Suriyeliler ve Hatay

Suriyeli sığınmacılar hem Türkiye’nin hem de siyasetin gündeminde. Nüfusa oranla Suriyeli sığınmacıların en yoğun olduğu ikinci şehir Hatay... Bağımsızlık için 20 yıl mücadele veren Hatay aynı zamanda stratejik önemde. Hürriyet Ankara’nın geleneksel kahvaltısının konuğu tam da bu nedenlerle Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş idi.

Haberin Devamı

‘SORUN İÇİN TÜM LİDERLER BİR ARAYA GELMELİ’

Lütfü Savaş, öncelikle durumun ciddiyetine dikkati çekerek siyasete çağrıda bulundu: “Gelecek adına üç oy fazla almak için, kaos yaratacak sözlerden liderler başta olmak üzere herkes kaçınmalı. Bununla seçim propagandası yapılamaz” diyerek... Ardından da çözüm önerilerini madde madde açıkladı:

“Bu mesele ne iktidarın ne de muhalefetin tek başına çözebileceği bir mesele değildir. Bu mesele milli meseledir, devlet meselesidir. Bu nedenle de ortak platformda, konsensusla çözülmeli. Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı bir masa etrafında toplanarak bu konuda mutlaka ortak çözüm bulmalı. Milli bir davada liderler toplanamıyorsa ne zaman toplanacaklar? Yarından tezi yok masa kurulmalı.

Öncelikle kendi bekamızı ve çocuklarımızın geleceğini düşüneceğiz.

Haberin Devamı

Buraya oldu bittiyle geldiler. Ancak giderken insani şartlarda gönderilmeleri gerekir. Başta güvenlikleri olmak üzere; sosyolojik, ekonomik, şartlar oluşturulmalı.

Şu an Suriyelilere sınırlarımız içinde harcanan para artık Suriye’nin içinde dönüş koşullarının hızlandırılması için harcanmalı.

İktidar artık Şam rejimi ile köprü kurmalı. Hiç barışmayız dediğimiz her ülke ile barıştık. Suriye Müslüman bir ülke, Osmanlı döneminde topraklarımızdı, sebebini bile bilmediğimiz savaş nedeniyle iki devlet karşı karşıya kaldı. İktidar bu sorunu çözmeli. Kendi din kardeşlerimizle niye küsüz?

Devlet, planlarını güllük gülistanlık olasılıklara göre değil, karakışı düşünerek oluşturmalı.”

TÜRKİYE’Yİ BEKLEYEN TEHLİKE NE

“12 yıldır misafirlerimiz ancak sosyolojik, psikolojik ve ekonomik sıkıntılar artıyor” diyen Lütfü Savaş, yaşananları Hatay üzerinden anlattı:

HATAY’DAKİ VATANDAŞLARIMIZ

“Son 5 yılda çiftçilerimizin sayısı 36 binden 9 bine düştü.

Suriyeliler çiftçilik yapmaya başladı.

Girdiler çok yükseldi, küçük çiftçiler topraklarını terk etti. Şehir merkezine göç etti. Gettolar oluştu.

Kırsal kalkınma planı başlattık. Amacımız vatandaşımızın topraklarını terk etmemesi. Her terk edilen yere başkaları yerleşiyor.

12 binin üzerinde vatandaşımıza destek veriyoruz. Yeter ki eksinler, hayvancılık yapsınlar.

Haberin Devamı

Sınır ve dağ köyleri stratejik önemde. Her yere Türk askeri yerleştiremezsiniz. Türk çiftçisi toprağına sahip çıkmalı.

HATAY’DAKİ SURİYELİLER

Onları da anlamak lazım. Savaştan kaçtılar ve savaş psikolojisi ile yaşıyorlar.

Bir okulda resim yarışması yaptık. Çocukların hepsi silah çizmişti. Bu ruhla büyüyorlar.

Kapalı bir toplumlar. Kendi içlerinde yaşamayı, birbirlerinden alışveriş yapmayı tercih ediyorlar.

Çok eşlilik var. Suriyeli bir kadın 5.3 çocuk doğruyor. Bizimkilerde oran 2.02. Savaş psikolojik olarak doğurganlığı artırıyor. Demografik yapı aleyhimize gidiyor.

Çalışıyorlar, tarım, ticaret hatta müteahhitlikte iyiler.

Türkiye, dünyada vatandaşlığı en kolay veren üçüncü ülke.

Haberin Devamı

Hatay’da 18 bin 100 Suriyeli oy kullanacak.”

Tüm bu tespitlerin üzerinde iyi düşünülmesi gerektiğini belirten Savaş, konuyu devlet kademelerinde görüştüğü isimlere de anlattığını söyledi.

‘EN KARANLIK SENARYOYA GÖRE ÖNLEM ALINMALI’

Peki ya dönmezlerse... Lütfü Savaş bu soruya ise, “Demografik olarak bir süre sonra azınlığa düşeriz. Türkiye en karanlık senaryoyu düşünerek önlem almalı” dedi. Hatay’ın tarihi özel durumunu da hatırlatarak, “Bir kopma yaşanma tehlikesi mi var?” sorusuna ise Savaş, “Hatay, Atatürk’ün emanetidir. En son kopacak yer Hatay’dır. Türkiye’nin bir karış toprağını kimse koparamaz ama uyanık olmak gerekir” yanıtını verdi.

CUMHURBAŞKANI ADAYI VE DIŞ GÜÇLER

Haberin Devamı

Lütfü Savaş’ın Hatay’da yerel bir televizyonda “Ulusal ve uluslararası karar vericilerin işaret edeceği bir insanı aday yapacaklar” açıklaması çok tartışıldı. Ekrem İmamoğlu’nu tarif ettiğini söyleyenler bile oldu. Bu sözlerine de açıklık getirdi Savaş:

Atatürk’ten itibaren dışarı ile iyi geçinmeme çabasında olan bir tek yönetici gördünüz mü?

Anadolu çok değerli bir coğrafya. Başka ülkeler Türkiye’nin kendi tercihleri doğrultusunda yönetilmesini istiyorlar. Ben başka ülkelerin bizi yönetmesine karşıyım.

İktidar partisinin bir üyesi ‘Bizi ABD getirdi’ dedi. Bu Türkiye‘nin tarihi bir sorunu. Bunu CHP’nin adayına indirgemek cahilliktir. Bunu Ekrem Bey özelinde söylemedim. Sözlerim Atatürk’ten sonraki tüm iktidarları kapsıyor. Hem Cumhur hem de Millet İttifakı’nın adayı milli olmalı gerçekten.”

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI’NA HATAY DAVETİ

HATAY Büyükşehir Belediye Başkanı, Suudi Arabistan’ın EXPO 2030 adaylığını destekleyeceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı , tamamen kendi imkânları ile düzenledikleri EXPO2021Hatay’ı da görmeye davet ediyor.

ULUSLARARASI DENİZ YOLCULUĞU BAŞLIYOR

SAVAŞ, Atatürk’ün Samsun’a çıktığı gün, ilk kez bir belediye olarak uluslararası deniz yolculuğu başlatacaklarını açıkladı. “Hatay ve Girne arasında haftada iki gün deniz otobüsü koyuyoruz. Sonraki hedefimiz, Beyrut ve Hayfa” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları