İdealizm, teknoloji ve birikim tarımda üst ligleri getirecek

Orhangazi ilçesinde tüm izinleri tamamlanan HEKTAŞ Orhangazi Tarımsal İnovasyon ve Deneyim Merkezi yavaş yavaş faaliyete başladı.Geçtiğimiz haftalarda yine bu satırlardan HEKTAŞ’ın Orhangazi projelerinden bahsetmiş, tarihi projenin önemini anlatmıştım

Haberin Devamı

Yazıyı yazarken, HEKTAŞ’ın yaklaşık 1 yıldır Orhangazi tesislerinde sürdürdüğü çalışmalardan kamuoyunun yeteri kadar bilgilendirilmediğinden söz etmiştim.
Sonrasında, geçtiğimiz hafta HEKTAŞ'ın Marka ve İletişim Yöneticisi değerli Selçuk Yaşar’dan bir telefon aldım.
HEKTAŞ’ın değerli yöneticilerinin Orhangazi tesislerinde ağırlanmak istediğimi söylüyordu.
Son derece memnun oldum.
Nihayetinde geçtiğimiz hafta HEKTAŞ’ın Orhangazi’de kurulan tesisinde ağırlandım, enine boyuna tesislerle ilgili detaylı bir öngörüye sahip oldum.

İdealizm, teknoloji ve birikim tarımda üst ligleri getirecek

Oyak Grubunun birkaç yıl önce Orhangazi’deki eski sanayi arsasını satın alıp burada HEKTAŞ eli ile yerli tohum ve tarımsal inovasyon merkezi kuracağı haberini aldığımızda heyecanlanmıştık.
Aradan geçen sürede edindiğimiz ön bilgilerle bu tesisin Türkiye için, Türk tarımı için ne denli önemli bir yatırım olduğunu anlatmaya çalışmıştık.
Ancak, tesisleri gezip gördükten sonra, bugüne kadar anlattıklarımızın bir kumsaldaki kum tanesi kadar olduğunu gördüm.
*
Tesis, Türk tarımına sağlayacağı katkılarla bakıldığında tam anlamı ile Oyak’ın Türk tarımına bir armağanı gibi duruyor.
Tarımsal İnovasyon ve Deneyim Merkezi, Orhangazi’de Ar-Ge’ye dayalı, yeni teknolojilerin ve modern üretim tekniklerinin uygulamalı olarak sunulacağı bir merkez olacak.
607 dekarlık arazide hayata geçirilen merkez, tarımsal Ar-Ge’de Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise sayılı merkezlerinden birisi olacak.
*
Tesisin başında HEKTAŞ’ın genel Müdürü Levent Ortakçıer bulunuyor.
Ortakçıer’in HEKTAŞ’ın başına geldikten sonraki süreçte şirketin yakaladığı ivme ve yükseliş herkesin malumu.

Haberin Devamı

İdealizm, teknoloji ve birikim tarımda üst ligleri getirecek

Ancak, Orhangazi’deki bu tesisin başındayken, kendi branşı olmamasına rağmen öyle bir görüntü sergiliyor ki, sanki bir ziraat mühendisi, sanki çizmelerini giyip tarlaya girmeye hazır bir çiftçi amca gibi yaklaşımı var.
Levent Ortakçıer tesisi anlatırken; “Çiftçilerimizin gelişimine destek olmak için onları bu tesislerde ağırlayacağız, Ar-Ge çalışmaları ile günümüze ve geleceğe uygun gelişmiş ürün yetiştirme teknikleri hakkında eğitimler vereceğiz” diye özetliyor.
*
Tesis sadece bir Ar-Ge merkezi olmayacak,
Aynı zamanda Türk tarımını ve çiftçisini eğitip tarımdaki katma değeri artırmak için de önemli bir merkez olacak.
Bilindiği gibi Türk tarımının en önemli sorunlarından birisi çiftçilerin geleneksel ve atadan gördükleri yöntemlerle tarım yapmaya çaba göstermeleri.
Tarımda gelişmiş, büyümüş ülkelerdeki Ar-Ge ve tarımda gelişim ne yazık ki Türk tarımına bir türlü uygulanamamıştı.
İşte Orhangazi’deki tesis bu yönde de büyük bir hizmet yürütecek gibi görünüyor.

