Paylaş
TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği’ne (TÜSİAD) kim başkan olacak? Birkaç yıldır her genel kurul öncesi belirsizlik yaşanan bu sorunun yanıtı bu yıl da belli oldu. Daha önce yazdığımız gibi yeni başkan adayı Erol Bilecik...
Peki TÜSİAD’a kimin başkan olacağı neden merak ediliyordu? Çünkü bu gönüllü iş dünyası örgütü Türk ekonomisinin temel direklerinden biri. 600’e yakın üyesi dış ticaretin yüzde 85’ini gerçekleştiriyor, sağladıkları istihdam ise toplam istihdamın yüzde 80’ini oluşturuyor. Özel sektörün yarattığı milli gelirin yüzde 50’sini de TÜSİAD üyeleri gerçekleştiriyor.
DENGELER KORUNMUŞ
Başkan önemli ama TÜSİAD üyelerine gönderilen yeni yönetim kurulu üyelerini oluşturan isimler de derneğin geleceğine ilişkin önemli ipuçları barındırıyor. Yönetim Kurulu’unda bu yıl 4 değişiklik var. Ayrılan üyeler Mehmet Pekarun, İsmail Akçakayalıoğlu, Şükrü Ünlütürk ve Cansen Başaran Symes. Onların yerine Conrad Otelleri ve Turcas’ın sahiplerinden Batu Aksoy, İzmir Yaşar Holding’ten İdil Yiğitbaşı, Sabancı’dan ise Pekarun’un yerine CFO Barış Oran aday. Bu isimlere bakıldığında Koç-Sabancı dengesi, İzmir’den bir üye gibi dengeler korunmuş görünüyor.
Ancak benim ilgimi çeken asıl liste yedek yönetim kurulu üyeleri listesi. 12 kişilik listede 8 isim değişmiş. Değişen isimler arasında Akfen Holding’in veliahtlarından bu yıl evlenen Pelin Akın Özalp de var.
GİRİŞİMCİ DESTEKÇİLERİ
Liste neden ilgimi çekti derseniz... Yedek listeye giren Selçuk Yorgancıoğlu, Sina Afra, Can Yücaoğlu, İrem Oral Kayacı, Emre Eczacıbaşı ve Cem Tüfekçi’nin ortak bir özelliği var. Bu isimler ya uluslararası girişimci destek programı Endeavor üyesi ya da bizzat kendileri girişimciler. Yani Endeavor’ın en büyük destekçilerinden Ali Koç’la ortak bir amaç için Türkiye’de girişimciliği desteklemek için birlikte çalışan isimler.
TÜSİAD’da teknolojiyle içiçe bir başkan ve teknolojiyi startup girişimlerle hayata geçiren yönetim kurulu üyelerinin yönetimde kazandığı önem, yeni bir vizyona da işaret ediyor. Bu da Türkiye’nin en büyük şirketlerinin üretimde yönünü inovasyona çevirdiğinin bir göstergesi.
Bu arada listenin asıl ilgi çekici yanı da şu: Bu listenin hazırlanmasında Ali Koç’un etkisi var mı bilmiyorum ama başkan olsaydı hazırlayacağı liste bu olurdu diye düşünüyorum!
TEKNOLOJİNİN KALBİNDE TÜRKLER DE VAR!
ABD’nin ünlü Las Vegas kenti bugünlerde hareketli günler yaşıyor. Kumarıyla ünlü büyük oteller gece gündüz hareketli. Çünkü bugünlerde Las Vegas’ta dünyanın en önemli tüketici teknolojisi fuarı yapılıyor.
Tüketici Teknolojisi Fuarı (CES) için dünyanın her tarafından yüzbinlerce kişi kente akın etmiş.
Turkcell’in daveti ile katıldığım fuarda teknolojinin geldiği boyutu görmek heyecan verici. Teknoloji editörü arkadaşım Ahmet Can, gelişmeleri detaylı bir şekilde ekonomi sayfalarımızda yazıyor.
Fuarda dünya teknolojisindeki son gelişmeleri görmek için gelen Türklerin sayısı çok fazla değil. Fuara katılan tek büyük Türk firması ise öğrendiğime göre sadece Vestel. Fuarda dolaşırken Vestel CEO’su Turan Erdoğan’a rastlamamız ise bir şans oluyor. Fuar bölümünde ilk kez yer alan Vestel’in standında konuk ediyor bizi Erdoğan.
İlk kez stand açmalarının nedenini teknolojideki dönüşüme bağlıyor. “Eskiden bu fuara sadece teknoloji şirketleri katılırdı. Biz de küçük bir oda da yer alırdık. Şimdi otomobilden beyaz eşyaya, televizyona bir çok sektör fuarda” diyor.
YARIM AKILLI EV SORUNU
Akıllı evlerin yaygınlaşmasıyla Vestel’in de akıllı ürünlerini sergilediğini anlatıyor Erdoğan. Vestel’in bir akıllı evi oluşturacak ürünlerinin oluştuğunu anlatıyor. Ancak akıllı ev konseptinin henüz uygulanamadığını da dile getiren Erdoğan, şunları söylüyor: “Türkiye’de artık yeni yapılan binaların tamamen bu konsepte uygun olması lazım. Yeni bina yapılıyor, interneti yok. Akıllı buzdolabı alan müşteri çalışmıyor diye geliyor. Yani yarım akıllı ev sorunumuz var. Biz Vestel olarak müteahhitlerle görüşmelere başladık. Bina yapılırken akıllı ürünleri vermek istiyoruz. Şirketin Ar-Ge bütçesi ise 100 milyon dolar.” Erdoğan, akıllı ev ürünleri konusunda Türkiye’nin önemli bir noktada olduğunu söylüyor.
Robotlar, insansız otomobiller, transparan televizyonlar... Las Vegas’taki fuar dünyanın nereye gittiğinin göstergesi. Bu yüzden Türkiye’nin geleceği konusunda endişelenmedim desem yalan olur. Bu teknolojiyi yakalama ve üretme şansını kaçırmaya başlamış görünüyoruz.
Umarım Türkiye de terör, şiddet sarmalından bir an önce kurtulup bu gelişmeleri yakalar!
AVRUPA KALKINMA BANKASI TÜRKİYE’DE KONUT YAPACAK
Türkiye zor günler yaşıyor. Bir yandan terör olayları diğer yandan ekonomide yaşanan sıkıntılar her sektörü vuruyor. Bu sektörlerden biri gayrimenkul. Satışlar durmuş, yeni projeler bekliyor.
Nef yenilikçi anlayışı ile son yıllarda sektörün önemli şirketlerinden biri. Bu olumsuz günlerde sevindirici bir ortaklığın hazırlığını yapıyor.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Nef olarak tanıdığımız Timur Gayrimenkul Geliştirme Yapı ve Yatırım ortak olacak. EBRD, 2008 yılından beri Türkiye’de. Birçok küçük ve büyük şirkete yatırımlarında destek veren banka 2013 yılında Türkiye’de kentsel dönüşüm projeleri için 350 milyon dolar ayırdığını da açıklamıştı.
İşte bu kapsamda gerçekleşecek olan bu ortaklıkla kentsel dönüşüme yönelik, modern, sürdürülebilir, depreme dayanıklı ve son teknolojiye sahip konut üretimi yapılacak.
60 milyon dolar sermaye ile kurulacak ortaklık özellikle kentsel dönüşüm projelerine odaklanacak.
Yatırım haberlerinin neredeyse durduğu böyle günlerde umut verici bir haber!
Paylaş