Ya antimadde hepimizi yutarsa

BİLİM kanunlarının iddiası, zamandan ve mekandan bağımsız olarak geçerli olmaktır.

Haberin Devamı

Antimaddeyi matematiksel anlamda ilk öngören kişi olan Paul Dirac’ın meşhur denklemindeki simetri, bugün olduğu gibi evrenin başlangıç anı olan Büyük Patlama sırasında da geçerli olmalı.
Yani, büyük patlama sırasında ortaya çıkan madde kadar antimadde de olmalı.
Antimaddeyle maddenin bir araya gelmesinin sonuçlarını hepimiz biliyoruz: İkili birbirini yok ediyor, ortaya da enerji çıkıyor.
O zaman bildiğimiz evrenin olmaması, yani ilk andan itibaren madde ile antimadde birbirini yok ettiği için hiçbirimizin hayatta olmaması gerekiyordu.
Oysa kendimize ve etrafımıza bakarak biliyoruz ki durum bu değil. Bir madde evreni var.
Yani taa en başında, evrenin ilk saniyesinin milyarda birinci bölümünde, madde ile antimadde arasındaki simetri madde lehine bozulmuş olmalı.
Fizikçiler yıllardır bu simetri bozulmasının olası nedenleri üzerinde kafa patlatıyorlar. Çünkü, evrende maddeye rastladığımız sıklıkta ve yoğunlukta antimaddeye rastlamıyoruz.
Bir iddia, bildiğimiz ve kolayca gözleyebildiğimiz madde evreni ile pek kolay gözleyemediğimiz antimadde evreninin iki ayrı ada gibi oldukları, birbirinden ayrılmışlar yani. Sadece bu iki evrenin birbirine yaklaştığı, sınırdaş olduğu bölümlerde madde-antimadde karşılaşmaları oluyor, başka yerde değil.
Başka iddialar da var ama şimdi kafanızı karıştırmak istemiyorum.
Esas mesele antimaddenin doğasıyla ilgili. Çünkü CERN’deki son deney de kanıtladı ki, antiparçacıklar aynen parçacıklar gibi bir araya gelebiliyor ve antiatomu oluşturuyor.
Bunu biz labaratuvar ortamında yapabildiysek doğa neden yapamasın? Sonra antiatomlar bir araya gelip antimoleküller neden oluşturamasın? Antigüneşler, antigezegenler ve antigalaksiler neden olmasın? Ve son olarak antikarbon bazlı yaşam türleri olamaz mı yani?
Görüyorsunuz değil mi, antimadde ne çok imkanlara gebe...

Haberin Devamı

Güzel bir antimadde tarifi

Ya antimadde hepimizi yutarsa

Çocukluğumuzun muhteşem bilim kurgu TV dizisi Uzay Yolu’nun gemisi Atılgan’ın motorları antimadde yakıtıyla çalışıyordu.

Haberin Devamı

ANTİMADDENİN nasıl bir şey olduğunu tam olarak gözünün önüne getiremeyenler için CERN’in web sitesinde gördüğüm ve kendime göre değiştirdiğim bir örneği vereceğim.
Elinizde bir A4 kağıt ve bir de delgeçiniz olsun. Delgeçle kağıdın üzerinde delikler açtığınızda yarattığınız minik yuvarlaklar ‘madde’ olsun, kağıdın üzerindeki delikler ise antimadde.
Ya da çocukların oyun hamurunu düşünün. Hamuru düz açtınız, sonra elinizdeki kesiciyle yıldız şeklinde bir parça çıkardınız. Elinizdeki hamurdan yıldız maddeyse, düz hamurun üzerinde kalan yıldız şeklindeki boşluk da antimadde.
Bu iki benzetmeden birincisinde kağıt, ikincisinde oyun hamuru, evrensel ölçekte düşündüğümüzde enerjidir. Einstein’ın ünlü görelilik teorisini ve E=MC2 denklemini hatırlayın. Bu denklem bize madde ile enerjinin birbirine dönüştürülebilirliğini anlatır.
Oyun hamurundan kestiğiniz yıldızı yeniden hamura kattığınızda (maddeyle antimadde bir araya gelince) yeniden bir bütün hamurunuz olur. Enerji ortaya çıkar.
Bu kadar basit. Bu kadar karmaşık.

Haberin Devamı

Hepimiz 15 milyar yaşındayız!

ATOMU yaratan parçacıklardan protonlar ve nötronlar ölümsüz parçacıklar. Ve biliyorsunuz bütün atomlarda proton ve nötron var. E, biz insanoğulları da etrafımızdaki başka her şey gibi atomlardan oluştuğumuza göre, üzerimizde taşıdığımız proton ve nötronlar evrenle yaşıt olmalı. İçimizde en gencimiz de en yaşlımız da aslında 15 milyar yaşında anlayacağınız!

Zamanda yolculuk yapmak istemez misiniz?

ZAMANDA yolculuk baştan beri çekici bir fikir. Zamanda ileriye doğru yolculuk yapabilir miyiz, bilmiyorum ama istediğiniz an geçmişe yolculuk yapabilirsiniz.
Bunun için basitçe başınızı kaldırıp güneşe bakmanız yeterli. Sizin gözünüze değen o ışık yaklaşık 8 dakika önce yola çıktı. Veya gece vakti teleskopla bakabilirsiniz yıldızlara, uzak galaksilere...
Mesela bize en yakın galaksi olan Andromeda sadece 1.5 milyon ışıkyılı uzakta. Andromeda’ya baktığınızda zamanda epey geriye bakıyorsunuz: 1.5 milyon yıl önceye.
Daha da uzaklara bakan teleskoplar var, onlarla taa Büyük Patlama’dan arta kalan bulutlara bakılıyor ki, o zaman 10 milyar yıldan ötesini görmüş oluyorsunuz.
Zamanda yolculuk çok zevkli bir şey.

Yazarın Tüm Yazıları