Puronun güç veya şiddeti sadece ağızda belirlenir. Puroda aranılan tatlara karamel, kakao, tarçın, bal, misk, çam, trüf ve vanilyayı birkaç örnek olarak gösterebiliriz.
Tüm kokuları doğru algılayabilmek uzun yılların deneyimini gerektirmesine rağmen, kokusal hafıza sıkça değişik marka puro içilerek zaman içinde terbiye edilebilir. Puronun karakteristik altı ana tadı vardır: Deri, biber, karamel, toprak, misk ve odun. Bütün bu anlattıklarımdan sonra sıra ‘‘temel lezzet kılavuzu’’ diyebileceğim bilgilere geldi. Havana puroları sert, güçlü ve geniş aroma paletli iken, Dominikler tok-gövdeli, zengin içimlidir. Meksika puroları hafif ve baharatlı olurlar. Nikaragua puroları sert ve aromatik iken, Honduraslar hafiftir. Jamaika'dan baharatlı ve acı, Brezilya'dan ise zengin aromalı purolar çıkar. Yazımı çok sevdiğim bir özdeyiş ile bitiriyorum. ‘‘Güzel bir puronun sonu üzücüdür. Sizinle birlikte uzun süre kalmasını istediğiniz sevdiğinizin yanınızdan çok erken ayrılmasına benzer.’’