Paylaş
Sık sık vurguluyoruz, İzmir Türkiye’de en çok süt üretilen il konumuna ulaştı diye... Ama burada söz konusu olan inek sütü. Oysa küçükbaş hayvancılıkta da İzmir çok iddialı hale geldi. İzmir Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği (İKKYB), bir yandan üye sayısını 7 binin üzerine çıkardı, diğer yandan son yıllarda arka arkaya hayata geçirdiği projelerle özellikle küçük üreticinin gelirini artırdı. İKKYB Başkanı Özer Türer ile yeni projelerini konuştuk.
Yenilikçi olmalıyız
Özer Türer, “Ben her alanda yenilikçi olmaya çalışan bir insanım. Yani eski köye yeni adet getirmenin mücadelesini yapıyoruz. Tabii bu kolay değil. Uzun yılların alışkanlıklarını değiştirmek bir hayli zor. Ama son dönemde çok mesafe aldık. Şimdi de yeni projelerimizi uygulama aşamasındayız. Bu sayede koyun ve keçi yetiştiriciliğinde İzmir marka olsun diye uğraşıyoruz. Söz gelimi Türkiye’de ilk defa keçi sütünü soğuk zincire aldık. Koyun ve keçi sütüne olan talep arttı” diyor.
Türer, “Birlik olarak önce yem projesini uygulamaya koyuyoruz. İzmir ve ilçelerinde kuracağımız ağ ile kaliteli yemi uygun fiyata yetiştiriciye ulaştıracağız. Yetiştiricinin kazancı bununla sınırlı kalmayacak. Üretici Birlikten yemi 5 ay vadeli ve sıfır faizle alabilecek. Sezonluk süt sağımının hâkim olduğu küçükbaşta süt satışının olmadığı dönemde yem alan yetiştirici borcunu sütten gelir elde ettiği dönemde ödeme imkânı bulacak” diye konuşuyor.
Daha çok et ve süt
“Küçükbaş hayvancılıkta yeteri kadar yem tüketilmiyor. Mevcut tüketim ise bilinçsiz yapılıyor” diyen Türer, sözlerine şöyle devam ediyor; “Ziraat Fakültesi ve Birlik bünyesindeki tarım danışmanlarımızın katılımıyla yetiştiriciye doğru yem tüketimi konusunda eğitimler düzenliyoruz. Doğru yemin doğru zamanda kullanımı sonucu İzmir’de daha fazla süt daha fazla et üretiminin gerçekleşmesini hedefliyoruz.”
Küçükbaş borsası
Özer Türer, “Koyun ve keçi sütünde olduğu gibi canlı hayvan ticaretinde de etkin olmak amacındayız. Her yıl çıkılan ihalede en yüksek fiyatı veren et entegre tesisi için üyelerimize aracılık yapacağız. Transfer araçlarımız her ilçede günün belli günleri üyelerden topladığımız kuzu ve koyunları merkeze kesime getirecek. Bu proje sayesinde entegre tesisi ile celepler arasındaki fiyat farkından doğan mağduriyet giderilmiş olacak. Ayrıca Hayvan Hastanesi Projemizle yetiştiriciye veterinerlik hizmeti götürmeyi düşünüyorüz. Üyelerin zorunlu aşıları yapmaları için bir sistem oluşturulacak. Bu yıl yaşanan Şap ve Brucella’daki sıkıntıları ortadan kaldırmayı hedef aldık. Böylelikle koyun ve keçi sütünün orta vadede ihracat potansiyeli açığa çıkacak, Küçükbaş Hayvan Borsasıyla üretici ette söz sahibi olacak ve kayıt dışılık azalacak” diyor.
Hedef erken sağım
İzmir’in 16 noktasında koyun keçi sütü toplama merkezi bulunan ve binlerce yetiştiricinin sütünü soğutarak AB standartlarında sanayie kazandıran İKKYB, çok kısa olan koyun keçi sütü sağım sezonu süresini uzatmak çabası içinde. Bunun için erken ve geç sağımı fiyat farkı ödeyerek teşvik etmeyi planlıyor. Halen keçi sütünü 1.30 TL, koyun sütünü de 1.80 TL’den alan Birlik, sonbahar ve kış aylarında süt sağımını teşvik etmek için koyun sütünün fiyatını 2.50 TL, keçi sütünün fiyatını ise 1.70 TL’ye yükseltmeyi hedefliyor. Türer, uzun vadede hayvanların ıslahı yoluyla yıllık sağım süresinin uzayacağına ancak koyun ve keçi sütünün ulusal pazarda payını büyütmesi için sezonluk olmaktan çıkması gerektiğine dikkat çekiyor.
Paylaş