Paylaş
Geçen haftaki “Süt Ekonomisi Ödemiş’i Nasıl Etkiliyor” başlıklı yazımın bugün devamını getirmek istiyorum. Ancak önce Ödemiş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Veteriner Hekim İbrahim Altıntaş’ın gönderdiği mesaja yer vereceğim. Altıntaş şöyle diyor:
“İsmail Bey yazınızı dikkatle okudum. Gerçekten de süt üretim, sanayi ve ticareti ilçe ekonomisinin bel kemiği haline geldi. Bu arada günlük üretimin de bin tona yaklaştığını ifade etmek istiyorum. Dolayısıyla yaptığınız analiz büyük önem taşıyor. Bundan böyle süt ürünlerine yönelik yeni bir strateji geliştirmeye çalışıyoruz. Bildiğiniz üzere geçen yıl İl Müdürü Ahmet Güldal’ın da büyük çabalarıyla düzenlenen ‘İzmir Tarım ve Gıda Zirvesi’nde alınan kararlardan biri olarak, İzmir ilinde özellikle süt ürünlerinde gelişme ve uzmanlaşma vizyonu hedef alınmıştı. Şimdi artık belirlenen yol haritasını izleme sürecindeyiz.”
Katma değer çok önemli
İzmir’in süt üretiminde iller arasında birinci, Ödemiş’in de ilçeler arasında ilk sırada olduğunu daha önce belirtmiştim. Demek ki un, yağ ve şeker tamam, sıra helvaya geldi. Yani mutlaka katma değerli üretim aşamasına geçmek şart oldu. Hemen somut bir örnek vereyim. Son aldığım bilgilere göre Ödemiş ilçesinin yıllık peynir üretim miktarı 15 bin tona ulaştı. Bu sahiden büyük bir performans. Uzmanlar çok daha iyi bilir, ama bir kilo peynir üretimi için ortalama 10 kilo süt kullanıldığını göz önüne alırsak ortaya 150 bin ton gibi devasa bir rakam çıkar. Öyleyse Ödemiş’in önümüzdeki yıllarda hammadde üretim birinciliğinden mamul üretim merkezine doğru ilerlemesi gerekiyor. Konu stratejik, analize devam edeceğim.
Paylaş