Vitamini azaldı!

Vitamin ve bitkisel destek ürünleri üretiminde ABD’nin önde gelen markalarından GNC, Türkiye’ye 1994’de işadamı Kamuran Çörtük’e ait Bakara İlaç firması ile girmişti.  2000’lerin başında TMSF’ye devredilen şirketin bugünlerde şubeleri teker teker kapanıyor...

Haberin Devamı

SPOR yapanlar yakından bilir. General Nutrition Center (GNC), vitamin ve bitkisel destek ürünleri üretiminde ABD’nin ünlü markalarından biri. 1935’te olan kurulan GNC’nin bugün 50 ülkede 5 bine yakın mağazası var. GNC Türkiye’nin macerası ise ilginç. Türkiye’ye 1994’de işadamı Kamuran Çörtük’e ait Bayındır Holding’in bir şirketi olan Bakara İlaç firması ile girmişti. Lisans alan Bakara, ilk mağazayı da 1998’de açmıştı.

 

5 KİŞİLİK YÖNETİM KURULU

 

Çörtük’ün şirketleri batık bankalar arasında yer alan Bayındır Bank nedeniyle 2000’lerin başında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredildi. Ancak bu süreçte sahibi Eren Kale olarak görünen Bakara’nın Bayındır’la bağlantısı uzun süre kurulamadı.

 

Haberin Devamı

Ancak TMSF uzun araştırmalar sonucu Bakara’nın Bayındır Grubu’na ait olduğunu 2013’te tespit etti. Şirkete el koyarak, 5 kişilik yönetim kurulu atadı. El konduğunda 70 civarında mağazası olan GNC Türkiye’nin TMSF tarafından atanan yönetiminde Mehmet Köklü Yönetim Kurulu Başkanı olurken, İsmail Hakkı Karacaoğlu, Cengiz Çendeoğlu, Mustafa Ertaş ve Ali Göçer Gelebeki ise, yönetim kurulu üyesi oldu.

 

TMSF bu yılın başında ise şirketi satışa çıkardı. 2016 başında Gulf Enerji, Özsüt ve Pastarom gibi şirketlere yatırım yapan Infinity Invest Holding’in, GNC’nin Türkiye’deki dağıtım haklarını satın aldığı açıklandı.

 

HIZLI BÜYÜME HEDEFİ

 

O tarihte gazetelerde yer alan haberlere göre holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aşur, sektörün gelişim potansiyeline inandıklarını belirterek, 18 ilde bulunan 67 mağazanın sayısının 300’e çıkarılacağını ve hızla büyüyeceklerini açıklıyordu. Bu satın almaya ilişkin Rekabet Kurulu’nun onayı da aynı günlerde yayınlandı.

 

Haberin Devamı

Ancak son günlerde GNC’nin Türkiye’den gideceği konusunda çok fazla söylenti dolaşmaya başladı. Alışveriş merkezlerinde bazı mağazaların kapandığını görünce bir araştırma yaptım. Aldığım bilgilere göre GNC Türkiye’nin sahibi Bakara, Infinty Invest’e satılmamış. Infinty Invest’ten alabildiğim tek bilgi “artık ilgilenmiyoruz” oldu. GNC Türkiye lisansının sahibi Bakara şirketi hala TMSF’de görünüyor. Tabii TMSF’nin işi başından aşkın. FETÖ’den gelen 20 milyar dolarlık büyüklüğe sahip yüzlerce firma arasında GNC ile uğraşması zor görünüyor. ABD’li vitamin devi GNC’nin rahatsızlığı bundan kaynaklanıyor desek yanlış olmaz herhalde!

 

ŞANGHAY BEŞLİSİ DE YUMUŞATAMADI

 

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin dış ticaretinin yüzde 68’ini yaptığı Avrupa Birliği ile ilişkileri artık pamuk ipliğine bağlı. Tam üyelik adaylığı masasına bir daha ne zaman oturulur belli değil. Türkiye’nin gündeminde şimdi Şanghay İşbirliği Örgütü (Şanghay Beşlisi) var. Şanghay Beşlisi’nde Rusya, Çin, Kırgızistan, Hindistan gibi ülkeler yer alıyor.

