Paylaş
Satışa çıkartılan eserler 15 Eylül’den beri Christie’s’in Londra’daki merkezinde sergileniyor. Merakla beklenen bu sergisiyle eşzamanlı olarak aynı binada yer alan bir başka sergi daha var: ‘Istanbul Calling’. Christie’s, Frieze ile eşzamanlı, Londra müzayedelerinde İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın 50. yılı için hayata geçirdiği İKSV 50. Yıl Genç Sanatçı Fonu yararına özel bir bölüm ayıracak. Istanbul Calling başlıklı bu seçkide, Türkiye’den ve yurtdışından önemli sanatçıların bağışladığı 23 eser satışa sunulacak. Bu çok özel seçkinin sergisi, James Bond’la eşzamanlı Christie’s’de...
Türkiye’den rekor sayıda sanatçının yer alacağı ilk Christie’s Londra müzayedesi olacak bu etkinlik, aynı zamanda Türkiye’den bir kültür-sanat kurumu yararına yapılacak ilk Christie’s müzayedesi olma özelliğini de taşıyor. Müzayededen elde edilecek gelirin yüzde 25’i eser bağışlayan sanatçılara, kalan kısmı ise İKSV’nin Genç Sanatçı Fonu’na aktarılacak. İKSV bu fonu önümüzdeki dönemde İstanbul Festivalleri ve İstanbul Bienali aracılığıyla genç sanatçıların yeni yapıtlar üretebilmesi için kullanacağını açıkladı.
KİMLER VAR
Hangi sanatçılar var derseniz: Ahmet Doğu İpek, Alev Ebüzziya Siesbye, Aslı Çavuşoğlu, Azade Köker, Beauford Delaney, Burçak Bingöl, Ebru Döşekçi, Elif Uras, Gözde İlkin, Hera Büyüktaşçıyan, İhsan Oturmak, İrfan Önürmen, Kemal Seyhan, Mehmet Güleryüz, Nasan Tur, Rasim Aksan, Refik Anadol ve Gökhan Hotamışlıgil, Renée Levi, Seçkin Pirim, Shirin Neshat, Taner Ceylan ve Yağız Özgen müzeyede için eser veren sanatçılar.
GÜLRİZ SURURİ’NİN BİLİNMEYEN PORTRESİ
Seçkide James Baldwin ve Gülriz Sururi’nin daha önce hiç görülmemiş birer portresi de yer alıyor. Baldwin’in yakın dostu, Amerikalı ressam Beauford Delaney’nin, 60’lı yıllarda İstanbul’daki ziyaretlerinden birinde çizdiği bu iki portreyi de ilk defa bu müzayede vesilesiyle görmüş olduk. Delaney’ye ait bu iki eserin satışından elde edilen gelir, Gülriz Sururi’nin vasiyetnamesi gereğince Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne aktarılacakmış.
İstanbul’da pek çok sergi açan, Türkiye’yle ayrı ayrı bağları bulunan Nasan Tur, Shirin Neshat ve Renée Levi ise seçkinin yabancılarından... Müzayedede bir diğer beğenilen ve şimdiden herkesin üzerine konuştuğu iş ise Mehmet Güleryüz’ün 2x2 çarpıcı tablosu.
LONDRA’YA GİTMEDEN KATILABİLİRSİNİZ
Peki, Türkiye güncel sanatı için senenin müzayedesi olmaya aday Istanbul Calling’e nasıl katılabilirim derseniz, Londra’ya gitmeden katılabileceğiniz bir bölüm olacak. Seçkinin bir bölümü, Christie’s web sitesi üzerinden gerçekleşecek çevrimiçi müzayedede 4-18 Ekim tarihleri arasında satışa sunulacak, Christie’s web sitesi üzerinden tekliflerinizi verebilirsiniz. Christie’s tarihinde ilk kez Türkiye’den bu kadar çok ismin katılacağı bu müzayedeye yerinde katılmak isterseniz de 14 Ekim Cuma, Londra saatiyle 13.00’da, Christie’s Savaş Sonrası ve Çağdaş Sanat Gündüz Müzayedesi kapsamında gerçekleştirilecek açık artırmaya katılabilirsiniz.
DOMİNGO İLE ‘SENEDE BİR GÜN’
ANTALYA’daki antik Aspendos Tiyatrosu unutulmaz gecelerden birine sahne oldu geçen hafta. Operanın yaşayan efsanesi Placido Domingo sevilen opera parçalarını yorumladı Limak Filarmoni Orkestrası eşliğinde. ‘Aspendos Born Again’ etkinlikleri kapsamında iki günlük bir konser serisi yaptı Limak Filarmoni Orkestrası. 28 Eylül Perşembe akşamı Alessandro Safina’nındı sahne. Orkestra eşliğinde popüler parçaları seslendirdi sanatçı.
Cuma akşamı ise dünyaca ünlü İspanyol tenor Placido Domingo hafızalardan silinmeyecek bir konsere imza attı. Yarım yüzyılı aşkın aktif sanat hayatıyla gündemde olan Domingo’nun Limak Filarmoni Orkestrası eşliğinde verdiği konser tek kelimeyle muhteşemdi. 81 yaşındaki opera efsanesinin performansı görülmeye değerdi.
Şef Eugene Kohn’un orkestra şefliğini yaptığı, Domingo ve tenor Murat Karahan’ın aynı sahnede performans sergilediği konserde soprano Jennifer Rowley ve genç kemancı Elvin Ganiyev de konuk sanatçı olarak yer aldı.
Konserin sürprizi ise Domingo ve Karahan, seyircilerle birlikte ‘Senede Bir Gün’ şarkısını seslendirmeleri oldu. Şarkıya seyircilerden oluşan büyük bir koro da eşlik etti.
Aspendos’un unutulmaz gecelerinden biriydi.
NOBEL TOTO
NOBEL ödülleri bu hafta belli oluyor. Altı gün boyunca altı dalda ödüller açıklanacak. En büyük heyecan edebiyat dalında yaşanır her zaman. Bahis şirketleri bile isim toto yapar. Literary Hub (Edebiyat Merkezi) adlı internet sitesinde Lavanya Krishnan ve Sandeep Bethanabhotla bir aday listesi yayınladılar. Hangi edebiyatçının ödülü neden alması gerektiğini yazmışlar. İşte 12 isimlik Nobel Edebiyat Ödülü adayları:
1- Adonis / Suriye
2- Ngugi Wa’ Thiong’o / Kenya
3- Edwidge Danticat / Amerika
4- Gabrielle Lutz / Amerika
5- Jon Fosse / Norveç
6- Şehrnuş Parsipur / İran
7- Laszlo Krasznahorkai / Macaristan
8- Annie Ernaux / Fransa
9- Anne Carson /Kanada
10- Scholastique Mukasonga / Ruanda
11- Maryse Conde / Karayipler
12- Selim Barakat / Suriye
Paylaş