Paylaş
AMAÇ GÜNDEM DEĞİŞTİRMEK
(Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden asla dönüş yok açıklaması)
“2017’den bu yana yaşamımızın her alanında geriye gittiğimizi görüyoruz. Sürekli geriye giden ve ülkeyi bir kişinin iki dudağına teslim eden bir yapıyla karşı karşıyayız. Erdoğan sistemden memnun. Erdoğan gerçeklerden koptu, gerçeklerin dışında.
(AK Parti’nin Başkanlık Sistemi’ne ilişkin yeni anayasa çalışması)
Zaten var olan anayasa askıda, hukuk sistemi askıda. Amaçları gündemi değiştirmek. Ekonomiyi, işsizliği gündemden çıkartalım, gereksiz, lüzumsuz anayasa tartışması yapalım istiyorlar. Erdoğan’ın bir Anayasa değişikliğine ihtiyacı yok. Zaten her söylediği yasa hükmünde.
(Erdoğan’ın siyasi partilere yaptığı yeni anayasa çağrısı)
Biz hiçbir zaman AK Parti’yle bir anayasa değişikliği için masaya oturmayacağız. Oturduğunuz andan itibaren otoriter yönetime meşruiyet kazandırmış oluyorsunuz. Onların bizimle oturup anayasa değişikliğini görüşebilmeleri için önce iradelerini kamuoyuna deklare etmeleri lazım. “Biz bu sistemden rahatsızız. Bu sistem, Türkiye’ye büyük zararlar verdi, biz bunu bitirmek istiyoruz” demeleri lazım.
ANAYASA İÇİN 3 ŞART
(Yeni anayasa için CHP’nin formülü)
Tüm kesimlerin birlikte oturup Anayasa yazmasına ihtiyaç var. Ancak bunun için:
1- Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilmeli
2- Gerilim düşürülmeli
3- Tüm kesimlerin düşüncelerini söyleyebilmesi sağlanmalı.”
‘GERİLİM VE SİYASİ CİNAYETLER’
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na 2023 seçimlerine nasıl bir atmosferde gidileceği ve toplumdaki kutuplaşma hatırlatılarak “gerilimden” endişe edip etmediği de soruldu. Çok tartışılacağını düşündüğüm bu bölümü sizlere soru-yanıtlarla aktarmak istiyorum:
Kılıçdaroğlu: Erdoğan, gerilimi doruk noktasına çıkarıp seçime gitmek ister; böylece geniş kitlelerin var olan yönetim etrafında konuşlanmasını sağlamak için. Biz bu gerilimden olabildiğince uzak durmalıyız. Karşı taraf gerilimi tırmandıracaktır. Çok daha sert bir ortamda siyaset yapmayı nasıl sağlayabiliriz, onun arayışına girecektir ama ben şundan eminim, eğer belli gruplar ellerine silah alıp belli kişileri öldürme yoluna gitmezlerse bir gerilim olmaz. Umarım öyle bir tablo da Türkiye’de yaşanmaz.
SORU: Kemal Bey, bundan kastınız nedir?
Kılıçdaroğlu: Siyasi cinayetler. Böyle kaygılarım var. Erdoğan’ın bizzat kendi ifadeleridir. Dur bakalım daha başınıza neler gelecek dedi. Ülkeyi yöneten ve devletin bütün güçleri elinde olan bir insan bunu söylüyorsa, çok tehlikeli bir cümle. Açıkça tehdit ediyor. Erdoğan iktidardan gitmemek için her yolu deneyecektir.
Kılıçdaroğlu’na bazı kesimlerce dile getirilen “Seçim olmaz” iddiası da soruldu. CHP Genel Başkanı “Öyle bir kaygım yok. Seçim mutlaka olacaktır. Bunun seslendirilmesini de doğru bulmuyorum” yanıtını verdi. CHP Genel Başkanı “Erdoğan gitsin, ne olursa olsun” şeklindeki bakış açısının da çok tehlikeli olduğunu sözlerine ekledi: “Biz iktidara geleceksek ne yapacağımızı kamuoyu ile paylaşmak zorundayız” dedi.
