Paylaş
Genellikle diş ve ağız dokuları yaralanmaları, basketbol, futbol, voleybol, karate gibi kişi teması yüksek sporları yaparken düşme ve çarpmalar ya da trafik kazaları sonucunda meydana gelmektedir. Diş yaralanmaları sonucu kırılan veya tamamen yerinden çıkan süt veya daimi dişleri doğru ve basit işlemler yaparak tedavi etmek mümkündür.
-Çocukta dişin kırılması durumunda ne yapılmalı?
Öncelikle diş yaralanması/kırılması durumunda mümkünse kırılan diş parçası koruma altına alınmalıdır. Kırık parçayı ya da düşen dişi hemen bulup bir bardak süt veya temiz suyun içinde muhafaza ederek 30 dakika içinde diş hekimine başvurulmalıdır. Kırılan bölgede kanama varsa temiz gazlı bir bez ile basınç uygulanabilir.
-Kırık dişin tedavisi nasıl yapılır
Kırık, dişin sadece mine ve dentin tabakasında meydana gelmiş olabilir. Bu durumda kırık bölge estetik dolgu ile veya kaplama yapılarak restore edilir. Genellikle çarpmaya uğrayan dişe kanal tedavisi yapmak gerekebilir.
- Dişin yerinden çıkması durumunda kök kısmından tutulmamalıdır.
Dişin yerinden çıkması durumunda yerinden çıkan diş bulunmalıdır. Bulunan diş taç (kron) bölgesinden tutulmalıdır. Öncelikle diş yuvasına yerleştirilmeye çalışılmalıdır. Yerleştirme esnasında basınç uygulanmamalıdır. Dişin yuvaya yerleştirilmesinde problem yaşanıyorsa bu işlemden vazgeçilmelidir Yerinden çıkan diş kök kısmından tutulmamalıdır. Dişi kök kısmından tutmak buradaki dokuların zarar görmesine sebep olur. Dişin kök kısmındaki dokuların fazla hasar görmesi durumunda dişin yuvasına tekrar tutunması mümkün değildir. Düşen dişin yüzeyine fırça ve ovalama şeklinde bir temizleme işlemi yapılmamalıdır. Kırık parçayı veya düşen dişi bir bardak süt veya temiz su içinde muhafaza ederek çocuğu yarım saat içinde hekime ulaştırmak gerekmektedir. Bu süre içinde diş hekimine ulaşıldığı durumlarda dişin kurtulma olasılığı %90 ‘ı bulmaktadır.
Ağız koruyucu apareyler özellikle basketbol, voleybol, futbol karate gibi sporları yapan çocuklarda düşme veya top çarpması sonucu özellikle ön dişlerde meydana gelebilecek kırılmaları engellemek amacıyla kullanılmaktadır. Ortalama 3 mm kalınlığında plastikten yapılır ve dişleri örter, böylece herhangi bir darbe geldiğinde kuvvetlerin dişlere yayılmasını engelleyerek dişlerin ve aynı zamanda çene kemiklerinin kırılmasının önüne geçilmesine yardımcı olur. Çocukların çabuk kabullenmesi için çeşitli renklerde de yapılabilir.
Dudak ve Yanak Yaralanmalarında ise, hasarlı bölge ılık su ile temizlenmelidir. Yaralı bölgede kanama varsa gazlı bir bezle üzerine basınç uygulanmalıdır. Yanak ya da dudak dışından soğuk kompres uygulanmalıdır. Eğer yara büyük ise ve kanama durdurulamıyorsa hemen diş hekimine ya da sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Paylaş