Paylaş
Non-woven üretiminde dünyanın üçüncü büyük kuruluşu olan Polymer Group Inc. (PGI), Tezman Holding bünyesindeki Vateks Tekstil şirketine ortak oldu. PGI'ın Vateks'le ortaklık için 15 milyon dolar yatırdığı tahmin ediliyor.
Dokunmamış (non-woven) ürünler alanındaki dünya devlerinden Amerikan PGI (Polymer Group Inc.) şirketi, İstanbul'da aynı alanda faaliyet gösteren Tezman Holding'in bünyesindeki Vateks şirketi ile ortaklık kurarak, Türkiye pazarına girdi. PGI'ın Vateks'in belli bir hissesi için yaklaşık 15 milyon dolar para yatırdığı tahmin ediliyor.
Türkiye'de Non-woven (örülmemiş-dokunmamış) tektil alanında faaliyet gösteren Vateks şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tezman, dünya devlerinden biri olan ABD merkezli PGI Non-wovens şirketi ile stratejik ortaklık görüşmelerinin geçtiğimiz günlerde başarı ile sonuçlandığını açıkladı.
Vateks Tekstil'in bundan böyle PGI Vateks Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak faaliyetini sürdüreceğini belirten Erol Tezman, PGI'ın yeni anlaşma ili şirketin yönetimine girdiğini kaydetti. Tezman, söz konusu ortaklık ile ilgili olarak Hürriyet'e yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
‘‘Ülkemizde non-woven (örülmemiş) alanında lider konumundayız. Sektördeki öncülüğümüzü kalıcı hale getirmek için teknolojinin son gelişmelerinden faydalanabilmek ve yeni pazarlara açılabilmek amacıyla geçen yıl, stratejik ortaklık arayışına girdik. Bu konuda Garanti Bankası Kurumsal Finansman bölümünü danışman olarak görevlendirdik. Yapılan araştırma sonucunda belirlenen adaylar arasında, teknolojik olarak dünyanın en iyisi olan PGI Grubu ile ortaklık görüşmelerine başladık ve sonunda geçtiğimiz günlerde bu ortaklık anlaşma ile sonuçlandı.’’
GARANTİ DANIŞMAN
Garanti Bankası'nın kurumsal finansman bölümünün yürüttüğü başarılı danışmanlık hizmetinin altını çizen Tezman, PGI ile yaptıkları ortaklığın parasal büyüklüğü ve yeni hisse dağılımı konusunda, rakam telaffuz etmekten özellikle ortağının ABD'de borsaya açık bir şirket patronu olması nedeniyle kaçındı. Ancak piyasa çevrelerinde PGI'ın, bu yeni ortaklık için 15 milyon dolar para yatırdığından sözediliyor.
Tezman, yeni ortaklık ile birlikte PGI - Vateks non-woven alanında gelişen Türkiye pazarında aldığı payı artırmak ve dünya pazarlarına ihracat yapmak amacıyla yoğun bir yatırım programına girmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.
Çocuk bezi ve hijyenik kadın pedlerine kullanılan üst doku, otomotiv sektöründe kullanılan suni deri altı ve oto iç kaplama ile banyo ve mutfak temizliğinde kullanılan temizlik bezleri gibi ürünleri içeren non-woven sektörü, 1980'li yıllardan itibaren hızla büyümeye başladı. Oldukça yoğun teknolojik yatırım ve araştırma-geliştirme faaliyetleri gerektiren sektörde, dünyada giderek artan bir şekilde şirket evlilikleri yaşandığına dikkat çekiliyor.
PGI Başkanı Zucker: Türkiye yatırıma en elverişli ülke
POLYMER Group Inc.'in (PGI) Yönetim Kurulu Başkanı Jerry Zucker, Türkiye'nin gelişmekte olan pazarlar içinde yatırım yapmaya en elverişli ülke olduğunu söyledi.
Zucker, Vateks ile yaptığı ortaklık üzerine, ‘‘Yatırım için Türkiyeyi neden tercih ettikleri yolundaki sorumuzu şöyle cevapladı:
‘‘Polymer Group'un genelde Türkiye'de, özellikle de Vateks ile yatırım yapma kararında, çeçitli faktörler etkili olmuştu. Dünyanın üçüncü en büyük non-woven ürün imalatçısı olarak, global müşterilerimizin artan ihtiyacını karşılama temelinde, uluslararası piyasalarda hızla büyüyoruz. Halen 85 ülkede faaliyet gösteren, satışlarının yüzde 46'sının uluslararası piyasalarda gerçekleştiren PGI'ın, 1998'deki satışları toplamı, 803 milyon (311 trilyon lira) doları buldu. Dünyadaki hızlı büyüme trendi çerçevesinde, Türkiye'nin de varolmak için en ideal lokasyon olacağını farkettik. En iyi iş atmosferine ve gelişmekte olan pazarlar içindeki önemi Türkiye'de yatırım yapma kararımızda etkili oldu. Erol Tezman'ın da güçlü bir işadamı olarak sahip olduğu saygınlığı dikkate alarak, Vateks ile ortaklığı seçtik. Tezman'ın yerel pazar hakkında sahip olduğu potansiyeli PGI'ın global liderliği ile birleştirilmesinden herkesin kazançlı çıkacağına inanıyoruz.’’
İnanılmaz bir hızla büyüdüklerini belirten Zucker, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘‘Bu büyüme başka şirketlerin satın alınması ve organik bağların oluşturulmasıyla sağlandı. Şu anda şirketimiz dünyadaki en geniş teknoloji olanaklara sahip. Biz sadece tekstil şirketi değil, aynı zamanda bir teknoloji şirketiyiz. Geleneksel tekstil şirketlerine kıyasla Intel veya Microsoft ile daha fazla ortak noktamız var.’’
PGI'ın yeni ürünü Miratec
PGI Vateks, Türk pazarına Miratec ve Miralec ürünleri ile giriyor. PGI'ın devrim yaratacak nitelikteki, Miratec ve Miralace kumaşlarını üretmekte kullandığı APEX teknolojilerinin, esas olarak herhangi bir kumaş görünüşüne ve özelliklerine sahip malzemelerin üretiminde yeni bir çığır açtığı belirtiliyor.
Miratec malzemeler, konfeksiyon, mefruşat, harici kullanımlı kumaşlar, otomotiv döşeme kumaşları ve dayanılkı tıbbi ürünler de dahil olmak üzere, hemen hemen sınırsız nihai kullanım uygulamalarına imkan sunmakla ve dokuma ile örgü tekstil ürünlerinin yerini alabileceği öne sürülüyor. APEX, patentli ileri lazer görünteleme, malzeme imalatı ve apreleme teknolojilerinin kullanıldığı modern bir yapısal biçimlendirme projesini içeriyor. Geleneksel dokuma ve örme proseslerine kıyasla daha az işçilik ve önemli ölçüde artırılmış üretim hızı ile karakterize olan APEX, maliyet açısından da oldukça cazip olduğu belirtiliyor. Her türlü elyaf, elyaf karışımı veya filmden üretilebilen Miratec ve Miralace kumaşları boyanabiliyor, kaplanabiliyor veya lamine edilebiliyor.
Paylaş