Aydın kestanesi dünya markası oluyor

AYDIN’da kestane üretiminin daha geniş pazara yayılmasını sağlamak ve katma değerini artırmak amacıyla Şubat – 2012’de Ticaret Odası öncülüğünde bir Kestane Çalışma Grubu (KÇG) oluşturuldu.

Haberin Devamı

Çalışma Grubu’na Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Aydın İl Özel İdaresi, Aydın Sanayi Odası, Aydın Ticaret Borsası, Aydın Ziraat Odası, Aydın Ziraat Mühendisleri Odası, Nazilli Ticaret Odası, Nazilli Ticaret Borsası ve Güney Ege Kalkınma Ajansı’ndan temsilciler davet edildi. Aydın’ı kestane üretim merkezi haline getirmek isteyen KÇG, 4. Çalışma Toplantısı’nı 15 -17 Ekim 2012 tarihlerinde ulus-lararası uzmanların da katıldığı bir sempozyumda gerçekleştirdi. Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu ile sempozyumun sonuçları ve yeni projeleri konuştuk.

Bir tarım ürünü
İsmail Hakkı Dokuzlu, “Adnan Menderes Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi Magnesia Salonu’nda üç gün süren Sempozyum yedi oturum halinde gerçekleştirildi. İlk defa uluslararası olarak düzenlenen etkinlikte ABD, İtalya, Slovenya ve Türkiye’den kestane konusunda uzman bilim adamları görüşlerini bizlerle paylaştı. Katılımcı ve dinleyici olarak yaklaşık 250 kişinin katıldığı sempozyumun sonunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na gönderilecek 5 maddeden oluşan sonuç bildirgesinde, orman ürünü olarak kabul edilen kestanenin meyve ürünü olarak kabul edilmesi gerektiği belirtildi. Kurumlar arası işbirliğinin kestane yetiştiriciliğinin gelişmesinde şart olduğu dile getirildi. Bildirgede, Ege Bölgesi’nde bu konuda somut adımlar atılmasının uygun olacağı vurgulandı. Ayrıca, çeşit seçiminde ve fidan üretimlerinde aşı kalemi teminine dikkat edilmesi, bu konunun Bakanlığa ortak grup kararı olarak bildirilmesi, kestane çeşit seçiminde sanayinin isteklerinin dikkate alınması ve bu doğrultuda üretimlerin yapılması gerektiği açıklandı” diyor.

Haberin Devamı

İhtiyacın yüzde 30’u
Kestane üretiminde Aydın yıllık 20 - 25 bin ton rekolteyle Türkiye’nin toplam ihtiyacının yüzde 30’unu karşılıyor. Bu potansiyeli en iyi biçimde değerlendirmek istediklerini söyleyen Dokuzlu, “Bu alanda dünyada Çin, İtalya ve Türkiye başı çekiyor. Aydın’ı dünya kestane üretim merkezi yapmak istiyoruz. Ülke üretiminde birinci sıradayız, ancak Bursa kestanenin işlenmesi ve paketlenmesi bakımından bizim çok önümüzde. Amacımız elde ettiğimiz bu ürünlerimizin işlenmesi, paketlenmesi ve pazara sunulmasıdır. İşte bu katma değeri yüksek çalışma sonucunda il ekonomisi büyük kazanç sağlayacak” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

DAĞLARINDAN YAĞ
Evliya Çelebi’nin Aydın için söylediği, “Dağlarından yağ, ovalarından bal akar” sözü boşuna söylenmemiş... İşte şimdi pamuk, incir ve zeytinyağından sonra sıra kestaneye geldi. Bu nadide ürünün tarımsal sanayide değerlendirilmesi hem çiftçiyi hem de sanayici ve ihracatçıyı teşvik edecek. İsmail Hakkı Dokuzlu, kestaneyi bundan böyle bir tarımsal sanayi ürünü yapmaya kararlı olduklarını vurgularken, uluslararası uzmanların yaptığı konuşmaların kendilerini motive ettiğini ifade ediyor. Gerçekten de sempozyumda söz alan yabancı uzmanların sunumları Ege ve Aydın ekonomisi açısından yeni bir tarımsal sanayi fırsatı olduğunu ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

YABANCI UZMANLARDAN ÖRNEKLER

ABD Michigan State Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dennis Fulbright, “Türk kestaneleri ABD’de biliniyor. Daha önce Bursa’nın kestanede teknoloji ve işleme anlamında önde olduğunu biliyordum. Ancak üretim ve lezzet yönünden Aydın kestaneleri ile yeni tanıştım. Ülkeme Türkiye’den işlenmiş kestane şekeri götüreceğim. Ayrıca burada tatma imkânı bulduğum Aydın kestanelerinin büyüklüğü ve lezzetini ülkemde anlatacağım” ifadesinde bulunuyor.
İtalya’da bir gıda ve çikolata fabrikası yetkilisi olan Dr. Massimiliano Cavicchioli ise, “İtalya’da da kestane üretiliyor. Türkiye ile ortaklık konusunda çalışmalar yapıyorum. Türkiye bu noktadan sonra kestane çeşitlerini seçerek işlemede yoluna devam etmeli. Daha önce Bursa’da bir işleme tesisini gezdim. Üretim teknolojilerimiz birbiriyle benzer. Buraya gelmeden önce Türkiye’de en fazla kestanenin Bursa’da üretildiğini biliyordum. Buraya geldikten sonra en fazla üretimin Aydın’da olduğunu öğrendim” açıklamasını yapıyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları