Paylaş
Türkiye’nin de gündemindeki en ağır sorun ekonomi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Turkuvaz Medya tarafından düzenlenen Türkiye 2023 Zirvesi’ne gönderdiği video mesajında, “Vatandaşımızın her birinin yaşadığı sıkıntıların ve zorlukların farkındayız. Salgın nedeniyle küresel ölçekte bozulan ekonomik dengelerin yol açtığı maliyetleri içeriye en az şekilde yansıtmak için gereken tedbirleri alıyoruz” dedi. Tablo zor sürecin habercisi:
Yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 19.89, yurtiçi üretici fiyatlarında yüzde 46.31 oldu. Böylece son yıllardaki en yüksek üretici enflasyonuna ulaşıldı.
Merkez Bankası geçtiğimiz hafta 2021 sonu enflasyon tahminini yüzde 14.1’den, yüzde 18.4’e yukarı yönlü güncellemişti. Son açıklanan enflasyon verisi, Merkez Bankası tarafından güncellenen ve 4.3 puan yukarıya çekilen yıl sonu tahmininin tutmasının da zor olduğunu gösteriyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos 2021 dönemine ait verilere göre, işsizlik oranı yüzde 12.1.
Genç nüfusta işsizlik oranı ise bir önceki aya göre 0.1 puan azalarak, yüzde 22.7, istihdam oranı 0.4 puanlık artışla yüzde 32.6 oldu. Buna göre her dört gençten biri ne yazık ki işsiz.
Ağustos ayında kayıt dışılık ise yüzde 31.4 oldu. Bir başka deyişle ekonominin üçte biri kayıt dışı çalışıyor.
Büyüme verileri ise birçok ülkeden daha iyi. 2021 yılının ikinci çeyreğinde Türkiye yüzde 21.7 oranında büyüdü. Yıl sonunda çift haneli büyüme bekleniyor.
Artan dolar kuruyla birlikte ihracat, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20.2 artışla 20.8 milyar dolar oldu. Ocak-ekim döneminde ise ihracat geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 33.9 artarak 181.8 milyar dolar oldu. Aynı dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı da arttı.
Rakamlar ve ekonomik terimlerden oluşan bu tablonun vatandaşın cebine nasıl yansıdığı ve bundan sonra nasıl yansıyacağı önem taşıyor. Ekonomide bugünü kurtarmak yetmiyor hatta çoğu zaman yanlış oluyor. Atılacak adımlar ve alınacak tedbirler can acıtsa da asıl yarınları düşünmek, öncelemek gerekiyor. Yolun sonunda 2023 seçimleri var. Ne olursa olsun seçim ekonomisi uygulamadan, yarınlar düşünülerek tedbir alınmalı.
KÖPRÜ KADINLAR
TÜRKİYE ile Batı arasında güçlü bir bahar havasından söz etmek şimdilik mümkün değil. Gerek ABD gerek Avrupa Birliği ile ilişkilerde masada taraflar açısından çözülmesi gereken sorunlar bulunuyor. Devletler ve kurumlar arasında sorunlar yaşanırken, Batı ile Türkiye arasında adeta köprü olan isimlerin ön plana çıkarılması hatta ödüllendirilmesi ise önemli. Son dönemde Ankara’da özellikle Avrupa Birliği ülkeleri büyükelçilerinin ev sahipliğinde iş insanından eğitimciye ya da sanatçıya kadar alanında başarılara imza atmış; ülkeler arasında ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunmuş isimlere ödül veriliyor. Bu hafta iki ayrı kadına iki ayrı ülke tarafından verilen ödüller ve ödüllerin veriliş gerekçeleri her şeyden önce bir kadın olarak beni gururlandırdı. Güven Sağlık Grubu İcra Kurulu Başkanı Nükhet Küçükel Ezberci İtalya’dan; “Sağlık alanındaki ve özellikle salgınla mücadele konusundaki çalışmaları, cesareti, eğitime ve iki ülke ilişkilerine katkısı” nedeniyle ödül aldı. Bir diğer başarılı kadın ise Tevfik Fikret Okulları Genel Müdürü Ayşe Başçavuşoğlu... Ayşe Başçavuşoğlu Fransa-Türkiye ilişkilerine katkısı, eğitim alanındaki başarıları, cesareti ve Fransa’ya da örnek olan kitap okuma kampanyası nedeniyle Fransız nişanına layık görüldü. Kitap okuma kampanyasına çerçevesinde her gün 13.35’te okulun tüm öğrencileri, yöneticileri, öğretmenleri hatta güvenlik görevlileri de 15 dakika kitap okuyor. Uygulamayı Fransa’da “Sessizlik! Okuyoruz!” isimli dernek de örnek alarak, ülke geneline yaymaya çalışıyor. Her iki başarılı ve cesaretli kadını yürekten kutluyorum.
Ayrıca: Kadınlarımızın yurtiçinde ya da dışında ödül almaları, örnek gösterilmeleri, başarılarının duyurulması çok önemli.
Devletler arasında zaman zaman sorunlar yaşanabilir. Önemli olan ülkeler arasında kurulan köprülerdir. O köprüler ne kadar çok ve güçlüyse krizler o kadar az hissedilecektir.
Paylaş