Paylaş
Sözleri şair Ayten Mutlu’ya ait olan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle kaydedilen 100. Yıl Marşı, ses ve video olarak 23 Nisan’da tüm dijital platformlardaydı ve büyük bir ilgi gördü.
Fazıl Say bestesini paylaşırken “Dostlarım, 23 Nisan gibi özel ve anlamlı bir günde 100. Yıl Marşımızı paylaşmak benim için mutluluktur. İyi dinlemeler diliyorum, güzel enerjiler getirsin size bu müzik. Bir gün hep beraber söylemek umuduyla” diye yazdı.
Ayten Mutlu’nun 1984 yılında yayınlanan şiir kitabındaki ‘Ver Elini’ şiirini bestelemeye birkaç ay önce karar vermiş Say. Ayten Mutlu beste için gerekli düzeltmeleri yapmış ve marşın son hali ortaya çıkmış.
Cumhuriyet’in kuruluşunun ilk yıllarındaki o hissiyatı, duygu yoğunluğunu aktaran bir marş çıkmış ortaya.
Beste, Fazıl Say’ın Cumhuriyet’in 100’üncü yılına bir armağanı. Bir gönül borcu. Onun bireysel çabası. Dün o alkışı aldı ve daha da alacaktır.
Böylesine bir yıldönümü için çok daha fazlasının yapılması gerekirdi diye düşünüyorum.
Umarım yüzlerce yıl hep bir ağızdan coşkuyla söylenir.
100. YIL MARŞI
VER ver ver ver
Ver elini
Ver ver elini
Yıkalım karanlığı
Gel küçük sevinçler
duyalım kedere inat
Gökyüzünden sevgiden
söz edelim
Türküler söyleyelim
Aksın dolsun yüreğimize
Yarınların ışığı
Daha ne bekliyorsun
Ver ver ver ver ver elini
Göğün mavi şimşeği
Atamın gözlerinde
Toprak gülsün, gök tutuşsun
Güneş yansın, dönsün dünya
Daha daha, nice nice yüzyıllara
Dönsün dünya.
TÜRK SİYASETİNE DAMGA VURAN İMZA
İNÖNÜ Vakfı bünyesinde Pembe Köşk’te, her yıl Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla açılan serginin bu yılki başlığı ‘Ah O Eski Milli Bayramlar’ olarak belirlenmiş. Sergide, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı konulu fotoğraf, belge ve objeler yer alıyor.
HEMINGWAY’DEN İNÖNÜ’YE
Sergilere ve pek çok kültürel etkinliğe de ev sahipliği yapan Pembe Köşk’te İsmet İnönü’nün kişisel kitaplığı da bulunuyor. Gazeteci arkadaşım Zeynep Bilgehan büyük dedesinin o kitaplığını karıştırırken Amerikalı ünlü yazar Ernest Hemingway’in İsmet İnönü’ye imzaladığı bir kitaba rastlamış. Benim imzalı kitap hikâyelerine merakımı bildiği için de fotoğrafını çekip gönderdi. Hemingway, ‘The Sun Also Rises’ adlı kitabını ‘To The President İsmet İnönü, with all best wishes always’ (Başkan İsmet İnönü için, her zaman en iyi dileklerimle) diye yazarak 6 Eylül 1956 tarihinde imzalamış.
Hemingway, gazeteci olarak Toronto Daily Star için İstanbul’un işgal yıllarında ve Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye’de bulunuyor. Mudanya Mütarekesi’ni izliyor. İsmet İnönü ile oradan tanışıyorlar. Hemingway’in bu yılları anlattığı ‘İşgal İstanbul’u ve İki Dünya Savaşı’ndan Mektuplar’ adlı bir de kitabı bulunuyor.
Kitabın 1956 yılında İnönü’ye nasıl imzalandığına gelince...
İsmet İnönü’nün damadı, gazeteci Metin Toker’in ‘DP Yokuş Aşağı, 1954-1957’ kitabında aktardığına göre, Turhan Feyzioğlu Amerika’dan dönerken vapurda Nobel ödüllü meşhur yazar Ernest Hemingway’e rastlıyor. Aralarında konuşurlarken Hemingway, Feyzioğlu’nun Türk olduğunu öğrenince ona Lozan’dan tanıdığı İsmet Paşa’yı soruyor. İsmet Paşa’ya karşı takdir duygularını dile getirdikten sonra “Acaba kendisine bir kitabımı ithaf etsem, götürür müsünüz?” diye soruyor ve Feyzioğlu da bu isteği severek kabul ediyor.
Genç öğretim üyelerinin ortak sanat ve bilim toplantıları yaptıkları bir ortamda Feyzioğlu, Erdal İnönü’ye Hemingway’in kitabını İsmet Paşa’ya vermek istediğinden bahsediyor. Erdal İnönü, bunu İsmet Paşa’ya aktarınca “Gelsin, hem de görüşürüz” cevabını alıyor. İsmet Paşa ve Turhan Feyzioğlu ilk olarak Hemingway’in bu kitabı vesilesiyle tanışıyorlar. Bu görüşme sırasında Feyzioğlu’nun Galatasaray Lisesi’nden arkadaşı Metin Toker de bulunuyor.
Hemingway bir imzayla Türkiye’nin siyasi hayatını da etkilemiş oluyor böylece.
Paylaş