‘Vurun Kahpeye’ filminin 70 yıllık gala görüntüleri

Tiyatro sanatçısı Metin Belgin dün sosyal medya hesabı Twitter’dan ‘Vurun Kahpeye’ filminin 73 yıl önce yapılmış gala görüntülerini yayımladı.

Haberin Devamı

Belgin’in, “Arşivimden; 1949 yılında çekilen ‘Vurun Kahpeye’ filminin gala görüntülerinde yazar Halide Edip de var! 73 yıl öncesinden bu tanıtımı yapımcı Hürrem Erman, yönetmen Lütfi Ö. Akad’a iletmem için vermişti, iyi ki kopyalayıp saklamışım” diyerek paylaştığı görüntülerde Halide Edip, Lütfi Akad ve oyunun başrolünü üstlenen Sezer Sezin görünüyor.

‘Vurun Kahpeye’ filminin 70 yıllık gala görüntüleri

SEZER SEZİN, HALİDE EDİP’İN ELİNİ ÖPÜYOR

Gala görüntüleri dışarıdan bir sesin şu anlatımıyla veriliyor: “...acıklı bir safhasını Halide Edip’in kaleminden beyazperdeye muvaffakiyetle aksettiren bu film, genç müteşebbislerimizden Erman Kardeşler tarafından çevrilmiş ve ilk defa Beyoğlu’nda hususi bir davetli kitlesine gösterilmiştir. İşte filmin mevzusunu teşkil eden romanın değerli yazarı Halide Edip. Filmin baş kadın sanatkârı Sezer Sezin, Halide Edip’in elini öpüyor. Filmdeki rolünü büyük bir sanat kabiliyeti ve sadelikle canlandırmış olan Bayan Sezer, filmin rejisörü Lütfi Akad ve diğer tanınmış rejisörlerimiz arasında. Kendisi ne kadar sevinse ve iftihar etse yeridir.

Haberin Devamı

‘Vurun Kahpeye’ filminin 70 yıllık gala görüntüleri
Halide Edip

Sinemacı, filmci, gazeteci vesaire davetliler tarafından çok beğenilen ve alkışlanan ‘Vurun Kahpeye’ filmi birkaç günden beri Taksim Sineması’nda gösterilmekte ve her gün büyük bir halk kitlesinin rağbetine mazhar olmaktadır.”

1995 yılında bir Lütfi Akad gecesi düzenleyen Metin Belgin, filmi kendisine Hürrem Erman’ın o gece gösterilmesi için verdiğini söyledi. Daha önce Erman Film’de muhasebeci olarak çalışan Lütfi Akad’ın ilk yönetmenliği olan ‘Vurun Kahpeye’ büyük bir ticari başarı yakalamış. Ancak zamanla Hürrem Erman’la araları açılmış. Belgin’in Lütfi Akad gecesine davet etmek üzere evine gittiği Hürrem Erman, katılamadığı geceye sürpriz olarak bu gala filmini göndermiş.

‘Vurun Kahpeye’ filminin 70 yıllık gala görüntüleri
Sezer Sezin

Haberin Devamı

BAŞKANLIK EVİNİ KÜLTÜR KOMPLEKSİNE DÖNÜŞTÜRÜYOR

GÜNEY Kore’nin teknoloji alanındaki atılımlarını ve buna bağlı olarak elde ettiği ekonomik başarıyı kültür hayatına nasıl yansıttığının somut bir örneğini verdi yeni Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol. Artamglobal’in haberine göre göreve başladıktan iki ay sonra ülkenin kültür sektörüne büyük bir yatırım yaparak film, televizyon, sanat ve diğer kültürel projeler için 3.7 milyar dolarlık bir fon ayrıldığını açıkladı. Ayrıca eski bir başkanlık evi olan Blue House’un da kültür kompleksine döndürüleceğini belirtti.

‘Vurun Kahpeye’ filminin 70 yıllık gala görüntüleri

Kültür bakanlığının en önemli rolünün insanların kültüre adil bir şekilde erişebilmelerini garanti etmek olduğunu vurgulayan Yoon Suk Yeol, bakanlığa bağlı kuruluşlara, sanat eseri satın alırken engelli ve yeni sanatçıların eserlerine öncelik tanınması talimatını verdi. Ayrıca yerel medyaya yaptığı açıklamada Samsung Grubu’nun son başkanı Lee Kun-hee’nin 23 bin eserden oluşan koleksiyonu gibi kimi sanat koleksiyonlarının ülke çapında sergilenerek halka açılması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Ülkenin kültür bakanı Park Bo-gyoon, Blue House’un Fransa’daki Versay Sarayı gibi işletileceğini söylüyor.

NFT SATIŞINA YASAK GELDİ

SANAT eserlerinin dijital kopyalarının satışına dayanan NFT’ler hayatımıza çok hızlı girdi ama sanırım o hız biraz kesildi.

En azından ilk zamanlarındaki gibi gündemi işgal etmiyor. Bunda kanuni zeminin tam oluşmaması da etkili olabilir.

İlk yasaklama da İtalya’dan geldi.

‘Vurun Kahpeye’ filminin 70 yıllık gala görüntüleri

İtalya’nın Floransa kentindeki Uffizi Galerisi’nde bulunan Michelangelo’nun ‘Doni Tondo’ adlı eserinin NFT’si geçtiğimiz yıl Cinello firmasının işbirliğinde 240 bin Euro’ya satılmıştı. Bu paranın 70 bin Euro’su müzeye verilmiş, üretim masrafları 100 bin Euro olarak açıklanırken, kalan meblağ da Milano merkezli teknoloji şirketi Cinello’nun olmuştu.

Haberin Devamı

Artdog’da yer alan habere göre İtalya hükümeti ülkedeki önemli müzelerden yapılan NFT satışlarını bir süreliğine durdurdu.

Ülkeye ait kültürel değerlerin NFT olarak satılmasından ve müzenin izni olmadan sergilenebileceğinden endişelenen hükümet, müzelerden şimdilik NFT satışlarını durdurmalarını istedi. Ayrıca ‘Doni Tondo’nun satışından elde edilen gelirin sadece küçük bir kısmının müzeye verilmesinden yola çıkan hükümet, satışların adil olmasını da hedeflenenler arasına koydu.

Ülkede NFT satışlarıyla ilgili yeni düzenlemelerin yapılması bekleniyor.

Yazarın Tüm Yazıları