İSİM YOK, ROBOT RESİM VAR
Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’nın adayı konusunda yine isim vermedi. Ancak bir anlamda robot resmini çizdi:
Yaşayışı ve ailesiyle topluma örnek
Bilgili, birikimli, uzlaşmacı, akil
Devleti, liyakati, yasama-yürütme-yargı işleyişini bilen
Malvarlığı tehdit nedeni olmayacak
Nefsine hâkim (Seçildikten sonra, buradan ayrılmayalım demeyecek)
AKŞENER’İN AÇIKLAMALARINA SAYGI DUYMALIYIZ
(AKŞENER başbakanlık açıklaması ile cumhurbaşkanlığı adaylığına kapıyı kapattı mı?)
O yanıtı verecek olan Sayın Akşener. Onun adına konuşursam büyük bir hata yapmış olurum. Sayın Akşener’in açıklamalarına saygı duymalıyız.
YOLSUZLUKLARI ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURACAĞIZ
(DEVR-İ sabık iddiaları)
Benim şahsi kanaatim, AK Parti ne yaptıysa aynısını yapacağız. 2002’de geldiler. Meclis’te yolsuzlukları araştırma komisyonu kurdular. Aynısını yapacağız. Burada intikam almak, intikam duygusuyla hareket etmek, öç almak, devlet geleneğine yakışmaz. Hukuk neyi öngörüyorsa, hukuk kuralları içinde onu yapacağız.
ÖĞRENCİLERLE DİYALOG KURMAK GEREKİR
(ERDOĞAN’ın “Onlar olsa olsa üniversitelerin içine sızmış teröristtir” sözleri)
Haklı bir gerekçe varsa yetkilileri uyarmak, haksız bir gerekçe varsa terörist ilan etmeden öğrencilerle diyalog kurmak gerekir. Siz tepkilerinin gerekçelerine bile bakmadan, doğrudan doğruya bunları terörist olarak ilan ederseniz, devleti yönetemediğiniz algısı pekişmiş olur.
BİR SAYFALIK İLKELER TABLOSU
CHP Genel Başkanı, 6 siyasi partinin güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmalarına da değindi. Bu konudaki açıklamalarını ve yol haritasını ise maddeler halinde özetleyebiliriz:
6 siyasi parti ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e ilişkin bir metin üzerinde uzlaşma sağlayacak.
O metin, genel başkanlara sunulacak.
Kapsamlı metnin bir, en fazla bir buçuk sayfalık hali liderler tarafından imzalanarak, kamuoyuna sunulacak.
Böylece ittifakın içinde veya dışında olan siyasi partiler ortak bir dil geliştirmiş olacaklar.
Kılıçdaroğlu’na “ortak dil”den kastın Kürt meselesi olup olmadığı da soruldu. CHP Genel Başkanı, “Hayır. Kürt meselesi bunun çok dışında bir olay. Biz gerçek anlamda çağdaş, demokratik bir sistem getirmek istiyoruz. Bunlar olduktan sonra mesele büyük ölçüde çözülür” dedi. CHP Liderine göre, Millet İttifakı’nın seçimleri kazanması durumunda parlamenter sisteme geçene kadar yaşanacak süreç için de yol haritası var:
Süratle gereken kararlar alınacak. Uygulanacak program üzerinde çalışılıyor.
Genel başkanlar temel kararlar alınırken mutlaka bir arada olmalı.
CHP Genel Başkanı’na göre, AK Partili milletvekilleri de Millet İttifakı’nın getireceği düzenlemelere “evet” diyecek. Kemal Kılıçdaroğlu gerekçesini “AK Parti milletvekillerinin de siyaset yapma hakkı var. Şu anda onlar siyaset yapamıyorlar. Onlar korkularından ses de çıkaramıyorlar. Onlar bu düzenden müthiş rahatsızlar” sözleriyle açıkladı.
Paylaş