Paylaş
Kendimizce bir parti (siyasal değil, eğlence amaçlı!) düzenleyerek takip etme kararı almıştık seçim sonuçlarını.
Bir grup arkadaş toplanmış, önce Peter Sellers’ın şahane komedi klasiği “Party”yi seyretmiş, ilk sandık haberleri gelmeye başlayınca da televizyona kilitlenmiştik.
“İşin rengi” belli olmaya başlayınca “N’olacak bu memleketin hali?” çerçevesinde yorumlar, homurdanmalar, “Çekip gidecem valla!” şeklindeki klasik isyanlar sökün etmişti.
Oy kutsaldır, kimin kime oy verdiğini sorgulamak haddimiz değildir, böyle bir terbiyemiz var eyvallah da sormuştu içimizden biri: “Kaçınız oy kullandınız?”
Sekiz kişi içinden sadece üç kişinin oy kullandığı ortaya çıkmıştı.
Oy kullanmayan herkesin sağlam bir bahanesi vardı.
Kimi “memleketinde” (Sanırsın Madagaskar vatandaşı!) kayıtlı olduğu için, kimi nerede oy vereceğini sorgulayacak vakti olmadığı için, kimi “Oy verecek parti mi var?” dediği için sandığa gitmemişti.
Ama maşallah yorum yapmak, siyasi tahlil lügati paralamak için üşenen yoktu.
Klasik...
*
Yerel seçimler için takvim yaprakları hızla uçuşurken (maksat sinematografik efekt olsun!) seçmen kaydı günleri geçmişken “demukraaasi”miz için hâlâ bir katkı sağlayabilir misiniz?
Evet.
Şimdi anlatacağımın hangi partiyi desteklediğinizle, kime oy vereceğinizle, kime oy vermeyeceğinizle ilgisi yok ancak, “demukraaasi”mizle ilgisi var.
Hiçbir siyasi organizasyonla ilintisi, bağı, bağcığı bulunmayan sivil bir inisiyatif olan “Oy ve Ötesi”, 30 Mart için İstanbul’daki sandıklarda görev yapacak gönüllüler arıyor.
Misyonunu şu 3 başlıkla özetliyor Oy ve Ötesi:
Ülkemizde daha çok vatandaşımızın oy kullanmasını teşvik etmek.
Aday tercihlerinin daha bilinçli yapılmasına katkıda bulunmak.
Eğitimli gönüllülerin sandık görevlerini yerine getirerek oylarımıza sahip çıkmalarını teşvik ve organize etmek.
Şu anda takvim sadece üçüncü maddeye katkı sağlamaya izin verecek bir tarihe gelip dayanmış vaziyette.
Çok basit bir şekilde www.oyveotesi.org adresini ziyaret edebilir, ilçenizde sandık gözlemcisi olabilir, oyların sayılmasına ve tasnif edilmesine şahitlik edebilirsiniz.
33 bin gönüllüye ihtiyaç duyuluyor; şu anda çeşitli sivil toplum örgütlerinin de katkısıyla 11 bin gönüllü bulunmuş vaziyette.
Taş atmayacaksınız, kolunuz yorulmayacak.
Sadece 7 kişiyle başlayan bir hareketin kısa sürede 11 bin kişiye ulaşması kendi içinde bir örgütlenme mucizesi olabilir fakat yolun henüz üçte biri alınmış vaziyette.
Son seçimlerde oy kullanmayanların Meclis’te üçüncü parti olabilecek kadar seçmene denk geldiği düşünülürse, şikâyet etmek yerine yapılacak daha çok iş olduğu da net bir şekilde ortaya çıkıyor.
Bence bir www.oyveotesi.org adresini ziyaret edin, nedir, ne değildir konusunda aydınlanın.
NOT: Böyle girişimlerin faydası konusunda ABD’de 1990’ların başında genç ve ilgisiz seçmeni bilinçlendirmek için oluşturulan ve eğlence dünyasının yıldızlarının katkılarıyla çoook mesafe kat edilmesini sağlayan “Rock The Vote”u da hatırlamanızı isterim...
Paylaş