Kötü niyet yok ihtiyaç var

Türkiye İhracatçılar Birliği Başkanı Mehmet Büyükekşi, sektör sayısını 26’dan yaklaşık 40’a çıkarma hazırlığının kötü niyet değil ihtiyaçtan gündeme geldiğini söyledi. Büyükekşi, 1939’da tek bir birlikle kurulan ihracatçı birliklerinde birçok kez bu tür düzenlemelerin yapıldığını belirtti. Büyük-ekşi ihracatçılar birliğinin sayısının düşmesinin söz konusu olmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi’ni karıştıran “sektör sayısının arttırılması” hazırlığına Başkan Mehmet Büyükekşi’den yanıt geldi: “Kötü niyet değil ihracatta gücü artan yeni sektörlerin ihtiyacı nedeniyle bu hazırlık yapıldı.”

Geçen hafta yer alan “Ekonomi Fısıltıları” köşesinde “İhraçatçıların sektör kavgası” başlığı ile yer alan yeni düzenlemenin detaylarını TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi anlattı. Türkiye’de ilk ihracatçı birliğinin tek ihraç konusu canlı hayvan için düzenleme yapmak amacıyla Canlı Hayvan İhracatçıları Birliği olarak 1937’de kurulduğunu söyleyen Büyükekşi, ihracat çeşitlendikçe birlik sayısının arttığını vurguluyor. Öncelikli olarak tarım ürünlerine yönelik kurulan birliklerin daha sonra tekstil, ağaç-orman ürünleri, iplik ham bez gibi sanayi ürünleriyle çeşitlendiğini anlatan Büyükekşi, 1980 sonrası ihracata dayalı büyüme modeli ile ihracatın arttığını hatırlatıyor.

Haberin Devamı

Daha sonra 1986, 1991, 1993’de yapılan yenilemelerin ardından 2009’dan sonra TİM’in kurulduğunu anlatan Büyükekşi, bu tarihte 19 olan sektör sayısının önce 23’e, 2011’de ise 26’ya çıkarıldığını söylüyor.

Kötü niyet yok ihtiyaç var

Büyükekşi, gelişen ekonomi ve yeni ihtiyaçlara uygun olarak Ekonomi Bakanlığı’nın da kabulü ile yeni birlik ve sektörlerin kurulmasının bu nedenle şaşırtıcı olmadığını da anlatarak şunları söylüyor:

“Burada şaşıracak, telaşlanacak bir durum söz konusu değil. İhtiyaç oldukça sektörler de birlikler de gözden geçirilerek yenilenir. Yıllardır yapılmış bir uygulama bu. Mesela savunma makine sektörünün içinden çıktı. Gemi sektörü ağaç ve mamulleri sektöründen. Birbirinden farklı bu sektörlerin aynı çatı altında pazarlama yapması, kendini anlatması mümkün mü? Hizmetler hiç yoktu. Lojistik de dizi film de, THY de aynı birliğin içindeydi. Şimdi bunu yeni bir birlik kapsamında ele alıyoruz.”

Yapılanın bir hazırlık olduğunu ve ihracatçıya danışılmadan karar verilmesinin mümkün olmadığını da anlatan Büyükekşi, “Henüz çalışma yapıyoruz. Taslağı sektörlere sunuyoruz. Konsensüs sağlanmadan kabul edilmesi mümkün değil. Anadolu’daki arkadaşlarımızın telaşlanmasına da gerek yok. Birlik sayılarının azalması mümkün değil. Sektör sayısı 42’ye kadar çıkabilir, bu da yeni birliklere ihtiyaç doğurur.”

Haberin Devamı

Büyükekşi, yapılanın kötü niyetten değil ihracatçıların ihtiyacından kaynaklandığını da vurguluyor ve bunun bir seçim aracı olmasının da mümkün olmadığını vurguluyor. Sadece sektörleri yeniden tasnif ediyoruz. Sektör oluşturmanın da kriteri var, en az 1 milyar dolar ihracat yapıyor olması gerekiyor. Yani gelişi güzel değişiklik yapılmıyor” diyor.

GÖNÜL 2 DÖNEM DEĞİŞMESİN İSTİYOR

Bu arada seçimlerde iki dönem kuralının devam etmesinin kendi isteği değil yasal bir konu olduğunu anlatan Büyükekşi, kendisi ile birlikte 43 başkanın 2 döneminin dolduğunu hatırlatıyor. Büyükekşi, şunları söylüyor: “Bizim yaptığımız yasaya uymak. Bu yasayı da biz yaptık. Benim gönlümden geçen bu yasayı uygulamamız. Ama arkadaşların Anayasa Mahkemesi’ne başvurusu var. TOBB Kanunu’nu emsal gösteriyorlar. Ben inşallah 2 dönem uygulanır diyorum. Benim gönlümden geçen bu.”

Yazarın Tüm Yazıları