Alkol yasağının 1 (bir) faydası

ESKİ komşumun “düzgün” bir insan olmadığı belliydi. Hem tiyatrocu hem rock’çıydı hayırsız!

Haberin Devamı

Alt katıma taşınalı bir hafta olmuş olmamıştı. Eve döndüğüm, ceketi çıkarmadan müzik setine yöneldiğim anda kapı çaldı.
Açtım, tanımadığım bir tip, kucağında tuttuğu viski şişesini “pişpişler gibi” sallayarak “Çocuk uyandı da... Ben yeni komşu” diyor.
Hemen buyur ettim, sohbet, muhabbet, kimsin, necisin derken 10 yılı aşan ve halen süren arkadaşlığımız başlamış oldu.

*

Sonraki evlerimde böyle komşuluk fırsatlarım olmadı açıkçası. Başbakan’ın “Milli içkimiz ayrandır” şeklindeki “talimat/demeç” karışımı sözleriyle yelkenini dolduran düzenleme, Meclis’te bekleyen Petrol Yasası’nı filan sollayarak bayilerin içki satışına yasak getirilen saatlerde çalışmak suretiyle hızla geçiverince “Faydası da olabilir yahu!” diye düşündüm.
Ne gibi? Mesela komşuluk ilişkilerini geliştirmek gibi... Diyelim saat 22.01. Müslüm Baba dürtmüş, “Kalk gidek meyhanaya çayhanaya/ Baba gönlüm eğlensin/ Yarın hakkın divanında doğru söylensin” diye okumaya başlamış.

*

Haberin Devamı

Seri hareketlerle buzdolabı mevkiine varıyoruz, kapıyı açıyoruz manzara kurak ve sıkıcı! Olası tek alkollü içecek kış aylarında alınıp dolabın derinliklerinde unutularak fermantasyonun dibine vurmuş bir şişe boza ki; her şey bir yana leblebi yok evde!
Ne yapacağız bu durumda? Memleket sathına yayılmış 185 bin alkol satım noktası yeni düzenlemeyle birlikte yalan olacağından; ya hiç gerek yokken Müslüm Baba’yı da evde bırakıp dışarı çıkıp, barhana/meyhana arayacağız; ya da...
Ya da, eski tarza kuvvet elimize bir ele rakı kadehi, bir ele viski kadehi alıp, gömlek cebine de shot bardağı doldurup komşunun kapısına dayanacağız: “Bende kalmamış da; Müslüm Baba hatırına sizde ne varsa artık...” denilecek.
Artık sonrası komşunun paşa gönlüne ve alkol birikimine göre ya bayram, ya ayran.

*

Demek neymiş, yeni alkol düzenlemesi komşuluk ilişkilerini geliştirebilirmiş.
Yeni düzenlemenin yaratacağı yeni şartların mutfağı alkolle doldurmak (öngörü/tedbir), rakıyı/viskiyi ucuzken yığmak (tasarruf) gibi başka faydaları da olabilir ama en elle tutulur, mideye dökülür faydası komşuluk ilişkilerini geliştirmek olacaktır.
Alkolün azı karar, çoğu zarar demeyi ihmal etmez ve “Şerefe!” diyerek Edip Cansever’in alkollü şiirleri eşliğinde “N’olacak bu memleketin hali?” konulu monoloğumu sahnelemek üzere Beyoğlu’na kaçarım...

Yazarın Tüm Yazıları