Türk edebiyatının hafızası kolide bekler

ŞÖYLE başlamak elbette daha normal olurdu: “Türkiye Yazarlar Sendikası kuruluşunun 40’ıncı yılını coşkuyla, bendine sığmayıp taşarak, minnettar okurların da katılımıyla kutluyor...”

Haberin Devamı

Fakat gerçek vaziyet şöyle:
“Türkiye Yazarlar Sendikası, edebiyat tarihimizin Kaşıkçı elmasları konumundaki yüzlerce parçayı korumak, kollamak, araştırmacılarla paylaşmak, kıvançla sergilemek için kurduğu Edebiyat Müzesi ve Yayın Belgeliği’nden kovuluyor...”

*

Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri için düzenlenen törende karşılaştığım şair Hakkı Zariç sayesinde haberim oldu durumdan.
Nedir durum, anlatmaya, anlamaya çalışalım...
2003’te Yıldız Sarayı Arabacılar Dairesi’nde açıldı TYS Edebiyat Müzesi ve Yayın Belgeliği.
Açılış töreninde konuşan Yıldız Sarayı Müze Müdürü Sabahattin Türkoğlu şunları söyledi: “Bu bina tam bir mezbeleydi; kurtarmak istiyorduk ama imkânımız yoktu. TYS sağ olsun çok kısa zamanda tamamladı, binayı ayağa kaldırdı. Kendilerini tebrik ediyorum...”

*

Açılış töreninde, binanın kazanılması için büyük çaba gösteren dönemin başkanı Cengiz Bektaş da vardı.
Kurdeleyi, Bektaş’la beraber Şükran Kurdakul kesti. Kurdakul, kendisinde bulunan ve gözü gibi baktığı “Nâzım Hikmet-Adalet Cimcoz mektupları”nı da müzeye vereceğini söyledi.
Zaman içinde müthiş bir birikim elde edildi. Yazarlar bazen bizzat, bazen yakınları aracılığıyla kişisel evrak, kütüphane, obje vb katkısında bulundu, merkez
zenginleşti.
Müze kurulurken 5 yılda bir yenilenecek protokolle TYS tarafından yaşatılmasına karar verildi.
2007’de protokol tekrarlandı, uzatıldı.
2011’de yine başvuruldu, süre yine uzatıldı.
Derken...
Derken, bir sabah erken...
Hatta tam tarih verelim 19 Aralık 2011’de, protokolün imzası henüz kurumuşken bakanlık “Vazgeçtim lo! Almanya’dan gelecek oğlum da yok ama tez elden boşaltın orayı, depo yapmak iştahım var” yazısı yolladı.

*

Ece Ayhan’ın daktilosu...
Cemal Süreya’nın kalemi...
Nâzım’ın mektupları derken, uzatmayalım (aslında tam uzatılacak mevzu ya; yerimiz belli) yasal mücadele sürerken kolilenmek durumunda kaldı.
Dava yargıdan veya melamin dokulu gündemin direğinden döner mi, nasıl döner bilinemiyor henüz.
Sanırım mayıs ayının ilk günlerinde göreceğiz nihai kararı.

*

Türkiye Yazarlar Sendikası edebiyat hafızamızın kıymetlilerini buluşturan ve bir daha asla bulunamayacak kıymette imzalı kitapları, şahsi eşyaları huzur içinde sergilemek konusunda –mesela- belediyelerden yardım bekliyor.
1974’te TYS’nin kurucuları şu isimlerdi:
Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Bekir Yıldız, Adalet Ağaoğlu, Orhon Murat Arıburnu, Adnan Özyalçıner, Turgut Uyar, Tomris Uyar, Leylâ Erbil, Nihat Behramoğlu, Ali Özgentürk...
Bu kıymetli merkezi kapatmanın şanı ve şerefi de Ertuğrul Günay ve Ömer Çelik’e nasip oldu; ne kadar övünseler azdır tabii!

Yazarın Tüm Yazıları