Kamuran Akkor’un ‘Yorgun Gözler’i

Haberin Devamı

“BİL bakalım kim bu?”
45’lik plak dönmeye başlarken eve gelen eşe dosta bu soruyu yöneltmeye bayılırım.
Hafif çıtırtıların ardından ses doldurmaya başlar mekânı...
Önce “wah-wahpedal”a kuvvet, ziyadesiyle “funky” bir gitar belirir; ardından davul ve ziller...
Sonra şarkının “bizden” izler taşıdığına dair yaylı çalgılar ve 1970’lerin havasını çok belirgin şekilde yansıtan nefesliler gelir.
Nihayet yumuşak fakat güçlü kadın vokali Orhan Gencebay’ın büyük hitlerinin gölgesinde yaşayan çok güzel şarkısı “Yorgun Gözler”i söylemeye başlar.
Kamuran Akkor’u selamlayınız...


*


İlk olarak nerede dinlediğimi hatırlamıyorum fakat peşinden epeyce koştuğumu ve nihayetinde İzmir’de bir plakçıda bulup aldığımı biliyorum.
Başlı başına bir güzellik olan bu şarkı –biraz utanarak söylüyorum- Kamuran Akkor’a geciken hayranlığımın
başlangıç noktasını oluşturur.


*

Haberin Devamı


Ah bizim büyük vefasızlığımız!
İnternet üzerindeki arama motorlarına “Kamuran Akkor” yazdığınızda ulaşabileceğiniz bilgi “Vikipedia”daki bir paragraftan ibaret!
Elbette şarkılarının YouTube’a yüklendiğini görüyoruz, şarkı sözlerine vesaire ulaşabiliyoruz, ikinci el plaklarının online satışta olduğunu fark ediyoruz.
Fakat –sağ olsunlar- çeşitli “sözlük” yazarlarının yorumları ve bu bir paragraflık metin dışında pek dişe dokunur bir bilgi yok.
O paragrafta Kamuran Akkor’un Gönül Akkor’un kız kardeşi olduğunu, 1947’de doğduğunu, 1968’de Sezen Cumhur Önal’ın “Aşk Eski Bir Yalan” şarkısıyla çıkış yapıp şöhrete kavuştuğunu okuyoruz.
Kamuran Akkor’un biyografisi eşi Vasfi Uçaroğlu’nun (büyük şef, sağlam müzik insanı) 2011’de hayatını kaybettiği notuyla sona eriyor.
Ah bizim büyük vefasızlığımız diyorum bir daha!


*


Geçen hafta Barcelona’dan dönen yakın bir dostum müjdeyi verdi:
“Kamuran Akkor plağın bende; nihayet çıktı...”
Bu haberin Barcelona’dan gelmiş olması sizi şaşırtmasın...
İspanya’daki Guerssen firmasının bir kolu olan Pharaway Sounds, son yıllarda çeşitli ülkelerin “gizli hazinelerini” plak olarak basıyor.
İspanyollar bu konuda yalnız değil; Hollanda, Almanya, ABD gibi ülkelerde de benzeri “kurtarma operasyonları” yapılıyor ama yükün çoğunu onlar omuzlamış durumda diyebilirim.
Selda, Cem Karaca, Edip Akbayram, Bunalım, Mazhar-Fuat, Derdiyoklar ve daha nicelerinin unutulmasa da uzakta kalmış, meraklı koleksiyonerlerin ancak astronomik rakamlarla ulaşabileceği (o da bulabilirseniz) pek çok albümü makul fiyat ve kaliteli baskılarla yabancı şirketler sayesinde gündeme geliyor.


*

Haberin Devamı


Bir Kamuran Akkor albümünün geleceği duyulmuştu; İspanyollar nihayet geçen hafta plağı (ve CD’yi) satışa sundu.
Albümde “Yorgun Gözler” elbette var.
Onun dışında “Falcı”, “Kabahat Seni Sevende”, “Bilemem” gibi 1971-1975 arasında çıkardığı başka hit parçalar da yine bu albümde.
Bu yazı, Kamuran Akkor şahsında vefasızca davrandığımız yıldızlardan bir özür yazısı yerine geçer mi acaba?..
Albümünüz adınıza yaraşır güzellikte olmuş Kamuran Hanım, şükranlarımla...

Yazarın Tüm Yazıları