Paylaş
Her iki bakanımıza da görevlerinde başarılar dileriz.Yalnız bir iki endişemiz var, onları da belirtmek isteriz.
Yeni bakanlıkların yapılanmaya başladığı şu günlerde kulağımıza Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il müdürlüklerine Bayındırlık müdürlüklerinin getirildiğini duyuyoruz. Çevre gözden çıkarılıyorsa vay ki, vay halimize. Baştan söyleyeyim, herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı vardır. Bu hakkımızı da sonuna kadar ararız.
* * *
İkinci konu ise, Orman ve Su İşleri Bakanlığı. Bu bakanlığımız Türkiye’nin uyuyan kaynaklarını uyandıracak bir bakanlık.
Günlerce yazdım; yine de yazacağım. Ege’nin en büyük göllerinden Bafa, şu günlerde can çekişiyor. Bu gölümüzde levrekten, yılan balığına, kerevitten, kaplumbağaya kadar birçok su ürününü üretmek mümkün. Taa Meksika’dan Bafa Gölü’ne gelip burada yağlanan yılan balıklarıyla çuval dolusu döviz kazanmak olası. Ama gel gör ki, şu günlerde, “Bafa gölü ölüyor. Ne olur kurtarın” diye çırpınanlara göz dağı veriliyor. Vakit geçirmeden milli kaynağımızı, en önemli sulak alanlarımızdan birini kurtarmaya çalışacak olanlar, tatlı su kaynaklarımızda, yıllarca araştırma yapanları, “Seni mahkemeye vereceğiz” diye tehdit ediyor.
Çevre bakanlığı döneminde yaptırdığı birçok sulama ve içme suyu barajlarıyla Türkiye’ye çok önemli kaynaklar kazandıran şimdinin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, inanıyorum ki, kangren olan sorunlara el atar ve atıl durumdaki kaynaklarımızda yepyeni gelir kapısı açar. Eroğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’le el ele verip, balık çiftliklerini kontrol altına alır ve vahşi üretim yapanları izin vermez.
TEMA’dan teşekkür belgesi
Yazılarıyla çevreye katkılarından dolayı TEMA Vakfı gazeteci İbrahim Irmak’a teşekkür belgesi verdi. Güzelbahçe Belediyesi’nin En Güzel Bahçe Yarışması’nda dereceye girenleri ödüllendirdiği gecede TEMA Vakfı İlçe Temsilcisi Aycan Yolyapan’ın önerisiyle Belediye Başkanı Mustafa İnce’nin elinden teşekkür belgesini alan Irmak, “Doğaya, çevreye katkı koyanların, yeşile sahip çıkıp ağaç dikenlerin, yaşam haklarına saygı gösterenlerin önünde saygı ile eğilirim” dedi. Güzelbahçe Belediye Başkanı İnce’nin “Seneye bahçe yarışmasında birinci olanlara çifte altın vereceğim” sözü üzerine konuşmasına devam eden Irmak, “Başkan İnce, altın fiyatlarının zirve yaptığından habersiz galiba. Güzelbahçe’de doğal güzellikleri ön plana çıkaranlar çok, seneye bütçesi çevreciler nedeniyle açık verirse şaşırmayın” diye espri yaptı.
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne işin uzmanını getirin
26 yıldır özlemle beklenen ‘Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ nihayet kuruldu. Bu sektörün sorunları vakit kaybedilmeden çözülmesi gerekiyor.
Bunun için genel müdürlüğe atanacak kişi, bilimsel, teşkilat ve uygulama yönüyle sektörün içinden gelen, yöneticilik tecrübesine sahip biri olmalı. Çünkü, bu müdürlük siyasi ulufeye peşkeş çekilecek makam değil. Hele işine vakıf olmayan biriyle vakit kaybedilecek bir yer hiç değil.
Çevre yasalarını bilmeli
Çevresel sorunların, balıkçılık ve su ürünleri sektörünün gelişmesini olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Bu anlamda genel müdürlük görevini üstlenecek kişinin, çevre yasası ve ilgili yönetmeliklerin uygulanabilirliği konusunda da donanımlı olması avantaj sağlayacaktır.
Bu faktörleri dikkate aldığımızda, İzmir’de görev yaptığı yıllardan tanıdığımız bir isim aklımıza geliyor. 6 yıl İzmir’de İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yapan, şu anda da Bakanlık Müşaviri olan Osman Tatar.
Tatar’ın kariyeri uygun
Su Ürünleri Fakültesi’nde 16 yıl öğretim üyesi, 10 yıl Su Ürünleri Bölge Müdürü, 7 yıl Çevre İl Müdürü olarak çalışan Doç. Tatar, bu sektöre çok şey verebilir. Osman Tatar, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nü çok iyi yürütebilir ve teşkilatını yapılandırabilir. Tatar, üretim patlaması yaratacak işlere imza atabilir.
Ne dersiniz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker... Doç. Dr. Osman Tatar, o makamın hakkını dört dörtlük vermez mi?
Paylaş