Paylaş
Yıllar önce Hey dergisi’nde gazeteciliğe başladığımda en büyük sıkıntı kaynak eksikliğiydi. Biraz ‘dedemin paltosundan bize ceket dikerlerdi’ havasında olacak ama internet yoktu. Gecikmeli ulaşan Alman Bravo, sadece kıl-tüy pop yıldızlarıyla ilgili haber ve röportajlar içeren İngiliz Smash Tits gibi birkaç dergi dışında kaynak bulmak neredeyse imkansızdı. Radyodan cazırtılı yayınla BBC Top 20 dinleyip dergiye yazdığımız zamanlar. O dönem en sık ziyaret ettiğim yer Tepebaşı’ndaki ABD Kütüphanesi’ydi. ‘Billboard’ ve ‘Downbeat’ düzenli gelirdi.
Referans kitabı açlığımı da müzik kitapları sayesinde giderirdim, az sayıdaki müzisyen biyografilerini okurdum. Yurtdışına çıktığımda (ki o yıllarda seyrek gerçekleşen bir hadiseydi) kitapçılarda iki bölümü talan ederdim: Biri ‘true crime’ malum seri cinayetler, diğeri müzik kitapları bölümü...
Zaman içinde hem kütüphanem bu konuda serpildi, güzelleşti hem de sağolsun sanal alem, kaynak sıkıntısı filan bırakmadı.
Artık dergilerin Türkiye’ye gelmesini bekleyemeyecek vaziyetteysen (bu arada hâlâ geç geliyor dergiler, maaşallah!) tablet bilgisayara kuvvet, anında okuyabiliyorsun. Müzik kitapları yayıncılığında da bir tür patlama yaşandı. Çoğu gazeteci veya akademisyen olan yazarlar, harika kitaplar yayınladı. Eskiden bir kitap basılıyorsa bugün 10 kitap basılıyor.
KİTAP DEĞİL YAZAR
Sizden de ara sıra “Ne okuyalım?” sorusu geliyor. Küçük bir öneri listesi yapayım müzik kitabı meraklılarına. Ne yazık ki bu kitapların çoğu (hatta yazacaklarımın tamamı) dilimize henüz kazandırılmış değil. Öncelikle bir kitap değil bir yazar tavsiye edeyim: Greil Marcus. ‘Ruj Lekesi’ Türkçe yayınlandı (Lipstick Traces), biraz zor da olsa bulunabilir.
Okuduğum bütün kitapları enfestir ama ‘Mystery Train’ ve Bob Dylan’ın meşhur ‘Basement Tapes’ini konu alan ‘Invisible Republic’, müzik kitaplarına gönül vermiş her faninin okuması gereken kitaplardır.
Referans kitaplarında çeşit çılgın düzeyde arttı. Bu tarz kitapların en iyisi elbette en güncel olanıdır, olmadı elinizin altında ‘arama motorları’ var fakat iki sadık dostumu anmadan geçemeyeceğim. Birincisi Colin Larkin’in derviş sabrıyla oluşturduğu ‘The Encyclopedia of Popular Music’i. 2007 baskısını kullanıyorum halen. Yeni baskı bulursam kaçırmam, siz de kaçırmayın.
Bir de Mojo Collection’ı tavsiye ederim. ‘En baba 100 albüm’, ‘Dinlemeden ölürsen gönül koyacağım 500 şarkı’ gibi kitaplar çok. Fakat ‘Mojo Collection’ bu tarz kitaplar arasında en güvenilir ve en sağlam olanı. Rolling Stone’un benzer yayınlarını da gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.
BİYOGRAFİLER ZENGİN
İş biyografiye gelince zenginleşiyor. Bu sene okuduğum en iyi kitap Keith Richards’ın ‘Life’ıydı. Barney Hoskyns’in yazdığı Tom Waits biyografisi ‘Lowside of the Road’u da kesin tavsiye ederim. Mötley Crüe’nun hikayesini anlatan ‘Dirt’ tam bir ibret vesikası, daha önce de belirtmiştim.
Nick Kent’in ‘Apathy For The Devil’ını severim. Chris Salewicz’in yazdığı ve Joe Strummer biyografisi ‘Redemption Song’u her Clash hayranı keşke okusa derim. Kurt Cobain’in ‘Journals’ı insanoğlunun içini titretir...
Bob Dylan ayrı bir konu. Hakkında en çok kitap yazılan rock ikonudur zat-ı şahaneleri aynı zamanda. Clinton Heylin ne yazdıysa okuyun derim Dylan hakkında. Hem ‘Behind The Shades’ harikadır, hem de ‘Revolution In The Air’.
Yakın zamanda okuduğum ‘Bob Dylan In America’ da çok etkileyicidir. Yazarı Sean Wilentz çok üretim yapılmış bir alanda eşsiz bir kitap yazmayı başarmış. Michael Gray’in yazdığı kallavi ‘The Encyclopedia of Bob Dylan’sa detay hastaları için.
Dylan’ı Dylan’dan okumak için ‘Chronicles’ vardır fakat ikinci cildi hâlâ beklemekteyiz...
Daha önerilecek çok kitap var elbette ama şimdilik bunlar işimizi görür. Bitirince haber salın, yeni liste vereceğim!
Paylaş