Paylaş
Bütün dünyada tarım alanları petrol kuyuları gibi olmaya başladı. Küresel ölçekte tarım ve gıdanın stratejik önemi arttıkça tarımsal araziler de hızla değerleniyor. Artan nüfusun da etkisiyle kıtlık sorunu yaşamak istemeyen gelişmiş ülkeler çareyi farklı coğrafyalarda toprak satın almak ya da kiralamakta buluyor. Bu konudaki gözde bölgeler ise toprak açısından zengin, ekonomik açıdan fakir olan Afrika ve Güney Asya ülkeleri.
Toprağa hücum
Dünya Ticaret Örgütü’nün (WTO) son verilerine göre 41 ülke başka ülkelerde toprak kiralarken, 62 ülke de topraklarını başka bir ülkeye kiraya verdi veya sattı. Bu konuda en iddialı ülke ise İngiltere. Bu ülke büyük kısmı Afrika’da olmak üzere 4 milyon 400 bin hektarlık arazi kiraladı. ABD’nin dünya genelinde topladığı arazilerin büyüklüğü 3 milyon 700 bin hektara ulaştı. Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin ise 3 milyon 400 bin hektarlık araziyle ilk üç ülke arasında yer alıyor. Yanı sıra Suudi Arabistan, Güney Kore ve Türkiye gibi ülkeler de toprağa hücum furyasına katılmış durumda.
Şansımızı kullanalım
Şu anda dünyada en fazla tarım alanına sahip ülke 183 milyon hektar ile ABD, onu 158 milyon hektar ile Hindistan, 121 milyon hektar ile Rusya ve 110 milyon hektar ile Çin izliyor. Türkiye yüzölçümü itibarıyla 37’nci sırada olmasına rağmen 24 milyon hektar tarım arazisi ile 12’nci sırada. Açık ifadesiyle bu büyük bir nimet! Çok iyi değerlendirmemiz gereken muazzam bir zenginlik kaynağı.
Tam bir felaket olur
Şimdi sadede gelelim. Üzerinde tarım yapılabilecek 40-50 santimetre toprak tabakasının oluşması için 20-25 bin yıllık süreye ihtiyaç var. İşte bu yüzden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar şu uyarıyı yapıyor:
“TZOB olarak birinci sınıf sulamaya uygun tarım arazilerimizin imara açılarak, bu alanlarda sanayi ve yerleşim yerleri yapılmasını tam bir felaket olarak nitelendiriyoruz. Tarım alanlarının imara açılması yerine mevcut yerleşim alanlarında kentsel dönüşüm projeleri yapılarak, insanların bu alanlarda ikamet etmelerinin sağlanması gerek. Valiler ve belediye başkanlarına sesleniyorum, Türkiye toprak varlığını çok iyi korumak zorundadır. Sizden rica ediyorum tarım arazilerini, meraları imara açmayın. Aksi takdirde hem doğal yaşam, hem bitkisel üretimimiz, hem de hayvancılığımız büyük zarar görür.”
Paylaş