Aşıyla ilgili doğruları söylüyoruz

Yavru hayvanlarda aşı, aşılama konularında sosyal medyada ciddi bir bilgi kirliliği var.

Haberin Devamı

Hekimcilik oynayarak evcil hayvan sahiplerini yanlış yönlendirenlere karşı doğru bilgileri verme konusunda veteriner hekim olarak kendimi sorumlu hissediyorum.
Yavrulara ‘4 aylıktan önce aşı yapılamayacağı, ağırlığı 1.5 kilo olana kadar aşının ölümüne neden olduğu, 2 aşı arasında en az bir ay zaman bırakılması’ sosyal medyada dolaşan yalan yanlış bilgilerden bazıları...

BİLİMİN IŞIĞINDA

Şimdi gelelim yıllarca süren bilimsel çalışmalar sonucu ortaya konulan doğrulara:
Yavru bir hayvana 45 günlük olunca iç dış parazit ilaç uygulaması yapabiliriz. Kedi annesinin yanındayken sahipleri uygulamayı yaptırmaktan imtina edebiliyor bu yüzden ilk yapılması gereken uygulamalar arasındadır.

İLK 60 GÜNLÜKKEN

Yavru kedi ya da köpek 60 günlük olduğunda ilk aşısını yapmak isteriz.
Annesi aşılı bir yavru ilk antikorlarını anne sütüyle alır ve bağışıklık geliştirmeye başlar. Bağışıklığın sürdürülebilmesi için aşı programını iki aylıkken başlatmayı tercih ederiz. Anne sütü yavrunun hem besini hem de ilk aşısı olarak değerlendirilebilir.

800 GR OLMALI

Haberin Devamı

İki aylık bir yavrunun 800 gram ile bir kilogram ağırlığı arasında olması beklenir. Yavrunun kilosu bu değerlerin altında ise bir gelişim sorunu vardır. Bu gibi istisnai durumlarda aşıları öteleyebiliriz ancak 1.5 kilogram olmasının aşılama programıyla bir ilgisi yoktur. Ateş, enfeksiyon ya da farklı hastalık durumlarında da aşıyı tedavi sonrasına bırakırız.

KUDUZ AŞISI 3 AYLIKKEN

Sadece kuduz aşısını uygulamak için yavru sağlıklı bile olsa en az 3. ayını geride bırakmasını isteriz.
Birden fazla doz olarak uygulanacak aşılar arasında en az 14 gün, en fazla 21 gün bırakırız. Antikor seviyesi ilk aşıyla birlikte yükselmeye başlar, belirli bir pik noktasına ulaştıktan sonra düşüşe geçer. Pik noktasında aşı tekrarlanarak yükselme eğiliminin devam etmesi sağlanır.
21 gün sınır noktasıdır.
Farklı 2 tip aşı arasında bir hafta zaman olması yeterlidir.
Sağlıkla kalın aşısız kalmayın...

Yazarın Tüm Yazıları