 

HEYECAN YARATMAMIŞ

 

Türkiye, Şanghay Beşlisi’ne yöneleceği tezini bir önceki AB kavgası sırasında da kullanmıştı. Arkası gelmedi. Çin’de yaşayan işadamlarından yaptığım araştırmaya göre daha önce Türkiye’ye ilgiyi arttıran bu söylem, Çin tarafında bu kez pek heyecan yaratmamış. Çin ile Türkiye arasında resmi ilişkiler yapılan resmi ziyaretlerle yolunda gibi görünse de gayriresmi ilişkiler hiç de öyle değil. Geçen hafta da yazdım; Çin’e giden Türk iş insanlarına, ‘gece yarısı otel odasına baskınlar’ yapılıyor, vizede zorluklar çıkarılıyor, saatlerce sorguya” çekiliyorlar.

 

Haberin Devamı

Geçen iki haftada bir değişiklik oldu mu? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Türkiye’nin Şanghay Beşlisi içinde yer alması, çok rahat hareket etmesini sağlar” açıklaması katkı sağladı mı sorularını Çin’deki Türklere sordum. Maalesef hiçbir iyileşme olmamış. Caydırıcı uygulamalar sürüyormuş. Çin’deki Türk yatırımcıların bir uyarısı bir de korkusu var. Şunları söylüyorlar: “Çin Türkiye’nin Şanghay olayını bir kez daha AB sopası olarak kullanırsa Türklere yapılan uygulama daha da sertleşir.”

 

REKLAMIN DUAYENİ BIRAKIYOR

 

PUBLICIS Turkey, iletişim sektöründe hem yaratıcı hem de medya ajanslarında ilk 3 içinde yer alıyor. Publicis Grup 2006’da Yorum Ajans’ın yüzde 51 hissesini satın alarak Türkiye’ye girmişti. Osman Uslu ise yerli büyük ortak olarak kalırken, Yönetim Kurulu Başkanlığı ve CEO’luk görevini de üstlenmişti Son günlerde reklam sektöründe kulaktan kulağa bir söylenti dolaşıyor. İddialara göre büyük reklam ajansları içinde yerli ortak olarak kalan son isimlerden,duayen reklamcı Osman Uslu, yüzde 49 hissesini Fransız ortağı Publicis’e devrediyor.Kulislere biraz kulak verince söylentinin doğru olduğunu öğrendim. Evet Uslu,Publicis Yorum, Saatchi&Saatchi Istanbul, Nurun İstanbul ve Publicis Healthcare İstanbul’daki yüzde 49 hissesini gruba satıyor. Taraflar satış konusunda mutabakata varmışlar. İmzalar atılmış; Rekabet Kurulu onayına sunulmuş.

 

Haberin Devamı

KESİNTİSİZ SEKTÖRDE

 

Yorum Ajansı 35 yıl önce ortaklarıyla kuran Uslu, o tarihten beri kesintisiz biçimde sektörde. Yorum’un Publicis ile ortaklığı ise 2006’da gerçekleşiyor. Haber arşivleri, İstanbul’da imzalanan ortaklık sözleşmesine dünya reklamcılığının efsane ismi, Publicis Grubu Başkanı Maurice Levy’nin de bizzat katıldığını gösteriyor.

 

SİYASİ KAMPANYALAR

 

Uslu, hisselerini devrettikten sonra ne yapacak? Yakın dostları Uslu’nun hiçbir zaman emekli olmayacağını bildiklerini söylüyor. Son yıllarda çok düşkün olduğu karikatür ve çizgi dünyasının ünlü isimleri Turhan Selçuk, Nehar Tüblek, Suat Yalaz ve Semih Balcıoğlu’nun tüm eserlerinin telif haklarını almıştı. Bu bağlamda Abdülcanbaz’ın serüvenlerini tekrar bastı ve e-dergi olarak da yayınlıyor. Erdal İnönü’nün başında olduğu SHP’nin o meşhur kampanyasının “Limon gibi sıkılmaya hazır mısınız?” sloganı da Uslu’ya aitti. Uslu, bunun gibi hafızalara kazınacak siyasi ve sosyal kampanyalara devam eder mi? Onu da zaman gösterecek.

Yazarın Tüm Yazıları