Paylaş
Memleketimin her yeri fazla eşya deposu. Foça’da deniz dibinden halı, Bodrum’un sosyete koyu olarak bilinen Göltürkbükü’nde plastik sandalye, şezlong, kapı ve araç lastikleri çıktı. “Türkiye’de fakir fukara, garip guruba var” diyenler, durup bir düşünsün. Böyle bir zenginlik nerede var söyler misiniz? Yazlıklar kışlıklar tıka basa eşya doldu. Fazlalıkları çöp diye etrafa savuruyoruz.
***
“Temizlik Limandan Gelir” diyen dalgıçlar isyan ediyor, “Deniz dibi vahşi çöp depolama alanı gibi. Ne ararsan var” diyor ve çıkardıklarını sergileyip, “Gör” diyor.
***
Neyi, kimler görecek sevgili çevreci kardeşlerim. Duyarsız halk mı görecek deniz dibinden çıkanları, yoksa sosyete mi?
Onların diplerle işi olmaz ki...
Cennet koylarda salınırken Paris’ten alınan plaj çantasına, İtalya’dan getirtilen bikiniye bakarlar. Televizyonlardaki programlara çıkıp, “Bu yılın renklerine uymamış” diye kafaya takarlar. O da yetmiyormuş gibi Gucci marka gözlüklerinin ardından dünyaya pembe pembe bakarlar.
Siz hiç güzelim denizlerimizi, koylarımızı kirletenlere müdahale edenleri gördünüz mü?
Yatlarıyla denize açılırken, “Plastik tabak, çatal, kaşık kullanmayalım, rüzgarda uçar ve balıkların, kaplumbağaların, yunusların ölümüne neden olur” diyenine şahit oldunuz mu?
Olmadıysanız, sizden bir ricada bulunabilir miyim.
Bugünden itibaren çevreyi kirletenleri uyarır mısınız?
“Burada hepimiz emanetçiyiz. Gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak için dikkatli olmak zorundayız” der misiniz?
Not: Yukarıda “Paris’ten alınan plaj çantası, İtalya’dan getirtilen bikini” cümlesini kafiye olsun diye yazdım. Türkiye’de onlardan bin kat daha güzelleri var biliyorsunuz...
İzmir’in Foça İlçesi’nde su altı temizliği yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Su Altı Sporları Topluluğu’nun dalgıçları, çöpleri küçük limanda sergiledi. Proje Sorumlusu Ufuk Akoz, “Burada amacımız sadece denizi temizlemek değil, aynı zamanda bazı duyarsız insanların neden olduğu deniz kirliliğinin sonuçlarıyla onları yüzleştirmek” dedi.
+++++++++++++++++
Elektromanyetik
radyasyondan
koruyan giysi
DOKUZ Eylül Üniversitesi Çevre Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÇEVMER) bu yıl da düzenlediği yarışma ile birbirinden güzel yeni projelerin çıkmasını sağladı. ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Ayşegül Pala, “Tek hedefimiz çevre bilincini artırmak. Uygulanabilir projeleri insanlığın hizmetine sunmak. Yarışmalarımıza sponsor olan Petkim, Norm Civata, Matay ve EBSO’ya teşekkür ederiz” dedi.
BİRİNCİLİK GETİREN PROJE
“EXPO 2020 sürecinde İzmir’de Sağlık ve Çevre İlişkisi” konulu yarışmada İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Simha Gila Benyakar, birinci oldu. Benyakar, “Anti-Sar, Elektromanyetik Radrasyon Önleyici Malzemeler” üzerine çalışmış. Projesinde çağın hastalığı kansere yol açtığı öne sürülen elektromanyetik radyasyon dalgalarından özel bir giysi veya yapıyla korunulabileceğini ortaya koymuş. Her birimizin üzerinden eksik etmediği cep telefonu dalgalarının zararlarının azaltılmasını da sağlayan projesi dileriz en kısa zamanda uygulamaya sokulur ve moleküllerimizin bozulması önlenir.
GEÇİRİMLİ BETONLA
SULAR KİRLENMESİN
“Geçirimli Beton Kullanılarak Yağmur Sularının Yeraltına Tahliyesi (Drenaj)” çalışmasıyla ikinci olan DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Süleyman Demir, çalışmasının göllerin ve denizlerin kirlenmesini önleyebileceğini söylüyor. Şiddetli yağmurların görüldüğü dönemlerde, biriken suların kanalizasyon, çöplük, kimyevi maddeler gibi zararlı maddeleri taşıyarak insan sağlığını tehdit ettiğini belirten Demir, “Arıtma tesisleri bu dönemlerde aşırı talebi karşılayamıyor. Tam olarak temizlenememiş yağmur sularının deşarj edilmesi nedeniyle de denizler ve göller kirleniyor. Geçirimli betonla sular yeraltına geçer ve su birikintileriyle oluşan müthiş kirlilik önlenir” diyor.
SERA GAZINI AZALTALIM
DEÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Orkun Teke, “Seasolar” projesiyle dünyanın ve küçük ölçekte ülkemizin karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan “küresel ısınma” ya dikkat çekti, 3’üncü oldu. Fosil yakıt tüketiminin sera etkisini artırdığını hatırlatan Teke, çözümün yenilenebilir enerji kaynaklarında olduğu söyledi. Projesiyle de yenilenebilir kaynaklardan nasıl elektrik üretileceğini ortaya koydu.
DİĞER PROJELER
* Buca Eğitim Fakültesi Bilgisayar Öğretim Teknolojileri ve Öğretmenliği Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Yasemin Kahyaoğlu, “Çocuklar İçin Çevre Eğitimi: Tıklıyorum, İzliyorum, Oynuyorum ve Öğreniyorum.”
* DEÜ Tekstil Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisi Duygu Özkaya, “Geri Dönüştürülmüş Plastik Atıklarla Üretilmiş Jeotekstiller Yardımıyla Çöp Depolama Alanlarının Korunması.”
* DEÜ Çevre Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisi Mustafa Kemal Ak, “Yağmur Sularının Tuvaletlerde Kullanma Suyu Eldesi.”
+++++++++++++++++
HAFTANIN SÖZÜ
Doğaya karşı işlenen bir suçun öcü, insan adaletinden daha zorlu olur. (Dostoyevski)
ÇEVRECİLERE ÇAĞRI
Çevre konusunda her türlü ihbarı, duyarsızlıkları, çalışmaları ve fotoğrafları iletebilirsiniz. Tabii güzellikleri de..
Tel: 0533 414 24 57
cevreciiirmak@hotmail.com
Paylaş