Gizli Yediler ve Pal Sokağı Çocukları

OKUMA yazmayı Kiling, Teksas, Tommiks, Zagor vesaire sayesinde çözmüş ve sevmiş birinin sözleri, 100 Temel Eser konusunda ne kadar ciddiye alınır bilemem.

Bir sonraki aşamada Milliyet Çocuk Dergisi, Pal Sokağı Çocukları, Bir Şeftali Bin Şeftali, Denizler Altında 20 Bin Fersah, Gizli Yediler, Afacan Beşler derken kendini tamamen okumaya vurmuş ve bu uğurda bisiklete binmeyi bile öğrenmemiş bir çocuktum.

Bisiklete binmeme konusunun aslında okumakla alakası yok galiba; çünkü bunun dışında kafa göz yaracak bütün faaliyetlerde yer alırdım sokakta: Ağaca çıkıp kendini kafa üstü bırakmaca, ‘Bakın şimdi floresan lambasını aynen Burukliii gibi karate darbesiyle kıracam’ diye kolu yarmaca vb.

* * *

Uzatmayayım, neticede kendi çapında bir kitap kurdu oldum.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın İlköğretim Okulları’ndaki öğrencilere tavsiye edeceği 100 Temel Eser’le ilgili haberleri başından beri ilgiyle takip ettim.

Ortaya çıkan listenin tartışılacağı kesindi. Kişisel fikrim çok iyi bir liste hazırlandığı yolunda.

‘Şu kitap yerine bu olsaydı’ tartışması gereksiz. Çünkü listeye şöyle bir baktığınızda, ‘Bırakın tamamını, bu listedeki kitapların yarısını, hatta dörtte birini okuyan çocuk, ileride adam olur’ diyorsunuz.

* * *

Benim haddimi aşarak önereceğim kitaplar, temel eser kabul edilir mi bilemem. Enid Blyton’ın ‘Gizli Yediler’i bir edebiyat şaheseri değildir belki ama okuyup da zevk almayacak çocuk tanımıyorum.

‘Kutadgu Bilig’den Seçmeler’ veya Beydeba’nın ‘Kelile ve Dimne’sini okuması için çocuğun önce okumanın zevkli ve iyi bir şey olduğunu öğrenmesi gerekir.

Bu noktada önereceğim kitapların katkısı olacağından eminim. Çünkü 100’lük listedeki kitaplara gelmeden önce bu yoldan geçmiş birkaç kişi tanıyorum (Biri de benim) ve hepsi de iyi birer kitap okuyucusudur.

PAL SOKAĞI ÇOCUKLARI: Nemeçek’i tanıyıp sevmeyen, arkasından ağlamayan var mı? Yok, değil mi?.. Teşekkür ederim. Ferenc Molnar’ın bu kitabını okuyanla okumayanlar diye ikiye bile ayırabilirim insanları.

KÜÇÜK PRENS: Ben hala okuyanlardan değilim. Fakat düzenli olarak okuyan insanlar tanırım ve hafiften kıskanırım. Cemal Süreya/Tomris Uyar çevirisini ayrıca tavsiye ederim.

GİZLİ YEDİLER/AFACAN BEŞLER: Enid Blyton’ın kitaplarını okuyup da dedektiflik yapmak üzere çete kurmamış olan var mı aranızda? Yine teşekkür ederim. Okumayanlara bir sözüm yok. Hálá geç kalmış sayılmazsınız.

DENİZLER ALTINDA 20 BİN FERSAH: Jules Verne okuyun demek isterim aslında. Yakın zamanda eserlerinin tamamı yeniden yayınlandı. Hem de özet olarak değil, tam olarak. Ben özet sayılabilecek edisyonları okuyarak bile küçücük aklımı kocaman hayallerle doldurmuştum...

BU LİSTE BİTMEZ: Bu liste uzar gider: Mutlu Prens, Siyah İnci, Kaptan Grant’ın Çocukları, Mohikanların Sonuncusu, Robinson Crusoe, Güliver’in Seyahatleri, Demiryolu Çocukları...
Yazarın Tüm Yazıları