Paylaş
Öğrenci, öğretmen ve okul ilişkisinin güçlendirilmesi; eğitim sürecinde öğretmenlerin ve okulun rolünün daha etkin kılınması; ülke çapında, müfredatın eş zamanlı uygulanmasının sağlanması; telafisi olmayan tek sınavdan kaynaklanan olumsuzlukların ortadan kaldırılması; sınav kaygısının sürece yayılarak azaltılması; öğrenci başarısının da, anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman diliminde belirlemesinin sağlanması gibi sebeplerle güncellenen ortaöğretime geçiş uygulaması çerçevesinde, 8. sınıflara yönelik olarak yapılacak olan ortak sınavların ilki, 28-29 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek.
* * *
Öğrencilerimiz, ortak sınavlar kapsamında, Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil olmak üzere, altı dersten sınava girecekler.
Bu sınavlarla ilgili, öğrenci ve velilerimizin bilmesi gereken en temel başlıklar şöyle sıralanabilir:
* Öğrenciler, ortak sınavlara girmek için ücret yatırmayacaklar.
* Öğrenciler, ortak sınavlara girmek için başvuru yapmayacaklar.
* Sınavlar, 28 ve 29 Kasım tarihlerinde, 3’er oturum şeklinde yapılacak.
* Ortak sınavların yapılacağı okullarda, sınav günleri ders işlenmeyecek.
* Sınavlar, sabah 09.00’da başlayıp, 12.00’de bitecek.
* Sınavlar, her bir ders için 40 dakikalık oturumlar şeklinde yapılıp, her bir oturum arasında 30 dakikalık molalar verilecek ve öğrenciler, bu molalarda dışarı çıkabilecek.
* Öğrencilerin sınava girecekleri sınıf ve sıra bilgileri, e-okul ve veli bilgilendirme sistemi üzerinden yayımlanacak. Okul yöneticileri e-okul sisteminden; veliler ise veli bilgilendirme sistemi üzerinden, öğrencinin hangi sınıf ve sırada sınava gireceğini görebilecek.
* Hastanede ya da evde bakım gören öğrenciler, bulundukları yerlerde sınava girebilecek.
* Kaynaştırma öğrencileri de sınava girebilecek; bu öğrencilerin sınavlarına, iki sınav görevlisi eşlik edecek.
* Öğrenciler, yanlarında, hesap makinesi, sözlük, radyo, mp3 çalar, cep telefonu, telsiz, saat fonksiyonu dışında özelliği bulunan saat, her türlü bilgisayar özellikli cihazlar bulunmaksızın sınava alınacak. Bunları yanında bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı geçersiz sayılacak.
* Sınavlarda, her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak; değerlendirmede, yanlış cevap sayısı, doğru cevap sayısını etkilemeyecek.
* Her bir ders için, sınav başladıktan sonra ilk 15 dakika içerisinde gelen öğrenciler sınava alınacak; ancak, geç gelen öğrencilere ek süre verilmeyecek. Her dersin sınavında, ilk 20 dakika süresince öğrenciler sınıflardan çıkamayacak, 20. dakikadan sonra, isteyen öğrenci sınıftan çıkabilecek.
* Sınavlarda görevlendirilecek öğretmenler, kendi okullarından farklı bir okulda görevlendirilecek.
* Özel okullardaki bina sınav komisyonları, devlet okullarında görevli idarecilerden oluşacak. Ancak, her özel okulda, o okulun idarecilerinden biri, sınav günleri, e-okul sisteminden öğrenci bilgilerine ulaşılabilmesi için kendi okulunda bulunacak.
* Sınavlara girmeyen öğrencilerden, mazeretleri okul müdürlüğünce uygun görülenlerin mazeret sınavları, 14-15 Aralık 2013 tarihlerinde yapılacak.
* Sınavlarla ilgili genel sonuç analizleri yayınlanmayacak; dolayısıyla, birinci olan iller ve öğrenciler açıklanmayacak.
* Öğrencilerin sınav sonuçları, Bakanlık tarafından, e-okul sistemine işlenecek; öğrenciler, sınav sonuçlarını, bu sistem üzerinden öğrenebilecek.
* * *
Yetmiş sekiz bin 8. sınıf öğrencisinin, 700 civarında okulda sınava gireceği Ankara’da, sınavların sağlıklı bir şekilde yapılması için, ilgili kurumlarca her türlü önlem şimdiden alındı.
Herkes rahat olsun.
Paylaş