masaj yaparak kortizol seviyenizi düşürün- ve stres düşürücü bir hormon olan oksitosin salımını sağlayın. Anksiyeteyi azalttığı ve uyumaya yardımcı olduğu kanıtlanmış lavanta yağıyla aromaterapi yapmayı da deneyin. Spreyli bir şişede 10 damla lavanta yağı ile 2 bardak suyu karıştırın. Evinizin her tarafına ve gece yattığınız yastığa sıkın.
* Stres tetikleyicilerinizi öğrenin: Üzerinizde stres yaratan durumları belirleyin. Bu durumu değiştirebiliyor musunuz? Eğer yapamıyorsanız, verdiğiniz tepkiyi kontrol etmeye odaklanın. Geçmişteki sorunları tekrar tartışmaktan ve gelecek için plan yapmaktan kaçının. Zamanlar arası bu yolculuk beyni stresli bir hale sokar. Stresli durumlar kendinize duyduğunuz güveni azaltabilir. Belki de kendinizi mahcup hissetmenize ya da utanç duymanıza yol açabilir. Kendinize düşüncelerin sadece düşünce olduğunu, gerçek olmadığını hatırlatın.
Paylaş