Paylaş
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Murat Karahan, festival programını Atatürk Kültür Merkezi–Türk Telekom Opera Salonu fuayesinde gerçekleştirdiği basın toplantısı ile açıkladı.
Artık ikonik bir figür haline gelen kırmızı kürenin önünde düzenlendi basın toplantısı.
16-30 Temmuz tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi Açık Hava Sahnesi ve AKM Tiyatro Sahnesi’nde gerçekleştirilecek festivalde Ankara, İstanbul ve Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri’nin sahneleyeceği dört büyük opera eseri ve bir konser yer alıyor.
7 TENOR AYNI SAHNEDE
Festival 16 Temmuz Cumartesi akşamı Haliç Kongre Merkezi Açık Hava Sahnesi’nde düzenlenecek ‘7 Tenor’ konseri ile başlayacak.
Tenor solistler Bülent Bezdüz, Erdem Erdoğan, Levent Gündüz, Murat Karahan, Bülent Külekci, Hüseyin Likos ve Aydın Uştuk konserde Verdi, Puccini, Lehar, Amirov, Bizet gibi dünyaca ünlü bestecilerin sevilen ünlü opera eserlerinden aryaların yanı sıra şarkıları, türküleri ve napolitenleri seslendirecekler. Konserin Orkestra Şefi Zdravko Lazarov.
Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin 20 Temmuz Çarşamba akşamı sahneye koyacağı Puccini’nin ‘Tosca’ operası Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk opera sanatçısı ve ülkemizde ilk ‘Tosca’ başrolünü üstlenen opera ve tiyatro sanatçımız Semiha Berksoy’un anısına, kızı, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, rejisör ve eğitimci Prof. Zeliha Berksoy’un prodüksiyonuyla sahneleniyor.
Eserde Romen opera sanatçısı soprano Angela Gheorghiu ‘Tosca’, Murat Karahan ‘Cavaradossi’, bariton Eralp Kıyıcı ‘Scarpia’ rolünde sahnede olacak.
Festival’de Antalya Devlet Opera ve Balesi, Okan Demiriş’in ‘IV. Murat’ operasını 23 Temmuz’da, Fransız besteci Georges Bizet’in dünya genelinde en çok sahnelenen operalarının başında gelen eseri ‘Carmen’i İstanbul Devlet Opera ve Balesi 27 Temmuz’da sahneleyecek.
Bir festival geleneği olarak düzenlendiği ilk günden bu yana sahnelenen Wolfgang Amadeus Mozart’ın ‘Saraydan Kız Kaçırma’ operası festivalin kapanış eseri olacak.
Caner Akın’ın rejisiyle İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek eser AKM Tiyatro Sahnesi’nde 30 Temmuz Cumartesi akşamı saat 21.00’de sanatseverlerle buluşacak.
EN İDDİALI YAZ KARMASI
PORTAKAL Sanat iddialı bir yaz karmasıyla çıkıyor sanatseverlerin karşısına. Nişantaşı Mim Kemal Öke Caddesi’ndeki galerisinde 29 Haziran-29 Temmuz tarihleri arasında açık kalacak ‘Solstice’ adlı sergide dünyaca ünlü sanatçıların eserlerini bir araya getiriyor. Damien Hirst, H.R. Giger, Robert Combas ve Willy Verginer sergide yer alan sanatçılar.
Formaldehit dolu büyük cam bir vitrin içinde asılı duran Avustralya kaplan köpekbalığı, kutulanmış, değişik seviyelerde tahnitlenmiş ölü hayvanlar, vitray benzeri imgelere katılmış kelebek kanatları, ilaçlarla dolu dolaplar ve elmaslarla bezenmiş kurukafalarıyla tanınan ünlü İngiliz sanatçı Damien Hirst’ün 90x85 santimetre ebatlarındaki ‘Kelebek Yaşam’ adlı tablosu 60 bin Euro fiyatla serginin en pahalı eseri.
Sergide iki eseri yer alan bir diğer ünlü isim ise İsviçreli sanatçı H.R. Giger. Kâbus benzeri bilimkurgu motifleriyle tanınan H.R. Giger, 1979’da Ridley Scott’un yönettiği Alien’a adını veren uzaylının tasarımıyla dünya çapında üne kavuştu. 2014 yılında hayatını kaybeden Giger’ın ‘Nubian Queen’ adını verdiği 180 santimetre yüksekliğinde imzalı bronz heykeli 45 bin Euro, ‘Birth Machine (1967)’ eserinin imzalı edisyonu ise 28 bin Euro fiyatla satışta.
Çok keskin hatlarla işlenmiş heykelleri, karton kutulardan başları dışarı çıkmış ve ayaklarında dallar büyüyen çocuklar, ayakları araba lastiklerine takılmış kırmızı gözlü inekler ve eşeklerin üzerinde diz çökmüş gözlüklü işadamları gibi değişik konuları çalışan Willy Verginer’in ahşap üzerine akrilik ve karışık teknik 143 santimetre yüksekliğindeki ‘Il Fanciullo e il mare (2017)’ heykelinin fiyatı 28 bin Euro.
Eserlerinde popüler kültür, grafiti, çizgi romanlar ve sokak sanatından esinlenen Fransız sanatçı Robert Combas, tuval üzerine akrilik ve karışık teknik ‘Dans le Bleu du Ciel’ adlı eseriyle sergide.
680 MİLYON LİRALIK ÖRÜMCEK
SANAT piyasasının kalbinin attığı Art Basel 19 Haziran’da sona erdi. Fuarın 13, 14 ve 15 Haziran’daki VIP günlerinde yapılan satışlar konuşulmaya devam ediyor.
Artamglobal’de yer alan habere göre Art Basel katılımcılarından Hauser & Wirth Başkanı Marc Payot, “Art Basel, gücü ve mükemmel formuyla geri döndü” derken galeri, fuarın açılışıyla birlikte ilk birkaç saat içinde, Louise Bourgeois’nın heybetli, bronz örümcek heykelini 40 milyon dolara sattı. Galeri ayrıca Bourgeois’nın heykelinin yanı sıra 75 milyon dolardan fazla sanat eseri sattığını açıkladı. Art Basel’in en yüksek fiyatlı ikinci eserini Helly Nahmad galerisi sattı. Galeri tarafından sunulan Francis Bacon’ın ‘Pope’ tablosu 15 milyon dolar ile satışa çıktı.
40 ülkeden, 289 uluslararası galeriyi ağırlayan fuarı 70 bini aşkın kişi ziyaret etti.
Paylaş