Paylaş
Bazı durumlarda genetik olarak dişlerin koyu renkte olması da mümkündür. Diş hekimi tarafından yapılacak olan diş beyazlatma uygulaması ile kısa bir sürede beyaz dişlere sahip olabilirsiniz.
DİŞ BEYAZLATMA NASIL YAPILIR
Diş beyazlatma, peroksid içerikli jeller yardımıyla, diş minesinde oluşan renklenmeleri ağartmak için yapılan işlemdir. Beyazlatma işlemine başlamadan önce, detaylı diş taşı temizliği yapılır. Dişetleri koruyucu bir tabakayla kapatılır. Dişlerin üzerine beyazlatma sağlayacak jel sürülür. Yaklaşık 20 dakika beyaz ışık verilir. Yeterli beyazlatma sağlanamazsa işlem birkaç kez tekrarlanır.
Beyazlatma işleminin dişlere zararı var mı? Diş hekimi kontrolünde yapılan beyazlatmanın, dişlere hiçbir zararı yoktur. Dişe zarar vermediğine dair çok sayıda araştırma mevcuttur. Bazı kişilerde beyazlatma tedavisi sonrası sıcak-soğuk hassasiyeti gelişebilir. Akılda bulundurulması gereken en önemli nokta; piyasada denetimsiz olarak satılan, içeriğinde dişlere zararlı maddeler olabilecek ürünlerin kullanılmaması gerektiğidir. Kontrolsüz kullanılan diş beyazlatma ürünleri, diş ve dişetlerinde yapısal bozukluklara neden olabilmektedir.
Kimlere uygulanabilir? Yetişkin herkese uygulanabilir. Ancak 18 yaşından küçüklerde, kanser tedavisi gören hastalarda, ciddi dişeti problemi olanlarda, dişin mine yüzeyinde defekt bulunan hastalarda, uygulanması sakıncalıdır. Hamilelik dönemindeki yapılması tavsiye edilmemektedir.
Tedavi sırasında dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir? Sigara, çay, kahve, kola, kırmızı şarap ve meyve suları gibi asitli ve renklendirici içeceklerden, tedavi boyunca kesinlikle uzak kalınmalıdır.
Beyazlık ne kadar kalıcıdır? Beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan renk değişimlerinde kişi aynı diyete devam ederse, beyazlatma işleminden sonra geri dönüş beklenir. Bu durumda tekrar kısa süreli bir beyazlatma işlemi uygulanır. Beyazlatma işlemi yapıldıktan 2 yıl sonra diş renginin tekrar koyulaşması mümkündür. Bu durumda pekiştirme seansları yapılır.
Antibiyotik kaynaklı renk değişikliklerinde beyazlık elde etmek daha zordur. Hastaların diş yapılarından kaynaklanan nedenlerle, çok nadirde olsa beyazlatma işleminde istenilen sonuca ulaşamama olasılığı vardır. Sağlıklı ve aydınlık günler dilerim..
Paylaş