Tesis, tamamen dijitalleşmiş süreçlerle tarımsal verimliliği arttırmaya odaklanan Tarımsal İnovasyon ve Deneyim Merkezi, tüm çalışmalarını, tarımsal üretimdeki en yeni teknolojileri ve modern üretim tekniklerini uygulamalı olarak tüm paydaşlarıyla yani üreticiler, bayiler, akademisyenler ve öğrencilerle paylaşacak.
Tarımsal üretimin her paydaşına, sürdürülebilir tarımsal üretim bilincini aşılamayı hedefleyen merkez, bilimsel ve teknolojik çalışmalarla güvenli gıda konseptini hayata geçirecek.
Üç yıl içerisinde tamamlanması planlanan merkez, kendi alanında en iyi 70’e yakın bilim insanının çalıştığı bir Ar-Ge merkezi olacak ve tamamlandığında yaklaşık 35 türde, 100’ün üstünde çeşide sahip bir çiftçi eğitim merkezi olacak.
HEKTAŞ, merkezin hayata geçmesiyle birlikte yıllık ortalama 5 bin olmak üzere 5 yılda toplam 25 bin üreticiye dokunmayı hedefliyor.
*
Yazımın başlığında sözünü ettiğim idealizm, en fazla üzerinde durmak istediğim husus aslında.
HEKTAŞ ziyaretimde beni ağırlayıp tüm ideallerini ve planlarını benimle paylaşan son derece idealist, genç, pırıl pırıl bir ekiple karşılaştım.
Hepsinin gözleri parlıyor, orada yatıp kalkacak bir görüntü içindeydiler.
Gencecik bu ekip gelecekte belki de Türk Tarımını artık bir üst lige değil, Şampiyonlar ligine taşıyacak bir görüntü içindeydiler.
Ve başlarında bu işi en idealist şekilde yönetmeye çalışan Genel Müdürleri Levent Ortakçıer ile tüm bu süreçte büyük başarılar elde edeceklerine de eminim.

Haberin Devamı

İdealizm, teknoloji ve birikim tarımda üst ligleri getirecek

Tesis, aynı zamanda ziraat turizminin de merkezi olacak.
Orhangazi Tarımsal İnovasyon ve Deneyim Merkezi, sürekli yaşayan bir eğitim merkezi olarak da bu ülkenin tarımsal anlamda geleceğini garanti altına alacak yeni kuşaklar yetiştirecek.
Merkezde güvenli gıda konseptinin hayata geçirildiği seraların yanı sıra Akıllı Tarım Teknolojileri ve Ar-Ge İnovasyon Merkezi, Türkiye’de bir ilk olacak olan Tohum Gen Tespit Laboratuvarı, IoT Yapay Zeka
Laboratuvarı, Yüksek Teknoloji Biyopestisit Üretim Merkezi, Teknolojik ve Sürdürülebilir Tarımsal Üretim Kompleksi, Güvenli Gıda Platformu’nun IoT tabanlı altyapıları, Üretici Danışma Merkezi, Tarım Müzesi ile Otel ve Sergi Salonu da faaliyet gösterecek.
Yani bu tesis Orhangazi’yi ziraat turizminin de merkezi haline getirmeyi hedefliyor. HEKTAŞ, tüm Türkiye’den üreticileri, bayileri, akademisyenleri ve öğrencileri merkeze davet ederek bölgenin de turizmine katkı sağlayacak.
*
Çok iddialı olacak belki ama, Bursa ve Orhangazi, Gemlik bölgesi için Yerli Otomobil Fabrikasının bölgeye yapılacak olması neyse, HEKTAŞ’ın Orhangazi’de ülkenin tarımına büyük katkı sağlamasını beklediğimiz bu tesisi bu bölgeye kuruyor olması da beni en az o kadar heyecanlandırdı.
Yerli Otomobil Cumhuriyet Tarihinin en önemli yatırımı olacak elbette, ama tarım için HEKTAŞ’ın Orhangazi tesisleri de bir anlamda tarihin en önemli yatırımları arasında yerini alacak.
Ve ziyarette tanıdığım Genel Müdür Levent Ortakçıer ile birlikte, o idealist ekibin bunu başaracağına inanıyorum.
Böyle bir yatırımın Bursa’da olması, dahası, Orhangazi’ye inşa ediliyor olması da benim açımdan son derece gurur verici bir durum.
Devlet, bu tür yatırımları tüm kurumları ile sonuna kadar desteklediğini biliyoruz.
Umuyorum ki aynı desteği yerel yönetimlerden de görüyorlardır.!

*
Son bir not olarak da merak edenler için tesisin yasal izinleri ile ilgili bilgi vererek yazımı noktalamak istiyorum;
Bursa Tarım İl Müdürlüğü onayı alınmış, saha denetiminden geçilmiş.
Bursa DSİ II. Bölge Müdürlüğü onayı alınmış.
Keramet Sulama Birliği ile sözleşme yapılarak, arazimiz sulama alanı içine alınmış.
Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü şartlı onayı alınmış, denetiminden geçilmiş.
Bursa Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü onayı alınmış, denetiminden geçilmiş.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü onayı alınmış.
Türkiye Elektrik İletim A.Ş ile elektrik dağıtım sözleşme imzalanmış.
Armagaz ile doğalgaz dağıtım sözleşmesi imzalanmış.
DSİ’ne ait kanallar satın alınmış.
Orhangazi Belediyesine işlem görecek tüm binalar ile ilgili tadilat projesi sunulmuş.

Yazarın Tüm Yazıları